Kipróbáltuk: Oral-B Professional Care 600 elektromos fogkefe – Német precizitás

Ha az ember olyan elektromos fogkefét keres, ami hosszú távon is kiszolgálja, akkor bizonyos elvárásokat kénytelen megfogalmazni magában. Ilyen lehet az újratölthetőség, a pótfejek beszerezhetősége és ára meg persze a hatékony tisztítás. Mi is ezeket a szempontokat vettük figyelembe, amikor az Oral-B Professional Care 600 kiválasztása mellett döntöttünk. És nem csalódtunk.

oral b professional care 600 teszt
Oral-B Professional Care 600 elektromos fogkefe.

GYÁRTÓ: Procter & Gamble

KÜLLEM

(X) hirdetés

Mielőtt belemennénk a Professional Care 600 külsejének taglalásába, nem árt tisztáznunk, hogy milyen fogkefét értünk a már említett típusjelzés alatt. Mert ha rákeresünk az interneten, netán vásárolni szeretnénk, nem kell sok idő, hogy rádöbbenjünk, a fenti képen látható fogkefe 500-as és 600-as név alatt is fut. Ha rászánjuk az időt és van nyelvismeretünk, eljuthatunk az Oral-B külföldi, hivatalos weblapjára, ahol a termékek között böngészve már egyértelmű a különbség: amit mi tesztelünk, az a Professional Care 600-as, ám a dobozára mégis a Professional Care 500-as felirat került, aminek köze lehet ahhoz, hogy a magyar honlapon ez a fogkefe Professional Care 500-asnak van feltüntetve. Ha még valaki tud minket követni, annyi a lényeg: az egyik országban 500-asnak hívják azt, ami egy másik országban egy teljesen más fogkefét jelöl. Hogy ez miként történhetett meg, nem tudjuk, bár tesztelésünk további részében ennek nincs is különösebb jelentősége. Mi úgy gondoljuk – a külföldi honlap teljes adatbázisát véve figyelembe -, hogy egy Professional Care 600-as fogkefénk van.

Oral-B Professional Care 600, rossz dobozba csomagolva?
Oral-B Professional Care 600 vagy 500?

A Professional Care 600 halványkék színe, nyurga formája nekünk rokonszenves. Míg a fehér részek fényes műanyagból készülnek, addig a középső színes rész matt, gumírozott anyagból, ezzel biztosítva a megfelelő tapadást, amit a fogkefe hátsó részének redőzött felülete is garantál. Az akkumulátor töltője kis helyet foglal, a fogkefe tárolásához nem kell átalakítanunk az egész fürdőszobát. A Professional Care 600 doboza átlagos, viszont a belső, részletes tájékoztatók mellett a legfontosabb paramétereket a csomagolás külsején is elolvashatjuk. Ráadásul magyarul.

MINŐSÉG

(X) hirdetés

A Braun-Oral-B termékek Németországban készülnek, ami már önmagában is okot adhat az örömre, na meg az elvárásokra. A használat során semmilyen minőségbeli problémát nem fedeztünk fel, sem a külső, sem pedig a funkcionális jellemzőknél. A felhasznált alapanyagok minősége kiváló, az akkumulátor napi kétszeri, páros használat mellett is kibír 4-5 napot, és még a legolcsóbb fejek is színvonalas sörtékből épülnek fel.

Gumírozott felületek a biztos tapadásért.
Gumírozott felületek a biztos tapadásért.

HASZNÁLHATÓSÁG

A fogkefe mindennapos használhatóságát megkönnyíti az ergonomikus nyélkialakítás és a hosszúkás forma. Eleinte a termékleírásnál ígért időjelző egy kis elbizonytalanodásra adott okot, hiszen semmilyen sípoló hang nem jelezte a félpercenkénti kvadránsváltásokat (az ajánlott fogmosási idő 2 perc, alsó és felső fogsorunkat képzeletben két-két részre kell osztanunk, így jön össze az összesen négy, bal alsó, bal felső, jobb alsó, jobb felső kvadráns).
Kicsit dühösek is lettünk, hogy miért ígérnek időjelzőt, ha nincs is beleépítve, ám egy idő után rájöttünk, ez a termék másképp jelzi a félperces időközöket: a fogkefe félpercenként egy nagyon rövid pillanatra megáll a forgásban, két perc elteltével pedig ötször egymás után szakítja meg a ritmust – ilyenkor tudjuk, hogy végeztünk.
Ezt az időmérő technikát egy kicsit jobban is kifejthetné a gyártó a leírásában, mi ugyanis mindenre számítottunk, csak erre nem.

Igényes részletek, formatervezettség.
Igényes részletek, formatervezettség.

Ami azonban a legfontosabb az elektromos fogkefék világában, az, hogy a termék hatékony legyen. Háromdimenziós tisztítást, percenként 20 000 pulzálást és 8 800 forgást ígér a gyártó, amit bár leellenőrizni nem tudtunk, azt azonban észrevettük mi is, hogy a fogkőképződésünk minimálisra csökkent. Ez pedig csak egy valamit jelenthet: a Professional Care 600 tényleg képes rá, hogy lebontsa fogaink felszínéről a felgyülemlett plakkot (baktériumokból és lepedékből álló vékony filmréteg), ami nem csak a fogkőképződésért, de a fogszuvasodásért és ínygyulladásért is felelős.
Azt minden felhasználónak üzenjük azonban, hogy eddigi tapasztalataink szerint egyetlen elektromos fogkefe sem képes arra, hogy a fogközeinkbe szorult ételmaradékokat eltávolítsa, épp ezért a fogselyem vagy interdentális fogkefe használatáról továbbra sem szabad elfeledkeznünk.

BESZEREZHETŐSÉG

Az Oral-B Professional Care 600-at elektronikai szakáruházakban, néhány szupermarketben és elvétve drogériákban szerezhetjük be, ami annyit tesz, hogy a nagyvárosokban könnyen, míg a kisebb településeken nehezebben, inkább csak interneten keresztül érhető el a termék. A pótfejekkel ugyanez a helyzet, s bár a felsorolt helyeken nem garantált, hogy minden kompatibilis fejet beszerezhetünk, egyet-kettőt azért találhatunk belőlük.

A lámpák piros vagy zöld villogással jelzik a töltöttséget.
A lámpák piros vagy zöld villogással jelzik a töltöttséget.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A fogkefe ára 11 000 – 14 000 Ft körül mozog, egészen változatos eladási árakkal találkozhatunk. Mi 12 000 Ft körül vásároltuk meg, és azt gondoljuk, megérte az árát. A pótfejek utánpótlása egy kicsit már fájdalmasabb lehet, hiszen darabonként 2 000 – 3 000 Ft-ba kerül, s ugyanúgy kéthavonta kell cserélni, mint a manuális fogkeféket. A gyártóé viszont az érdem, hogy ún. indikátoros szálakkal látja el a fejeket, ami azt jelenti, hogy a sötétebb szálak kivilágosodnak, ha már túl régóta használjuk a fogkefefejet. Ötletes, így mindig tudjuk, hogy mikor van szükség a cserére.

oral b elektromos fogkefe potfej
A bal oldali egy még soha nem használt pótfej, a jobb oldali viszont erősen elhasználódott. Az indikátor szálak szépen kivilágosodtak a jobb oldali fejen.

ÖSSZEGZÉS

Az Oral-B Professional Care 600 – ami néha 500-nak álcázza magát – egy nagyon jó elektromos fogkefe. Azoknak ajánljuk, akik – legyenek bár kezdők vagy gyakorlott elektromos fogkefe használók – egy időtálló, megbízható szájápolási terméket keresnek. A pótfejek széles választéka (jelenleg Magyarországon négyféle pótfej típus létezik, melyek mindegyikével kompatibilis a termék) garantálja a hosszú távú elégedettséget és változatosságot, hiszen változó igényeinkhez igazíthatjuk az elektromos fogkefénket is.

Küllem: 5/5
Minőség: 5/5
Használhatóság: 5/5
Beszerezhetőség: 5/3
Ár/érték arány: 5/5

Összesen: 5/5 – KIVÁLÓ

5Hogyan értékelünk?

Item added to cart.
0 items - Ft