Koffeinisták figyelem! – Kávéval az üde leheletért!

Amikor az emberek a kávéra gondolnak, sok minden az eszükbe juthat: koffein, energia, aroma, reggel, ébredés, stb. A „kellemes szájszag” viszont legtöbbször nincs ezek között. A Tel Aviv-i Egyetem kutatói épp a kávé és a rossz lehelet közötti összefüggést vizsgálták, amikor ráébredtek, alaptalanok voltak a feltételezések, miszerint a kávé elrontja a leheletünket.

Mel Rosenberg, aki a téma specialistája, kiderítette, a kávé bizonyos összetevői semlegesítik a kellemetlen szájszagért felelős baktériumokat – így aztán se érezni, se kiszagolni nem tudjuk jelenlétüket.

„Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz” – mondta Rosenberg egy, a CNN-nek adott interjúban – „és mint tejeskávé-fogyasztó én is ezt gondolom.”

(X) hirdetés

De a nem kívánatos illatok nem feltétlenül és közvetlenül a kávéból származnak. Úgy vélik, a kávé, ami alapvetően kiszárítja a szájüreget, csak akkor okoz rossz leheletet, ha azt például tejjel vegyítik. Mostanáig azt hittük, hogy az egészségtelen reggeli, az alacsony vízfogyasztás és az alkohol mellett a kávé is a főbűnösök listáján csücsül, ha rossz leheletről van szó.

Eddig azonban nem volt senki, aki tudományosan is igazolta volna a kapcsolatot e két dolog között. A kutatócsoport épp ezért vágott bele a munkába: kísérletük során a nyálat különböző kávéfajtákkal (török, arab, hagyományos) keverték össze. Azt gondolták, ennek a két dolognak együtt borzalmas szaga lesz, de legnagyobb megdöbbenésükre épp az ellenkezőjét tapasztalták.

Rosenberg ma már azon gondolkozik, hogy kávéalapú fogkrémet, szájvizet vagy rágógumit fog készíteni. A működési elv hasonló a szegfűszegolajéhoz, ami antibakteriális hatása miatt bizonyítottan enyhíti a kellemetlen szájszagot. De még mielőtt bármilyen kávés fogápolási termék piacra kerülhetne, a szakértőknek azt kell kiderítenie, hogy a kávé több száz összetevője közül melyik az az egy, aminek ezt a nagyszerű tulajdonságot köszönhetjük. Ez pedig Rosenberg szerint is eltarthat egy darabig.

(X) hirdetés

Tanulságként viszont addig is zsebre tehetjük a tudomány legújabb felfedezését, hiszen sokszor kiderült már, hogy az emberi feltételezések bizony oktalanok és helytelenek.

Item added to cart.
0 items - Ft