Kipróbáltuk: Curaprox Enzycal Zero fogkrém – Tudatos munka

Néhány évtizeddel ezelőtt a fogkrémekkel szemben támasztott egyetlen követelmény még annyi volt, hogy létezzenek, hiszen senki sem gondolkozott azon, hogy az adott termék fehéríti-e majd a fogakat vagy megszünteti-e az ínygyulladást. Mára azonban nem csak azt várjuk el egy fogkrémtől, hogy előzze meg a fogszuvasodást, legyen kellemes íze vagy tegye vakítóan fehérré a fogainkat, hanem újabban azt is, hogy minél kevesebb káros anyagot tartalmazzon. A Curaprox Enzycal Zero fogkrém ennek az új keletű igénynek kíván megfelelni.

curaprox enzycal zero

GYÁRTÓ

Curaden International AG

KÜLLEM

A Curaprox Enzycal Zero fogkrém megjelenése eminensen igazodik a Curaprox márka logójához, annak színeihez. A sötétkék-fehér dizájn megkülönböztetővé, jól beazonosíthatóvá teszi a fogkrémet, különösen izgalmassá azonban nem. Fehér köpenyes, patikai árusításra kiválóan alkalmas a termék, de biztosan nem azért fogjuk megvásárolni, mert formatervezettségével annyira megfogott minket, hogy azonnal muszáj beszereznünk egyet.

(X) hirdetés

Természetesen a Curaprox nem is erre a vásárlórétegre alapoz. A célközönség vélhetően inkább azok között keresendő, akik egyrészt már ismerik a Curaprox termékek által képviselt minőséget, másrészt pedig adnak a részletekre és nem kedvelik a mai szájápolási termékekhez gyakran adagolt, vitatott egészségügyi mellékhatásokkal járó vegyszereket.

A Curaprox Enzycal Zero tubusa kellemes és megszokott formavilágot képvisel, a nagy és széles kupak segíti a fürdőszobai tárolást. A fogkrém papírdobozán találkozunk magyar nyelvű leírással és itt olvashatjuk az összetevők listáját is, amit egyébként a tubuson is feltüntettek, így miután a papírdobozt már kidobtuk, még mindig ellenőrizhetjük, hogy mit – és mit nem – tartalmaz a termék.

curaprox-enzycal
A Curaprox Enzycal Zero fogkrém mérsékelt habzása miatt kiválóan alkalmas elektromos vagy szónikus fogkefékhez.

MINŐSÉG

A Curaprox ezúttal sem okoz csalódást a minőséget szem előtt tartó fogyasztóknak. Az Enzycal Zero összetevőit valóban gondosan állították össze, kihagyva a habosító anyagként ismert nátrium-lauril-szulfátot (SLS-t), a fluoridot és a mentol illóolajat. Az SLS valóban elég sok kritikát kap, hiszen felhasználási területe széles és pont emiatt elgondolkodtató: használják samponokhoz, tusfürdőkhöz és vegytisztítókhoz is.

(X) hirdetés

A fluorid kerülése szubjektív, mert bár nagy mennyiségben a fluor valóban képes akár mérgezést is okozni, a fogkrémekhez használt minimális mennyiség annyira elenyésző, hogy a szakemberek még mindig bátran ajánlják a fluoridos fogkrémek használatát, mert az anyag kiválóan megerősíti és ellenállóvá teszi a fogzománcot a fogszuvasodással szemben. Na de a Curaprox Enzycal Zero kifejezetten azon fogyasztók számára lett kifejlesztve, akik ezeket a vegyi anyagokat nagy ívben kerülik.

Az Enzycal Zero fogkrémben nincsen továbbá szacharin, ami szintén gyakori viták tárgyát képzi, megbolondították viszont az összetevőket olyan természetes enzimekkel, melyek a nyálban is megtalálhatók, ezáltal természetes módon támogatják a szájüreg egészségét, biológiai egyensúlyát.

A fogkrém abráziós értéke (RDA) 30, ami igen alacsonynak számít, azaz a termék nem koptatja a fogzománcot. Ez igazán jó hír azoknak, akik fogmosás során az ajánlásokkal ellentétben erősen súrolják a fogukat – ebben az esetben ugyanis egy magas RDA értékkel rendelkező fogkrém határozott kárt tehet a fogzománcban.

Elvárható, mégis örvendetes, hogy a vállalat többi termékéhez hasonlóan a Curaprox Enzycal Zero fogkrémet is Svájcban gyártják.

curaprox enzycal zero
A fogkrém külseje tökéletesen igazodik a Curaprox világához.

HASZNÁLHATÓSÁG

A Curaprox Enzycal Zero fogkrém használat közben nem tüzelt fel minket különösebben. Amit a gyártó ígért, azt be is tartotta, hiszen a fogkrém semleges ízvilágú és habosító anyagok hiányában alig habzik fel. Ez nem csak azoknak szerezhet örömet, akik nem kedvelik az erős habzású fogpasztákat, hanem azoknak is, akik elektromos vagy szónikus fogkefét használnak, ezekhez ugyanis inkább a lágy habzású fogkrémeket ajánlják.

Borsmenta illóolaj hiányában a fogkrém íze semleges, s bár az összetevők között találunk sót is, az Enzycal Zero egyáltalán nem sós ízű. A mentol hiánya miatt a fogkrém nyugodtan használható homeopátiás gyógyszerek alkalmazása mellett is.

Mivel a termék fluoridmentes, mi nem javasolnánk azoknak, akik erősen hajlamosak a fogszuvasodásra, az Enzycal Zero inkább azoknak való, akik profi módon ápolják a fogazatukat (napi kétszeri fogmosás, napi fogköz-tisztítás), így a mechanikai tisztítás ellensúlyozza a fluorid hiányát.

BESZEREZHETŐSÉG

A Curaprox Enzycal Zero fogkrém a gyártó weboldalától eltekintve csak patikai forgalomban kapható, ezért egy kis utánajárást igényel a termék beszerzése, de minden megyében és a legtöbb megyeszékhelyen találhatunk Curaprox termékeket forgalmazó gyógyszertárat vagy vásárolhatunk online.

curaprox enzycal zero teszt
A Curaprox Enzycal Zero fogkrém hófehér színű, sima állagú.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A 75 ml-es termék ajánlott fogyasztói ára 1 999 Ft, ami már erős középkategóriának számít, jóllehet a Curaprox Enzycal egyedülálló enzimes összetétele egy kicsit kiemeli a fogkrémet a sorból. Ilyen áron ennél sokkal gyengébb minőségű, nagyüzemi gyártású fogkrémek tolonganak a piacon, ezért úgy gondoljuk, az ár egyenes arányban van az értékkel.

 

ÖSSZEGZÉS

A Curaprox Enzycal Zero fogkrém sem különösebb meglepetést, sem pedig csalódást nem okozott a tesztelés során; a gyártó által ígért jellemzők a gyakorlatban is megmutatkoztak. Aki egy igényes összetételű, káros anyagokat nélkülöző, fluoridmentes fogkrémet keres, az most felsóhajthat, mert megtalálta.

Küllem: 5/4
Minőség: 5/5
Használhatóság: 5/5
Beszerezhetőség: 5/4
Ár-érték arány: 5/5

ÖSSZESEN: 5/5 – KIVÁLÓ

Hogyan értékelünk?5

 

Összetevők:
Aqua, Sorbitol, Hydrated Silica, Glycerin, Steareth-20, Titanium Dioxide, Aroma, Sodium Hydrogenphosphate, Carrageenan, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Thiocyanate, Glucose Oxidase, Amylglucosidase, Lactoperoxidase.

Item added to cart.
0 items - Ft