Kipróbáltuk: Colgate Herbal ásványi sókkal – Reggel-este habparti

Fogkrémre márpedig mindenkinek szüksége van. Ha szerényebb, ha magasabb keresettel rendelkezik valaki, mindegy, fogainak ápolásával nem csak egész szervezetének, de pénztárcájának is jót tesz, hiszen a problémákat még mindig olcsóbb lenne megelőzni, mint kezelni. A prevencióhoz nyújthat segítséget az a rengeteg szájápolási termék, mellyel elárasztanak minket, nekünk pedig az a dolgunk, hogy megtanuljunk szelektálni. A Colgate Herbal nekünk biztosan nem kerül fel az „életünk végéig tudnánk vele fogat mosni” listára, bármennyire is vonzó az ára.

HÁTTÉR

A Colgate vállalat 1806-ban William Colgate New York-i szappan-, keményítő- és gyertyaüzletével kezdte meg működését. 1873-ban fogtak bele a fogkrém-forgalmazásba, akkor üvegben árusították a különlegesnek számító tisztálkodási szert, ami 1896-ra már összenyomható tubusokba került.
Komoly szerep hárult a vállalatra az 1910-es években, amikor kétmillió fogkrémet és fogkefét osztottak szét amerikai iskolákban és fogorvosok között, hogy egyre népszerűsítsék a szájhigiénia fontosságát. A ’20-as évekre már Európában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Afrikában is elérhetővé váltak a Colgate termékek, 1968-ra pedig klinikailag is tudták bizonyítani, hogy a fluorid hatékony összetevő a fogszuvasodás megelőzésében.
Napjainkban Colgate-Palmolive név alatt évente 1,6 milliárd darab fogkefét értékesítenek világszerte, a cég egyéb termékeivel (tisztálkodó- és tisztítószerek, állateledelek) összesen 15 milliárd dolláros bevétellel büszkélkedhetnek, a világ 200 országába juttatva el termékeiket.

(X) hirdetés

Az 1806-ban megnyíló, New York-i Colgate üzlet képe. Forrás: colgate.com

 

KÜLLEM

Ha ránézek a Colgate Herbal-ra, nekem unalmas módon az a klasszikus Colgate fogkrém benyomásom van. A tubust főként a fehér-piros márkanév uralja, a sarokba szorítva a „Herbal”, azaz növényi jelzőt, néhány gyógynövény fotójával kiegészítve az összképet. Maga a fogkrém fehér-zöld színű, határozottan friss, mentolos illatú. Egy kicsit fáj nekünk, hogy csak a papírdobozon tüntették fel az összetevők listáját, ami főleg azért probléma, mert a többség az első használat alkalmával ki is dobja azt, így ha később jut eszébe megnézni, milyen alapanyagokat használtak a fogkrém összeállításánál, akkor kezdheti a kutatómunkát.
Megjelenését tekintve tényleg semmi különös, azért a piros-fehér-zöld design megfogott minket, igazán nem kellett volna… de azért jól esik, köszönjük.

 

MINŐSÉG

(X) hirdetés

A termék minősége már nem annyira szívmelengető. Először kezdtük egy teljes adag fogkrémmel, mármint annyit nyomtunk a fogkefénk fejére, amennyi csak ráfért. Fél percnyi dörzsölés után riasztóan sok hab volt a szánkban, pedig minket különösebben nem zavar. Szóval ezután jött egy fél adag fogkrém, de valójában egy negyed adag is olyan habpartit csinál odabent, mint egy normál fogkrém teljes adagja. Úgyhogy véleményünk szerint a gyártó visszafoghatná a habzást segítő összetevő mennyiségét, ami a gyanúnk szerint ebben az esetben a nátrium-lauril szulfát lesz, egy amúgy sem túlságosan szelíd tisztítóanyag.

Mivel a növényi összetevők lennének a termék középpontjában, nem bírtuk ki, hogy ne hasonlítsuk össze a Parodontax Whitening fogkrémmel, ami szintén természetes összetevői révén fejti ki jótékony hatását. Nos, a Colgate Herbal-ban találunk kamillát, mirhát, eukaliptuszt, teafát illetve zsályát, míg a Parodontax-ban van kamilla, mirha, kasvirág, ratanhiagyökér, borsmenta és zsálya. Számszerűen tehát a Parodontax nyert eggyel több növényi összetevővel, ráadásul meg kell jegyeznünk, ebben a habzást-segítő anyag is kevésbé ártalmas.
Találunk még benne kalciumot és szódabikarbónát, melyek az erős és fehér fogak felelősei, továbbá nátrium monofluorofoszfátot tartalmaz a klasszikus nátrium-fluorid helyett, ami ugyanúgy hatékony a fogszuvasodás elleni küzdelemben.
Láthatjuk, az összetevőkkel nem spóroltak, megpróbálták a létező összes olyan anyagot belekeverni, ami így vagy úgy, de használ ínyünknek vagy fogainknak.

 

HASZNÁLHATÓSÁG

A Colgate Herbal-lal reggel-este fogat mosni frissítő, mert elég mentolos aromája van, amitől tényleg felüdül a leheletünk, mégsem tudjuk őszintén megszeretni ezt a fogkrémet. Egyrészt ez a túlzott habzás elég furcsa – főleg, hogy nem ehhez vagyunk szokva, másrészt pedig mert tudjuk, hogy vannak, akik tényleg nem veszik jó néven. Nem vagyunk odáig a színezett fogkrémekért sem, ebben márpedig használnak színezéket.

 

BESZEREZHETŐSÉG

Colgate terméket bárhol kaphatunk, mint a cég bemutatásánál láttuk, egy lakatlan szigeten is simán lesz egy bódé, odakészítve néhány Colgate termékkel, ha véletlen otthon hagytuk volna a fogkrémünket. Élelmiszerboltok, drogériák, szupermarketek, szinte bárhol kapható, bár véleményünk és tapasztalatunk szerint gyógyszertárak nem foglalkoznak a forgalmazásával.

 

ÁR-ÉRTÉK ARÁNY

Nekünk 360 forintért sikerült megvenni ezt a terméket, ami finoman szólva is elég kedvező. Sajnos még mindig sokan vannak, akik a szemükkel végigpásztázzák az árcédulákat majd a legolcsóbb fogkrémet emelik le a polcról, nos, nekik jó eséllyel akad majd valamilyen Colgate termék a kezük ügyébe. Bár tényleg próbálták a lehető legprofibban feltuningolni a fogkrémet, mégis azt érezzük, hogy a Colgate Herbal minősége nem tudja felvenni a versenyt, mondjuk a Parodontax-szal, ha maradunk ennél a gyógynövényes vonalnál.

A fogkrém kabalája a reklámból jól ismert hód lett.

 

ÖSSZEGZÉS

Először nagyon meglepett minket a fogkrém habzási képessége, miután pedig utána olvastunk, hogy milyen anyagtól lesz egy termék ennyire habos, azért egy kicsit megriadtunk. A nátrium-lauril szulfátot nem tartják valami jótékony szernek, főleg, ha belegondolunk, hogy tisztítószerekben, zsíroldókban is használják. Máshol azt hallani, hogy még a fogaknak is árt, na, ekkor már tényleg megörültünk neki, hogy csak két hétig kellett használnunk a terméket. Bármilyen olcsó és bármennyi jótékony összetevőt próbáltak belesűríteni, ott van valami rossz is, ami meghátrálásra késztet minket… Köszönjük Colgate, ebből most ennyi elég lesz.

Küllem: 5/2
Minőség: 5/2
Használhatóság: 5/2
Beszerezhetőség: 5/4
Ár/érték arány: 5/2

Összesen: 5/2 – ELÉGSÉGES

Hogyan értékelünk?

 

 

Összetevők:
Aqua, Calcium Carbonate, Sorbitol, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Monofluorophosphate, Aroma, Cellulose Gum, Sodium Bicarbonate, Sodium Saccharin, Sodium Silicate, Xanthan Gum, Methylparaben, Propylparaben, Melaleuca Alternifolia Oil, Salvia Officinalis Oil, Eucalyptus Globulus Oil, Eugenol, Commiphora Myrrha Extract, Chamomilla Recutita Extract, Limonene, Cl 74260

Item added to cart.
0 items - Ft