Intelligens anyagok kutatóprojektje indult a Debreceni Egyetemen

Alakemlékező és a környezeti hatásokhoz könnyen alkalmazkodó szervetlen anyagok tervezésére és előállítására indult kétéves kutatómunka a Debreceni Egyetemen 800 millió forintos uniós támogatással – jelentették be a projekt vezetői kedden a városban.

A Debreceni Egyetem főépülete. /Kép: Debmedia/
A Debreceni Egyetem főépülete. /Kép: Debmedia/

A szintetikus intelligens anyagok képesek önmagukat megjavítani és alkalmazkodni a külső hatásokhoz anélkül, hogy szerkezetükben és így fő tulajdonságaikban megváltoznának – ismertette a program nyitó rendezvényén Kéki Sándor szakmai vezető.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen komplex kutatómunkához a különböző tudományterületek együttműködése és közös munkája szükséges. Debrecenben az egyetem általános orvosi kara, a műszaki kara, természettudományi kara, továbbá az MTA Atommagkutató Intézete vesz részt benne.

(X) hirdetés

A hat kutatócsoport és két konzorciumi partner projektjei közt az alakemlékező anyagok vizsgálata mellett lesz fotonikai és plazmonikai eszközök fejlesztése, nanoszerkezetű részecskék vizsgálata, mechanikai szilárdság- és törés vizsgálat, mágneses zajmérési módszerek fejlesztése, továbbá fémhabok fogászati és ortopédiai alkalmazásának vizsgálata.

Sailer Kornél, a DE Természettudományi Karának dékánja szerint a kutatásban résztvevő hallgatók megfelelő anyagtudományi ismeretekkel léphetnek majd az ipari szektorba.

Mint mondta, a hasonló projektek tudják kizárólagosan biztosítani azt, hogy a legjobb kutatók Debrecenben és az országban maradjanak, így minden pályázati lehetőség ezen a téren közvetlenül is a magyar felsőoktatás és az ipar hasznára válik.

(X) hirdetés

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke aláhúzta: a költségvetési elvonások időszakában a kutatás-fejlesztésre ezek az uniós projektek nyújtanak kizárólagos forrást. A most indult projekt egyben hosszú távra is biztos alapokra helyezi az anyagtudományi kutatásokat a Debreceni Egyetemen – jegyezte meg.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft