A homeopátiás fogzást segítő készítmények veszélyesek lehetnek

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) laboratóriumi vizsgálatok keretein belül tesztelt olyan homeopátiás készítményeket, melyek a fogzás tüneteit hivatottak enyhíteni. Azok a készítmények, melyek eltérő mennyiségben tartalmazzák az Atropa belladonna vagy nadragulya nevű mérgező növény kivonatát, felesleges egészségügyi kockázatot jelentenek a kisgyermekek számára, így az FDA ellenzi azok használatát.

Kép: illusztráció. /Dental Tribune/
Kép: illusztráció. /Dental Tribune/

Az FDA (Food and Drug Administration) legújabb elemzése során megállapította, hogy a nadragulyából (Atropa belladonna) származó alkaloidszint (pl. atropin, szkopolamin) és koffeinszint nem következetesen azonos mértékű a CVS és Hyland’s által gyártott homeopátiás gyógyszerekben.

Ráadásul egyes CVS tablettákban az atropin és a szkopolamin szintje, a Hyland’s készítményekben pedig a szkopolamin szintje túl magas ahhoz képest, mint ami a gyógyszer tájékoztatóján szerepel.

(X) hirdetés

A vizsgálati eredmények fényében az FDA felvette a kapcsolatot a Hyland’s homeopátiás készítményeket gyártó Standard Homeopathic Company nevű céggel és felszólította, hogy a fogyasztók védelme érdekében hívja vissza azon fogzást segítő készítményeket, melyek nadragulyát is tartalmaznak.

Az FDA éppen ezért azt kéri a fogyasztóktól, hogy kerüljék a Hyland’s homeopátiás készítményeket, továbbá a hivatal intézkedéseket tett a cég felelősségre vonásával kapcsolatban is.

„A két év alatti gyermekek szervezetének nadragulyára adott válaszreakciója kiszámíthatatlan, így ezzel felesleges veszélynek tesszük ki őket” – mondja Dr. Janet Woodcock, az FDA Gyógyszerértékelési és Kutatási Központjának igazgatója.

(X) hirdetés

„Azt javasoljuk a szülőknek és gondviselőknek, hogy ne adjanak ilyen homeopátiás fogzást segítő készítményeket a gyerekeknek és keressék fel háziorvosukat a biztonságos alternatívák miatt.”

Az FDA kéri, hogy honlapján keresztül mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a szülők jelezzék, ha bármi szokatlant tapasztalnak a fogzási készítményekkel kapcsolatban.

A homeopátiás tablettákat korábban nem értékelte vagy hagyta jóvá az FDA, sem biztonsági sem pedig hatékonysági szempontból. A hivatal hangsúlyozza, hogy ők nem tudnak róla, hogy a homeopátiás fogzást segítő termékeknek lenne bármilyen bizonyítható, jótékony egészségügyi hatása.

Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája azt ajánlja, hogy a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók helyett a gondviselőknek inkább hűthető rágókával, finom masszázzsal kellene segíteni a gyermekek fogzási fájdalmának enyhítését.

Item added to cart.
0 items - Ft