Kellemetlen lehelet tejtermékek miatt – Van rá megoldás!

Bár a tejtermékekben található vitaminok és ásványi anyagok nagyon jótékonyak a bőrnek, a csontoknak és a fogaknak, fogyasztásukat követően kellemetlen mellékhatásra lehetünk figyelmesek: leheletünk nem olyan friss, mint előtte volt. Néhány egyszerű praktikával azonban nem kell lemondanunk a tejes finomságokról.

A tejeskávé is okozhat szájszagot. /Kép: Huffpost.com/
A tejeskávé is okozhat szájszagot. /Kép: Huffpost.com/

TEJTERMÉKEK ÉS ROSSZ LEHELET

A fogakon, a nyelven és a szájpadláson több millió baktérium éldegél, melyek kulcsfontosságú szerepet játszanak emésztésünkben. Tej vagy tejtermékek fogyasztását követően ezek a baktériumok elkezdik lebontani a szájüregben lerakódott laktózt, lipideket és fehérjéket.

(X) hirdetés

Az emésztési folyamat során különböző anyagok, például hidrogén-szulfid szabadul fel, ami kellemetlen leheletünk legfőbb bűnöse.

Nem véletlen, hogy kisgyermekeknél is felfigyelhetünk kellemetlen leheletre, az anyatej lebontása közben ugyanis hasonló folyamatok játszódnak le a kicsik szájüregében.

Kutatások szerint, míg az eszpresszó akár segíthet is leheletünk frissen tartásában, a tejes kávé rendszerint szájszagot idéz elő.

(X) hirdetés

Bár teljesen egészséges személyeknél is normális a tejtermékek fogyasztása után jelentkező szájszag, megfigyelések szerint a laktóz intoleráns személyeknél gyakrabban jelentkezik a ez a tünet.

Ha valaki laktóz-intoleranciától szenved, akkor nem képes megfelelően feldolgozni a tejtermékeket, hiszen szervezetéből hiányoznak olyan kulcsfontosságú enzimek, melyek nélkülözhetetlenek a tej lebontásához.

Ha egy laktóz intoleráns személy tejet fogyaszt, a normál lebontás hiányában olyan gázok szabadulhatnak fel a gyomrában, melyek végül kellemetlen lehelet formájában távoznak a szájüregen keresztül.

 

A SZÁJSZAG EGYÉB LEHETSÉGES FORRÁSAI

Szájszárazság – Ha szájüregünk nem elég nedves a nyálunktól, akkor a baktériumok könnyedén elszaporodhatnak, ami kellemetlen leheletet idéz elő. A szájszárazság oka lehet hormonális, de jelentkezhet fogmosás után vagy reggelente, amikor az alvás során nem termelődött elég nyálunk (utóbbi teljesen természetes jelenség).

Ínybetegségek – Ínygyulladás során az érintett területen elszaporodnak a gyulladást okozó baktériumok, melyek szintén vezethetnek szájszaghoz. Ha fogmosáskor rendszeresen vérzik az ínyünk, fogköves a fogazatunk vagy vörös, duzzadt a fogínyünk, akkor jó eséllyel szenvedünk ínygyulladástól, amit nem csak fogaink megóvása vagy kellemetlen leheletünk megszüntetése miatt, de szív- és érrendszerünk egészségének megőrzése okán is érdemes mielőbb kezeltetni.

Dohányzás – Az elszívott cigaretták miatt a szájüregben lerakódó anyagok szintén kellemetlen leheletet okozhatnak, ráadásul a dohányzás növeli a szájüregi- és torokrák kialakulásának kockázatát is, ezért érdemes mielőbb felhagyni káros szenvedélyünkkel.

Cukorbetegség – Diabétesztől szenvedők a betegség mellékhatásaként szintén tapasztalhatnak kellemetlen leheletet. Ennek elkerülése érdekében kontrolláljuk megfelelően vércukorszintünket és rendszeresen konzultáljunk belgyógyász szakorvosunkkal.

Rossz szájhigiénia – Szájszagot egész egyszerűen az is okozhat, ha nem gondoskodunk megfelelően szájüregünk tisztaságáról. A rendszeres fogmosással és nyelvtisztítással megelőzhető a szájban természetes módon előforduló baktériumok elszaporodása, melyek ínybetegséget vagy fogszuvasodást okozhatnak.

 

A ROSSZ LEHELET MEGELŐZÉSÉNEK ALAPSZABÁLYAI

Megfelelő táplálkozási szokások – Az alkoholfogyasztás, a gyakori hagyma- vagy tejtermék fogyasztás mind hatással vannak leheletünk frissességére. Ha tudjuk, próbáljuk meg korlátozni ezeket az ételeket, vagy másképp ellensúlyozni bosszantó mellékhatásukat. Ne feledkezzünk el a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásról sem, ami segít nedvesen tartani szájüregünket, megelőzve a szájszag kialakulását!

Kutatások szerint az egyik leghatékonyabb szájszag elleni fegyver a nyelvkaparó.

Alapos szájhigiénia – Napi kétszer kétperces fogmosással, napi fogköztisztítással (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével), rendszeres szájvizes öblögetéssel hatékonyan megelőzhetjük és kezelhetjük a rossz leheletet.

Másodlagos betegségek kezelése – Ha hormonális vagy belgyógyászati probléma miatt kellemetlen a leheletünk, akkor gondoskodjunk a betegségek kezeléséről, amivel nem csak szájüregünk egészségének használunk.

Speciális szájápolási termékek – Léteznek nagyszerű szájöblögetők vagy fogkrémek, melyek segítenek a szájszag kezelésében. Ha szájszárazság miatt rossz a leheletünk, választhatunk olyan szájápolási termékeket, melyek biztosítják a szájüreg normál nedvességének fenntartását.

Item added to cart.
0 items - Ft