Kipróbáltuk: Ayurdent Classic fogkrém – Fűből-fából

Az ájurvédikus gyógyászat története több ezer évre nyúlik vissza – az indiai alternatív orvostudományi rendszer középpontjában a természetes, gyógynövény alapú kezelések, a betegségmegelőzés és az immunrendszer erősítése áll. Ezekkel az alapelvekkel harmonizálva jött létre a Maharishi Ayurveda fogápolási termékcsaládja is, amiből az Ayurdent Classic fogkrémet választottuk tesztelésre.

ayurdent

GYÁRTÓ

Maharishi Ayurveda

KÜLLEM

A boltok polcai előtt nézelődve biztosan nem a formatervezettség vagy a modern, vonzó imázs miatt szúrnának szemet az Ayurdent fogkrémek. Az indiai gyártású szájápolási termékcsalád külleme vélhetően az ottani piaci igényekhez igazodik a virágos mező mögött emelkedő óriás sziklás hegyvonulatok képével, az arany hatású feliratokkal és díszítésekkel. Nekünk személy szerint annyira nem vonzó a termék külső megjelenése, inkább kelt olcsó, mint organikus benyomást.

(X) hirdetés

Az Ayurdent Classic fogkrém dobozán túljutva megpillanthatjuk a tubust, ami garantáltan kellemesebb érzéseket kelt mindenkiben – már csak azért is, mert nincs rajta a hegy mögül elősejlő, csíkosan ábrázolt napsugárzás képe (ez azért száz százalékig Bollywood-i megoldás).

A fehér színű, fényes tubus egészen átlagos, egyedül a tubus teteje tűnik eldolgozatlannak – a piacon forgalomban lévő fogkrémek nagy részét egy kicsit igényesebben zárják le, ez természetesen gyártósortól és gépektől függ, sőt a gyakorlatban nincs is nagy jelentősége, maximum az arra igényesek szemét szúrhatja.

Az Ayurdent Classic fogkrém megjelenése lehetne egy kicsit modernebb.
Az Ayurdent Classic fogkrém megjelenése lehetne egy kicsit modernebb.

MINŐSÉG

Ahogyan arra az előzőekben utaltunk, az Ayurdent Classic fogkrém külső megjelenésének, csomagolásának minősége nem kifejezetten első osztályú. Érződik benne egy kis befejezetlenség, hiányoljuk a részletek kidolgozottságát, a magasabb fokú odafigyelést.

(X) hirdetés

Az Ayurdent vélhetően nem is a külcsínnel, hanem a belbeccsel igyekszik megfogni vásárlóit, akiket igen erősen pozícionál, hiszen speciálisan az ájurvédikus gyógyászat és életmód kedvelőinek és követőinek készült a termék.

Az ájurvédikus szemléletmódnak megfelelően az Ayurdent Classic fogkrém több mint egy tucat gyógynövényt tartalmaz és abból is a legkülönlegesebbeket: találhatunk benne a gyömbértől a szegfűszegen át borsot és édesgyökeret is – csak hogy olyanokat említsünk, melyeket egy átlag felhasználó is ismerhet. Mert hogy a sornak nincs vége ilyen hétköznapi növényekkel, egészen különleges indiai cserjék és fák leveleinek, terméseinek kivonatával gazdagították a fogkrémet.

Ezek közül némelyik jelenléte számunkra is indokolt (főként mert már régóta használják akár az indiai akár a hagyományos gyógyászatban szájüregi panaszok enyhítésére vagy megelőzésére), némelyik azonban annyira különleges, hogy még külföldi oldalakon is kevés információ áll a rendelkezésünkre az összetevők ellenőrzéséhez.

Megeshet persze, hogy az ájurvédikus gyógyászat hívei mind a 18 növényt (mi ennyit számoltunk az összetevők között) jól ismerik, ráadásul nem csak ők, hanem az organikus megközelítés szerelmesei is örülhetnek az Ayurdent fogkrémnek, hiszen az nem tartalmaz parabént, fluoridot vagy habosítást segítő anyagokat (pl. SLS-t).

Az összetevőket vizsgálva azért találunk jó néhány hagyományos alapanyagot is, például szorbitolt, glicerint, limonene-t, linalool-t vagy silica-t (utóbbit hétköznapi nevén kovasavként ismerjük és annyira nincsen jó híre…). Ugyanakkor az Ayurdent fogkrém a BDIH sztenderdjeinek megfelelt, jelzésüket ott találjuk a dobozon és a fogkrém tubusán is, ezért kijelenthetjük, hogy ellenőrzött bio termékkel van dolgunk.

A fogkrém összetevőiben a növényi alapanyagok dominálnak.
A fogkrém összetevőiben a növényi alapanyagok dominálnak.

HASZNÁLHATÓSÁG

Használtunk már gyógynövényes, sós-gyógynövényes, termálvizes fogkrémet, hogy csak az extrémebbeket említsük, de ezek közül az Ayurdent Classic fogkrém íze volt az egyik legerőteljesebb és legkellemetlenebb.

Kétféle mentát (fodormenta, borsmenta) és hagyományos mentolt is tartalmaz a fogkrém, ami az ízén is érződik – szinte már bántóan erős, kesernyés íze nekünk egy kicsit sok volt. Elképzelhető, hogy másnak ez nem ennyire intenzív, esetleg hozzá lehet szokni hosszú távú használat mellett; mi több hét alatt sem tudtuk megszeretni az erőteljes aromát. (Vélhetően tudja ezt a gyártó is, hiszen a fogkrémből létezik egy „Mild” azaz gyengített verzió is.)

A gyártó ígéretének megfelelően a barnás színű fogkrém tényleg nem habzik – ez jó pont lehet azoknál, akik nem kedvelik a túl erős habzású fogpasztákat (mi is közéjük tartozunk). A fogkrém jól használható elektromos vagy szónikus fogkefe mellett, manuális fogkefénél nekünk egy kicsit mégis hiányzott a habzás.

A növényi összetevők alapján a szájüregi gyulladások, ínygyulladás, fekélyek megelőzésére valóban képes lehet a termék, a fogszuvasodás megelőzésében azonban nem biztos, hogy segíthet. Mivel a fogkrém nem tartalmaz fluoridot, sem más, bizonyítottan fogszuvasodás gátló összetevőt, kérdéses, hogy hosszú távon mennyire képes támogatni a fogzománc savakkal szembeni ellenálló képességét.

Az Ayurdent Classic íze erősen mentolos, kesernyés.
Az Ayurdent Classic íze erősen mentolos, kesernyés.

BESZEREZHETŐSÉG

Az Ayurdent fogkrémeket jellemzően bioboltokban, patikákban és webáruházakban szerezhetjük be, drogériákban és szupermarketekben ritkábban találkozhatunk a márkával.

ÁR/ÉRTÉK ARÁNY

A 75ml-es Ayurdent fogkrém ára 1300-1900 Ft között mozog, ami egy minősített bio fogkrémhez képest nem drága, főleg ha a célcsoport igényeit vesszük figyelembe. Az ájurvédikus vagy indiai gyógyászat szerelmeseinek, az organikus életmód híveinek vélhetően megér ennyit a fogkrém.

Az ájurvédikus gyógyászat híveinek minden bizonnyal tetszeni fog az Ayurdent fogkrém.
Az ájurvédikus gyógyászat híveinek minden bizonnyal tetszeni fog az Ayurdent Classic fogkrém.

ÖSSZEGZÉS

Összességében az Ayurdent Classic fogkrém minket nem vett le a lábunkról – az íze nem túl barátságos, a gyógynövények jótékony hatása pedig vélhetően csak több havi, esetleg éves használat mellett tud igazán érvényesülni. Akik bio, sőt kifejezetten ájurvédikus fogkrémet keresnek, jó eséllyel meg lesznek elégedve az Ayurdent Classic összetevőivel, az erős ízt pedig vagy megszokják, vagy alternatívaként ott az Ayurdent Mild, enyhébb aromával.

Küllem: 5/2
Minőség: 5/4
Használhatóság: 5/3
Beszerezhetőség: 5/2
Ár/érték arány: 5/4

ÖSSZESEN: 5/3 – KÖZEPES

3Hogyan értékelünk?

 

Összetevők:

Dicalcium Phosphate Dihydrate, Sorbitol, Glycerin, Aqua, Calcium Carbonate, Silica, Mentha Spicata Herb Oil, Mentha Piperita Oil, Quercus Infectoria Gall Extract, Terminalia Chebula Fruit Extract, Chondrus Crispus Extract, Terminalia Bellerica Fruit Extract, Emblica Officinalis Fruit Extract, Barleria Prionitis Extract, Glycryrrhiza Glabra Root Extract, Piper Longum Fruit Extract, Albizzia Lebbeck Bark Extract, Zingiber Officinale Root Extract, Mimusops Elengi Bark Extract, Salvadora Persica Root Extract, Azadirachta Indica Bark Extract, Symplocos Racemosa Bark Extract, Sodium Silicate, Eugenia Caryophyllus Flower Oil, Acacia Catechu Bark Extract, Menthol, Thymol, Limonene, Linalool, Farnesol, Isoeugenol.

Item added to cart.
0 items - Ft