Ínygyulladás esetén az immunsejtek pusztítják a csontállományt

A Forsyth Intézet kutatói szerint az immunsejtek igen nagy szerephez jutnak az ínygyulladás miatt kialakuló csontpusztulás folyamatában. Korábban is gyanították, hogy az immunrendszernek köze van a csontállomány destrukciójához, de ez az első alkalom, hogy ezt emberi ínyszöveten is bizonyítani tudták. Szakértők remélik, hogy az új álláspontból kiindulva megállítható lesz az ínysorvadás folyamata.

Dr. Toshihisa Kawai kutatócsoportjával együtt azt vizsgálta, hogy az immunrendszer miként reagál az ínygyulladásért felelős baktériumra: vajon megvédi vagy megtámadja azt? Dr. Kawai és kollégái megállapították, hogy a B-sejtek az aktiválódott T-sejtekkel egyetemben közreműködnek a csontpusztulás folyamatában. Korábbi állatkísérletekben arra már sikerült rájönniük, hogy mindkét immunsejt (B és T) erős válaszreakciót ad a fent említett baktériumra, de most emberi szöveten is bizonyítást nyert a tény.

A kutatás tehát alátámasztotta a korábbi feltételezést, miszerint az immunsejtek az ínygyulladás során nem hasznos, hanem kártékony szerephez jutnak: megtámadják azt, ám ezzel a csontállomány pusztulását is elősegítik. A fog és az azt megtámasztó szövetek számára az ínygyulladás nem csak a lágyszövet károsodásához, de csontveszteséghez is vezet, ami később a fogak elvesztését eredményezheti.

(X) hirdetés

Item added to cart.
0 items - Ft