A koleszterincsökkentő sztatin gyógyír lehet a fogínygyulladásra

Számos tanulmány támasztotta alá eddig is, hogy van összefüggés a szív-és érrendszerünk működése és a szájüregünk egészsége között, s most itt van a legújabb felfedezés: a koleszterinszint csökkentésére javallt sztatin tartalmú gyógyszerek gyorsan és drasztikusan segíthetnek a fogínygyulladás megszüntetésében.

koleszterin inygyulladas

Bizonyos esetekben a magas koleszterinszintet már nem elég életmódbeli változtatásokkal kordában tartani, ilyenkor a szív-és érrendszerünk megóvása érdekében kénytelen vagyunk gyógyszereket szedni. Ezen panaszok enyhítésére általában sztatin tartalmú gyógyszereket javasolnak, melyek csökkentik a koleszterinszintet, megelőzve az érszűkület, a szívinfarktus, a stroke vagy más kardiológiai problémák kialakulását.

A Harvard Orvostudományi Egyetem igazgatóhelyettese, Dr. Ahmed Tawkol a téma kapcsán elmondta: a parodontális betegség tulajdonképpen az íny krónikus gyulladása, ami az amerikai felnőtt lakosság kb. felét érinti. Nem csak a fogínygyulladás, hanem a koleszterinszint emelkedése miatt kialakuló érszűkület is egy elhúzódó gyulladásos folyamat, ami gyakran egymással párhuzamosan jelentkezik az érintetteknél.

(X) hirdetés

A Journal of American College of Cardiology szaklapban közölt tanulmányhoz 83 felnőtt szívbeteget kértek meg, hogy tizenkét héten keresztül szedjenek napi 80 mg vagy napi 10 mg atorvasztatint, ami eredeti rendeltetésének megfelelően csökkentheti a koleszterinszintjüket.

Duplavak tesztről lévén szó, sem az orvosok sem pedig a betegek nem tudták, hogy az alacsony vagy a magas hatóanyag-tartalmú gyógyszert kapták. A gyógyszeres kezelés megkezdése előtt a résztvevőkön CT vizsgálatot végeztek, majd négy hét elteltével, végül pedig a 12 hetes kúra befejeztével megismételték a tesztet.

A végső analízisben 59 fő vett részt, s kiderült, hogy a magas dózisú gyógyszeres kezelés már a négyhetes vizsgálat végére is jelentősen csökkentette a betegek ínygyulladását. Ráadásul az íny állapotának javulása szoros összefüggésben áll a vérerek egészségével, teszik hozzá az orvosok.

(X) hirdetés

Megfigyeléseik alapján a szakértők kijelentik, újabb bizonyítékot találtak a szív és a szájüreg egészsége között, pontosabban az érszűkület és a parodontózis között, továbbá megállapítható, hogy ha valamilyen kezeléssel az egyik állapot javul, akkor az kihat a másik betegségre is.

Végső következtetésük szerint szájhigiéniánk javításával nem csak az ínygyulladás, hanem az érszűkület kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük.

Item added to cart.
0 items - Ft