Interaktív fogászati múzeum nyílt Tájföldön

Speciális múzeum nyitotta meg kapuit Bangkok városában a múlt héten: a kifejezetten fogászati tájékoztatás és oktatás céljából létrejött múzeum Ázsia első és egyben legnagyobb fogászati múzeuma, ahol minden a szájüreg és a szájápolás körül forog.

A Sirindhorn Fogászati Múzeumban a látogatók óriási háromdimenziós fogsorokon sajátíthatják el a helyes szájápolási technikát.
A Sirindhorn Fogászati Múzeumban a látogatók óriási háromdimenziós fogsorokon sajátíthatják el a helyes szájápolási technikát. /Kép: Bangkokpost.com/

A Mahidol Egyetem által nyitott Sirindhorn Fogászati Múzeum létrejöttének elsődleges célja, hogy a thai emberek és főként a gyerekek minél teljesebb képet kapjanak szájüregük anatómiájáról, a leggyakrabban előforduló szájüregi betegségekről és természetesen azok megelőzéséről.

A kezdeményezők a 620 négyzetméteres kiállítási területet 5 részre osztották és interaktív eszközök segítségével próbálják megértetni és elfogadtatni a látogatókkal a szájüregi prevenció fontosságát – mondta Phira Sithiamnuai, a Mahidol Egyetem Fogászati Karának dékánja.

(X) hirdetés

„Az a célunk a múzeummal, hogy a thai gyerekek játékosan értsék meg a szájüregi egészség fontosságát. Reméljük, hogy szórakoztató tanulás révén az emberek egészséges döntéseket hoznak majd szájüregük egészségével kapcsolatban” – folytatja Dr. Phira.

Egyedi tematikát követ a kiállítás: a múzeum első zónája a thai uralkodói családnak adózik tisztelettel, akik nagyvonalúan támogatják az ország fogászati iparát, valamint az oktatást és a prevenciót is.

A második zóna Ázsia fogászati történelmét mutatja be. A kiállítás ezen része végigkalauzolja a látogatót Kína, India és Tájföld fogászati történelmén, olyan régészeti leleteket is megismertetve a nagyközönséggel, mint például egy Tájföld területén feltárt őskori emberi csontváz, melynek fogait egykor mesterséges eszközökkel kezelték.

(X) hirdetés

A látogatók ráadásul olyan középkori szájápolási módszereket is megismerhetnek, melyekről talán soha nem is hallottak: az egyik ilyen különleges fogtisztító eszköz a bételdió volt, ami a közhiedelem szerint segítette az emésztést, támogatta a fogak egészségét és friss leheletet biztosított.

A Mahidol Egyetem 1972-ben alapított Fogászati Karának történelme is helyet kapott a kiállításon; Tájföld első fogászati intézménye a kiállítás harmadik területének főszereplője. Ezen a részlegen kaptak helyet az országos statisztikák is: a thai fogászati szakemberek számának visszamenőleges adatain túl megismerhetjük a Tájföldön egy fogorvosra eső lakosok számát is.

Dr. Phira szerint a kiállítás következő, interaktív része a legizgalmasabb a látogatók számára: egy óriási modellen például könnyedén megtanulhatják a gyermekek, hogy miként károsítják a fogaikat a szájüregi baktériumok.

Sirindhorn Fogászati Múzeum /Kép: Dental Tribune/
Sirindhorn Fogászati Múzeum /Kép: Dental Tribune/

A stáb óriási fogkefék segítségével mutatja be a közönségnek, hogy miként mossanak helyesen fogat, egy háromdimenziós emberi modell pedig a fogak egészségének emberi szervezetre gyakorolt hatását prezentálja.

A kiállítás utolsó részlegén a fogászati anyagok és eszközök kaptak helyet valamint sokatmondó fotók segítségével a fogászat történelme kerül bemutatásra; a látogatók megismerhetik, hogyan lett néhány évszázad alatt a piaci látványosságból komplex és elismert szakma, modern kezelésekkel és korszerű anyagokkal.

Tájföld állami nyilvántartása szerint jelenleg 11 607 fogorvos praktizál országszerte, a fogorvos-lakos arány pedig kb. 1:5533-hoz. (A legtöbb fejlett országban ez az arány: 1:2000-hez).

A statisztikák szerint Tájföldön még nagyon sok ember nincs tisztában az alapvető szájüregi egészség fontosságával, különösen az elmaradottabb régiókban. Dr. Phira elmondta, hogy a legtöbb fogászati vállalkozás, ezáltal a legtöbb beavatkozás is Bangkok-ra koncentrálódik, míg a vidéki területek hiányt szenvednek a szakemberekből.

A Mahidol Egyetem dékánja azt is hozzáteszi, a több fogorvos önmagában még nem jelentene megoldást az ország rossz szájüregi egészségére. A thai embereknek, kiváltképp az iskoláskorú gyermekeknek meg kell tanulniuk a szájhigiénia fontosságát és megfelelően kell táplálkozni a szájüregi betegségek megelőzése érdekében.

A thai embereknek egészen fiatal kortól kellene elsajátítani a megfelelő szájhigiénés módszereket, hiszen minél korábban alakulnak ki a helyes szájápolási szokások, annál nagyobb az esély, hogy hosszú távon is megőrizhető a fogak egészsége.”

A Mahidol Egyetem területén kialakított Sirindhorn Fogászati Múzeum állandó kiállításként nyújt segítséget az ország szájüregi egészségének fejlesztésében.

Item added to cart.
0 items - Ft