Így őrizd meg a mosolyodat a nyugdíjazásig! – Hét kulcsfontosságú alapszabály

Számos tényező van hatással arra, hogy valakinek milyen hosszú ideig maradnak egészségesek a fogai, ebből néhányba van beleszólásunk, néhányba nincs. Ahhoz azonban mindenkinek joga van, hogy még idejekorán megfelelő tudatossággal szerelkezzen fel, hiszen nem éri meg eldobni magunktól az esélyt, hogy idősebb éveinkben is egészséges szájüreggel létezhessünk.

 

1. szabály: Keresd fel a fogorvosodat rendszeresen. Az évtizedes látogatás nem rendszeresség.

Az évi két alkalom legalább illő lenne ahhoz, hogy valóban tisztának, egészségesnek tekinthessük a szájüregünket. Nem csak a fogászati problémák kialakulásának megelőzése vagy a profi tisztítás lehetősége miatt érdemes ellátogatni a fogászatra, hanem azért is, mert a szájüreget érintő elváltozások (pl. daganatos megbetegedések) szűrése szintén a fogászaton történik. A 40-50 éves korosztálynak az ínysorvadáshoz vezető ínygyulladás megelőzése miatt is ajánlott komolyan venni a rendszeres vizsgálatot, hiszen az íny alatt húzódó csontállomány pusztulása akár idő előtti fogveszteséghez is vezethet.

(X) hirdetés

 

2. szabály: Ha azért félsz a fogorvostól, mert a beavatkozások fájdalmasak, akkor nem a megfelelő fogászatra jársz.

Cikkünk közlésekor 2013-at írunk. Minden tapasztalt, gyanakvó és szkeptikus ember fog találni olyan fogászatot, ahol nem fog fájni semmi. Úgy értjük semmi. Még az injekció beadása sem. Nem fog fájni a fogkőszedés, a fogfúrás, a gyökérkezelés vagy az implantáció. A korona felhelyezése sem. Ne szégyelljük megadni magunknak az esélyt, hogy hozzáértő, humánus fogorvos székébe üljünk.

 

3. szabály: Ha akkor mész fogorvoshoz, amikor fáj a fogad, már késő.

(X) hirdetés

A legtöbb szájüregi megbetegedés eleinte tünetmentes. Bármennyire próbálunk odafigyelni, mi magunk nem biztos, hogy idejében észrevesszük azt a kezdődő fogszuvasodást a bal felső hatosunknál vagy a fogunk mellé gyűlt, baktériummal teli tasakot, ami később ínygyulladást okozhat. Ha ráérősen kezeljük a dolgokat és megvárjuk, hogy duzzanattal, a fogat, az arcüreget, az állkapcsot vagy a nyirokcsomót érintő fájdalommal jelezzen a szervezetünk, akkor már feltételezhetően komolyabb beavatkozásokra lesz szükségünk.

 

4. szabály: Tanuld meg alaposan megtisztítani a szájüregedet!

Ahhoz, hogy fogainkat a helyükön tudhassuk hosszú távon, figyelemre lesz szükségünk. Figyelemre, melyet azonban a szervezetünk biztosan meghálál. Fontos gyermekkortól megismerni a legalapvetőbb szájápolási szokásokat: a helyes fogmosás menetét, az interdentális fogkefe vagy a fogselyem használatát és a nyelvtisztítás menetét. Végül pedig ne feledkezzünk el róla: összesen 32 fogunk van, s mindegyiknek öt felszíne – egyiket sem érdemes kihagyni a tisztítás folyamatából.

 

5. szabály: A szájüreged nem hazudik, olvass a jelekből.

Vannak olyan tünetek, amikre mi magunk is felfigyelhetünk: ilyen például a fogínyvérzés vagy a kellemetlen lehelet. Míg előbbi általában az íny megbetegedését jelzi, addig utóbbi komolyabb, nem csak fogászati jellegű gondokat is jelezhet, például cukorbetegséget, savas refluxot vagy helytelen táplálkozási szokásokat. Persze a fogorvosunk ennél jóval többet mondhat szervezetünk állapotáról: a fogcsikorgatástól a kávé- vagy drogfogyasztási szokásainkig sok minden nyomot hagyhat a fogainkon az évek során.

 

6. szabály: Válassz okosan színt magadnak!

Ha mégis fogpótlásra kerül sor, jobb, ha olyan szakembert választunk, akinek elsődleges a természetes megjelenés. Bár gondolhatjuk úgy, hogy egy vakítóan fehér fogsor lesz a legelőnyösebb a számunkra, a szemünk fehérjétől a bőrünk árnyalatáig sok minden befolyásolhatja, hogy mennyire lesz harmonikus az összkép. Érdemes törekedni az eredeti fogakhoz hasonló szín kiválasztására, így biztosan nem fogunk csalódni.

Egy megfelelő színű és minőségű koronával mosolyunk természetes hatást kelt.

 

7. szabály: Ha valami zavar, menj és hozasd helyre!

Egy rosszul illeszkedő alsó és felső fogsor, egy túl magas korona, egy rosszul sikerült fogtechnikai munka mind zavarhatja a pácienst, aki a székben ülve általában túl megszeppent ahhoz, hogy idejében megemlítse azt a fogorvosának. Annak azonban semmi értelme, hogy évtizedeket éljünk le frusztrációban – minél előbb megyünk vissza a problémás, de még garanciális munkával, annál hamarabb szabadulunk meg az ebből származó felesleges gondjainktól.

Item added to cart.
0 items - Ft