Így ápold a gyerek fogait minden korban megfelelően

A fogszuvasodás sajnos a tejfogakat sem kíméli. Ne adjunk esélyt a káros baktériumoknak, már az első tejfogak is körültekintő gondozást igényelnek! De sok szülő nem biztos benne, hogy mikortól és mivel érdemes ápolni az érzékeny tejfogakat.

Tejfogak: A felnőttkori ​​egészséges fogak alapja

A hároméves gyerekek közel 14% -ának szuvasak a fogai. Ez végzetes lehet a maradó fogakra nézve: a tejfogak őrzik a helyet az állandó fogak számára. Ha szuvasodás következtében túl korán hullanak ki, akkor a későbbi maradó fogak helyzete eltolódhat. Mindez deformitásokhoz vezethet, melyeket később költséges korrigálni. Még ha a tejfogak ki is esnek – a szuvasodásért felelős baktériumok maradnak. Keresik a következő áldozatot, nevezetesen az állandó fogakat.

(X) hirdetés

Ezért fontos a tejfogak megfelelő gondozása a tökmagok fogászati ​​problémáinak és szükségtelen szenvedéseinek elkerülése érdekében. Még a legkisebbek is szenvedhetnek egy esetleges erős fogfájástól.
Fontos tudni, hogy a tejfogak nemcsak kisebbek, hanem kevésbé is robosztusak: zománcuk lágyabb és csaknem fele olyan vastag, mint a maradó fogaké. Ezért a szuvasodásért felelős baktériumok könnyen megtámadhatják őket, vagy fogerózió által sérülhetnek.

Ezért a fogápolást mindig hozzá kell igazítani a fejlettség megfelelő szakaszához! Így működik az életkornak megfelelő fogápolás:

1. Szájhigiénia az első fogacskák kibújása előtt

(X) hirdetés

Már az első fogak kibújása előtt is halmozódnak fel baktériumok a csecsemő szájában, melyek az anyatejben vagy a bébiételekben található tejcukorral táplálkoznak. Ezért óvatosan tisztítsd meg az ínyeket és a szájpadlást puha, nedves kendővel vagy vattakoronggal. Ne használj fogkrémet. Így a gyerek korán megszokja a szájban történő manipulációt. Néhány csecsemő rágcsálja, szopogatja a kendőt, de ez rendben van.

2. Fogápolás a hatodik hónaptól

A hatodik hónap körül átlagosan áttörnek az első tejfogak. Ettől a ponttól kezdődik a tényleges fogmosás. Minden fogacskát naponta legalább egyszer tisztítsd meg egy előre átnedvesített speciális baba fogkefével.
A baba fogkefék kicsi, lekerekített kefefejével és extra puha, rövid sörtéivel elkerülheted az érzékeny íny felsértését.  Kezdetben használhatsz továbbra is puha kendőt vagy vattakorongot, de a fogkefe jobban eltávolítja a foglepedéket. A legjobb, ha ölbe veszed a babát háttal neked, hogy megmosd a fogait. Ebben a korban a fogkrém nem kötelező, de egy leheletnyi baba fogkrémet azért lehet használni. Fontos a csökkentett fluoridtartalom (500 ppm). Dönts inkább egy semleges ízű fogkrém mellett, mert minél édesebb a fogkrém, annál jobban lenyelni majd a baba!

Annak érdekében, hogy a tejfogak egészségesek maradjanak, a rendszeres fogmosás mellett egy második dologra is fontos ügyelni: Kerüld el, hogy a baba tartósan rágcsálja, szopogassa a cumisüveget! Ez károsítja a fogakat, még akkor is, ha édesítetlen tea van benne. A folyadék hígítja a nyálat, mely azonban természetesen védi a fogakat. Különösen veszélyes, ha a tejfogak állandóan édesített italokban vagy savas gyümölcslevekben „fürdenek”. Ebben az esetben a szuvasodás és a fogzománc károsodása előre borítékolható.

Tipp: A legjobb szomjoltó a víz!

Mikor menjetek először fogorvoshoz?

Legjobb a babát az első születésnapja előtt megmutatni a fogorvosnak, és ezt követően rendszeresen lássa a fogorvos. Így a gyermek megszokja ezeket a látogatásokat, és megtanulja, hogy a fogorvoshoz járásban nincs semmi különös.  Ne csak akkor menjetek a fogorvoshoz, amikor már valami fáj!
Fordulj fogorvoshoz akkor is, ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben az egyik tejfoggal. Például előfordulhat, hogy nem bújik ki vagy éppen duplán nő ki egy tejfog. Minél hamarabb elmész az orvoshoz ilyen vagy ehhez hasonló problémákkal, annál inkább elkerülheted a későbbi rendellenességeket.

3. Fogápolás két éves kortól

A második születésnaptól kezdve legalább két percig ajánlatos mosni a tejfogakat naponta kétszer: reggeli után és lefekvés előtt. Ha szeretnél, akkor használj max. borsóméretű fluoridtartalmú gyerekfogkrémet (legfeljebb 500 ppm fluoridtartalommal) lehetőleg semleges ízesítéssel.

Miután a tejfogak nagy része áttört, lehet kissé hosszabb sörtékkel rendelkező gyerekfogkefét választani. Vedd figyelembe a fogkefe gyártók kor meghatározásait.  Előnyös egy vastag, csúszásmentes szárú fogkefét választani. Kb. másfél és kétéves kor között fejlődnek a kicsik motoros készségei, így hagyd, hogy gyereked a fogkefével bíbelődjön, ha szereti, de tartsd szem előtt és mindig te magad is tisztítsd meg a fogait! Mert persze ő még csak ismerkedik a fogmosással, nem tudja alaposan megtisztítani őket.

Ennek ellenére javasolt megtanítanod 2-3 éves kor között a helyes fogmosási technikát. Mindennél fontosabb, hogy már most megtanítsd neki a megfelelő sorrendet: először a rágófelületeket, majd a külső felületeket végül a belső felületeket tisztítsuk meg. Ez a rész a tapasztalatok szerint a gyermekek számára a legnehezebb.

A gyerekek tökéletes szájápolásához ajánlott Curaprox termékeket keresd a www.sagerdental.hu webshopban és a nagyobb patikákban.

(X)

 

Item added to cart.
0 items - Ft