Hogyan válasszunk fogkefét a gyerekeknek?

A gyermekek fogkeféjének kiválasztása nehezebb feladat, mint a felnőtt fogkefék beszerzése. Nem könnyű olyan szájápolási eszközt választani, ami fiatal használójának is elég vonzó, ráadásul kellően alapos tisztítást végez még akkor is, ha gyermekünk türelmetlen a reggeli vagy esti fogmosások alkalmával.

A gyermekfogkefék megválasztása fontos feladat a tejfogak épségének megőrzéséért. /Kép: arlingtondentalteam.com/
A gyermekfogkefék megválasztása fontos a tejfogak hosszú távú épsége miatt. /Kép: arlingtondentalteam.com/

1. Színek, formák, mesehősök

Gyermekünk igényei szempontjából a fogkefe leglényegesebb tulajdonsága a külső megjelenés. Minden gyakorló szülő tudja, hogy egy kedves figurával, gyermekünk kedvenc mesehősével bármit elérhetünk – legyen szó játékokról, ruházatról vagy fogkeféről, az aktuális kedvenc mindig nyerő ötlet.

(X) hirdetés

A gyermekfogkefe vonzerejét tovább növelhetik a vidám, élénk színek, a csillámok, a szokatlan formák, a tapadókorongok, ezek elég érdekesek a gyermekeknek ahhoz, hogy szívesen kézbe vegyék a fogkefét.

 

2. Elektromos fogkefe vagy manuális fogkefe?

Bizonyos életkor (általában 3-4 éves kor) alatt nem ajánlott az elektromos fogkefék használata, hiszen a gyermek még túl kicsi ahhoz, hogy biztonsággal használhassa ezeket a készülékeket.

(X) hirdetés

Később már nyugodtan beruházhatunk egy elektromos fogkefébe, amit kezdetben felügyelet mellett, később már önállóan is használhatnak a gyermekek.

A manuális fogkefék egyrészt olcsóbbak, másrészt nagyobb a választék belőlük, mint az elektromos fogkefékből, ráadásul a gyermekek kisebb korban nem biztos, hogy könnyebben elviselik a rezgést a szájukban.

Az elektromos fogkefék ugyanakkor percenként több ezer tisztító mozdulatot megtéve sokkal hatékonyabbak, ami a gyermekek türelmetlenségét figyelembe véve nagy előny. Egyes típusok beépített időmérővel vagy dallamlejátszással segítik a helyes fogmosási idő (2 perc) betartását, ami nem csak szórakoztató, de sikerélményt is jelenthet a gyermekeknek.

 

3. Sörte keménység

A sérülékeny tejfogak mindenképp puha sörtéjű fogkefét igényelnek, legyen szó elektromos vagy kézi fogkeféről. Mivel a gyermekek még nem kontrollálják eléggé mozdulataikat, előfordulhat, hogy túl erősen nyomják a fogkefét a fogaikhoz – ilyenkor a puha sörte garantálja a fogíny és a fogzománc épségének megóvását.

Amikor fogkefét választunk, próbáljunk minél sűrűbb sörtéjű típust vásárolni, hiszen a puhaság mellett a sörték sűrűsége garantálja az alapos, ám kíméletes tisztítást.

 

4. Fogkefe cseréje

Ugyanúgy, ahogy a felnőtt fogkeféket, a kicsik fogkeféjét is legalább 2-3 havonta le kell cserélnünk, ennyi idő alatt ugyanis a sörték elhasználódnak, keményebbé, durvábbá válnak, ráadásul annyi bakteriális szennyezettség éri azokat, hogy higiéniai szempontból is rendszeresen cserélni kell őket.

Ha nincs kéznél gyermekünk fogkeféje, akkor se adjuk neki oda a saját fogkefénket, hiszen fogszuvasodást vagy ínygyulladást okozó baktériumokat is átadhatunk vele.

Item added to cart.
0 items - Ft