Ki a bűnös? A gyermekek szájápolási szokásai továbbra sem megfelelőek

Bár egy kis fejlődés észrevehető a gyermekek és tinédzserek szájápolási szokásaiban, ez a szakmai szervezetek szerint mégsem elég. Pedig ezek a kis emberek adják azt a következő generációt, akiknek már tudatosabban kellene állnia a kérdéshez, s ha belegondolunk, nekik jóval több eszköz áll a rendelkezésükre a megelőzéséhez, mint a szüleiknek húsz-harminc évvel ezelőtt. Úgy tűnik, ez önmagában mégsem elég.

Nyolc ország (Ausztrália, Kína, Finnország, Írország, Japán, Kuvait, Skócia, Tájföld) kutatói fogtak össze és álltak ki azért, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a gyermekek szájápolási szokásainak vizsgálata és fejlesztése. Ezt a nemzetek olykor hasonló, máskor egészen különböző eszközökkel kívánják elérni, persze a lényeg az eredmény, nem pedig az út, ami oda vezet.

Ausztráliában például kampányokat indítottak és szélesebb körben tették elérhetővé a fogászati ellátást a fiatalok számára, Kínában pedig egyre nagyobb figyelmet kapnak a kórházakban a kisgyermekkori, gyorsan terjedő fogszuvasodástól szenvedő betegek.

(X) hirdetés

Írországban egy kérdőív segítségével próbálták bemutatni a fluorózis jeleit és annak élettani hatásait a 15 éves korosztálynak. A finnek is a tinikre próbáltak hatni: felvilágosították őket, hogy nem csak szájápolási szokásaik, de a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás is hatással lehet ínyük és fogaik egészségére. Kuvaitban iskolai előadásokon mutatták be a fogszuvasodás mértékét a gyerekeknek, habár sok szülő sajnos nem engedte meg gyermekének, hogy részt vegyen a megelőző programokon.

A skótok prevenciós kampányának sikeréről már korábban beszámoltunk, itt főleg a kormánynak és a több száz résztvevő fogorvosnak köszönhetik a csemeték, hogy egyre tájékozottabbak és tudatosabbak, ha fogaik egészségéről van szó.

Szinte világviszonylatban kijelenthetjük, hogy a 2-4 éves korosztály körében még mindig igen magas arányban alakul ki gyermekkori fogszuvasodás. Ez ellen főként a szülő tudatossága tehet, hiszen ilyen kis gyermekkorban mindig a gondviselő az, akinek törődnie kell a gyermek szájápolási szokásaival.

(X) hirdetés

Fontos a napi kétszeri fogmosás rendszeresítése, a megfelelő fluoridbevitel, a helyes táplálkozás (kerülve a savas és cukros ételeket, italokat) illetve a rendszeres fogászati ellenőrzés.

Azzal pedig, hogy törődünk gyermekünk fogaival, nem csak jó példát mutatunk neki a jövőre nézve, de megkímélhetjük egy rakás negatív élménytől, melyeket a fogaihoz és a fogorvoshoz köthetne.

Item added to cart.
0 items - Ft