Hogyan válasszunk fogkrémet magunknak?

Előbb-utóbb mindenki szembetalálja magát a kérdéssel: vajon milyen fogkrém segítené a legjobban, hogy fehérebbé váljanak a fogai, megszűnjön a fogínyvérzése, vagy megelőzze a jövőbeli fogszuvasodás kialakulását. A döntés megkönnyítéséhez szeretnénk most néhány támpontot adni, hogy hatékonyabban választhassuk ki leendő fogkrémünket.

fogkrem valasztas fogaszat

 

1. Határozzuk meg a célunkat!

Először tisztázzuk magunkban, hogy milyen problémára keresünk megoldást! Nem mindegy, hogy ínygyulladást akarunk enyhíteni vagy a fogainkat szeretnénk fehérebbé tenni, hiszen az említett célok eléréséhez a gyártók más és más komponensekkel gazdagítják termékeiket. Ha például valaki hajlamos a fogszuvasodásra, mindig fluoridos termék mellett döntsön, de ha fehéríteni szeretné a mosolyát, érdemes olyan fogkrémet választania, amiben fehérítőanyag, például szódabikarbóna (sodium bicarbonate) van.
Mi személy szerint jobban hiszünk a specializált termékekben, mint azokban, melyek egyetlen csodaszerként próbálnak minden szájüregi panaszra megoldást kínálni.

(X) hirdetés

 

2. Tartsunk egy kis összehasonlítást!

Ha már tudjuk, hogy mi az a panasz, amin segíteni szeretnénk, vagy amit meg akarunk előzni, fogjuk, és hasonlítsuk össze a konkurens termékeket. Az egybevetés alapja lehet az ár, a minőség, bizonyos időszaki akciók vagy a termék hozzáférhetősége. Fogkrém tesztjeink során a fenti szempontok figyelembevételével alakítjuk ki értékelésünket, ezek a minősítések is jó kiindulási alapot jelenthetnek.

 

3. Fektessünk hangsúlyt a minőségre!

(X) hirdetés

Hiszünk benne, hogy van jelentősége a szájüregünkbe és szervezetünkbe juttatott anyagok minőségének. Vannak olcsón hozzáférhető alapanyagok és így fogkrémek, melyek azonban divatjamúlt összetevőkből épülnek fel.
Ami persze laboratóriumban készül, ritkán lesz száz százalékos tisztaságú, a cél nem is ez, hanem hogy minél kevesebb egészségre káros anyaggal (pl. nátrium-lauril szulfát, triklozán, pirofoszfát, klórhexidin) érintkezzen a szervezetünk.

Fontos lehet még a termék habzási képessége (van, aki nem szereti a túl habos termékeket), illetve az abrazív tulajdonság, ami a fogkrém fogzománc-koptató tulajdonságára utal. Magyar nyelven és magyarországi forgalomban lévő termékek esetében sajnos nincs hozzáférhető abrazív tulajdonságot összevető táblázat, ám találkoztunk már olyan itthon is beszerezhető fogkrémmel, amin külön feltüntették: „alacsony abrazivitás”.

szajapolasi termekek
Fontos, hogy szájápolási termékeink külön-külön is a megfelelő célt szolgálják.

 

4. Igazítsuk a többi szájápolási terméket is a kezelendő problémához!

Elkél némi tudatosság, ha szájüregi panaszunk orvoslására adjuk a fejünket. Ha például fogínyvérzéstől és ínygyulladástól szenvedünk, hiába veszünk speciális fogkrémet, ha közben megkeményedett, rég lecserélésre váró, durva sörtéjű fogkefével kínozzuk a fogínyünket reggel és este. Ebben az esetben aligha fejtheti ki jótékony hatását a fogkrém, inkább egészítsük ki egy puha sörtéjű fogkefével (amit 2-3 hónap elteltével cseréljünk újra).

Ugyanígy, ha hajlamosak vagyunk a fogkövesedésre, egyrészt ne válasszunk olyan terméket, amiben pirofoszfát van, az ugyanis megkeményíti a fogkövet, másrészt pedig közepes keménységű fogkefével mossunk fogat, ez jobban tisztít, mint a puha sörtéjű termékek. (Fogköveseknek ajánlott az elektromos fogkefe használata is.)

Ha rossz lehelettől szenvedünk, ne sajnáljunk beszerezni nyelvkaparót a teljes tisztasághoz, az ugyanis nagyszerűen egészíti ki a fogkrém baktériumölő tulajdonságait.

És végül, az összes szájüregi probléma megelőzéséhez nélkülözhetetlen a fogköztisztítók használata (fogselyem vagy interdentális fogkefe) – használatával drámaian lecsökkenthetjük esélyünket a fogszuvasodásra, fogkőképződésre és ínygyulladásra.

Item added to cart.
0 items - Ft