Hogyan javíts a fogmosási technikádon?

A fogmosás életünk egyik leggyakrabban ismételt higiénés cselekvése, hiszen fogainkat ideális esetben naponta két alakalommal megtisztítjuk az ételmaradékoktól és baktériumoktól. A fogmosás által elérhető eredményben azonban óriási különbségek mutatkoznak attól függően, hogy mennyire tudunk jól, hatékonyan fogat mosni. Néhány egyszerű praktika segítségével te is sokat fejleszthetsz a fogmosási technikádon.

fogmosasi-technika

1. Tanulj!

Talán emlékszünk még azokra az időkre, amikor kisiskolásként végighallgattuk a helyi fogorvos fogmosási útmutatóját, amit egy felnagyított modellen mutatott be egy óriási fogkefe segítségével. Vélhetően a többség utoljára ekkor hallott arról, hogy miként kell helyesen megtisztítani a fogainkat. Ha ez a tudás kissé már megkopott, érdemes felfrissíteni a technikánkat.

A helyes fogmosás lépései:

(X) hirdetés

1.Helyezzük a fogkefénket 45 fokos szögben a fogfelszínre, úgy, hogy a fogkefe a fogat és az ínyt is érintse.

2. Ügyelve rá, hogy ne nyomjuk túl erősen a fogkefét, körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg fogaink külső felszínét, rágófelszínét, majd belső felszínét is, különösen odafigyelve az alsó és felső metszőfogak belső felszínének megtisztítására.

3. Ha általában túl erősen nyomjuk a fogkefénket, próbáljuk meg legközelebb úgy tartani a kezünkben, mintha tollat, ceruzát fognánk. A szakmai szervezetek szerint ha nem megmarkoljuk, hanem óvatosan három ujjunk közé vesszük a fogkefét, jóval gyengédebbek maradunk.

(X) hirdetés
A legegyszerűbb fogmosási technika: a  külső felszíneknél tartsuk a fogkefénket 45 fokos szögben és haladjunk körkörös mozdulatokkal, ezután jöhetnek a belső felszínek, majd a rágófelszínek. /Kép: Pachemdental.com/
A legegyszerűbb fogmosási technika: a külső felszíneknél tartsuk a fogkefénket 45 fokos szögben és haladjunk körkörös mozdulatokkal, ezután jöhetnek a belső felszínek, majd a rágófelszínek. 

2. Szelfizz!

Az amerikai Case Western Reserve Egyetem legújabb tanulmánya szerint ha fogmosás közben szelfiket, videókat készítünk magunkról, az jelentősen javíthatja berögzült fogmosási technikánkat.

A szakértők szerint próbáljuk ki, hogy két héten keresztül folyamatosan videózzuk magunkat fogmosás közben, így láthatjuk, hogy mennyi ideig és hogyan, mely felszíneket érintve mosunk fogat általában.

Az önellenőrzés segít észrevenni a hibáinkat és a helyes fogmosási technika is hamarabb rögzül, mondja Dr. Lance T. Vernon, a kutatás vezetője:

„Többségünk a fogmosást megfelelő felügyelet nélkül tanulja meg és hajtja végre, éppen ezért az izommemória segítségével rögzült fogmosási szokások megváltoztatása időt és önellenőrzést kíván.”

3. Kérj szakmai segítséget!

Legközelebb, amikor fogorvoshoz mész, kérd ki a véleményét, hogy szerinte milyen a szájhigiénéd, kell-e valamin változtatnod, vannak-e olyan területek, ahol nem vagy elég hatékony fogmosás közben. (Ennek legszembetűnőbb jele az adott terület fogkövesedése, szuvasodása vagy az íny gyulladása.)

Fogorvosunk mellett egy dentálhigiénikussal folytatott konzultáció is elegendő lehet, hogy elsajátítsuk a megfelelő fogmosási technikát, az ő feladata ugyanis pont az, hogy megfelelő instrukciókkal lásson el minket a szájhigiénénk fejlesztését illetően.

4. Használj plakkfestőt!

Plakknak nevezzük a fogfelszínekre tapadó láthatatlan, baktériumokból álló filmréteget, ami a nap végére érdessé teszi a fogfelszínünket. Az el nem távolított plakk néhány nap leforgása alatt puha fogkővé válik, majd egyre keményebb, szürkés, barnás fogkő lesz belőle.

Otthoni körülmények között hatékonyan ellenőrizhetjük a fogmosási technikánkat, méghozzá plakkfestő segítségével. Plakkfestőből létezik tabletta és folyadék is, ki-ki a saját igényeinek megfelelően választhat.

A plakkfestő tabletta megszínezi a fogfelszínre tapadt plakkot.
A plakkfestő tabletta megszínezi a fogfelszínre tapadt plakkot.

Legközelebb fogmosás előtt rágj szét egy plakkfestő tablettát vagy öblítsd ki a szájüreged plakkfestő folyadékkal. A plakkfestő megszínezi a fogfelszínedre tapadt plakkot, így láthatod, hogy hol találhatók baktériumok a szájüregedben. Ezután öblítsd ki a szádat, mosd meg a fogaidat és önellenőrzés gyanánt használj újból plakkfestőt, hogy megnézd, mely területekről sikerült hatékonyan eltávolítani a lepedéket és hol kell alaposabb munkát végezned.

5. Válassz megfelelő fogkefét!

Szájüregünk jellemzői nagyban meghatározzák, hogy milyen típusú fogkefére van szükségünk. Az alábbi jellemzők szerint csoportosíthatjuk a fogkeféket:

– Sörte keménysége: attól függően, hogy mennyire érzékeny a fogínyünk vagy mennyire sérülékeny a fogzománcunk más és más keménységű fogkefére lehet szükségünk. Az ultra soft vagy soft fogkefék puha sörtéje elég gyengéd az érzékeny fogínyhez és nem tesz kárt a fogzománcban, azonban válasszunk minőségi típust, ami puhasága ellenére megfelelő lepedékeltávolításra képes.

– Fogkefe fej formája: vannak, akik érzékenyebbek a nagy méretű fogkefékre és használatuk – főként a hátsó és belső felszíneken – hányingert okoz. Akinek ilyen panasza van, keressen kis, kompakt méretű fejjel ellátott fogkefét; szerencsére manuális és elektromos fogkeféből is kínálnak kis méretű fejeket.

– Fogpótlások, fogszabályzó: aki fogpótlással, fogszabályzóval rendelkezik, annak speciális szájápolási eszközökre van szüksége. A rögzített fogszabályzó akadályozhatja a megszokott fogmosási rutint, azonban a fogszabályzós fogkeféket úgy alakították ki, hogy igazodjon a brekettek, drótok formájához. Fogpótlások esetében szükség lehet speciálisan implantátumokhoz kifejlesztett fogkefére vagy egycsomós fogkefére, amivel alaposan megtisztítható a híd, korona környéke, így megelőzhető a korona alatti gyulladás.

– Elektromos fogkefe: van, aki ragaszkodik a manuális fogkeféhez, ami tökéletes fogmosási technika mellett valóban elegendő lehet. Azonban az elektromos vagy szónikus fogkefék használata jóval egyszerűbb (csak rajta kell tartani a fejet a fogakon), hatékonyságuk pedig lenyűgöző.

6. Gyakorolj!

Ahhoz, hogy fogmosási technikánk fejlődjön és rögzüljön, naponta két alkalommal meg kell tisztítani a fogainkat. Mivel a fogmosás alkalmanként mindössze 2 percet vesz igénybe, nem szabad sajnálni az időt, az odafigyelés ugyanis hosszú távon kifizetődő, mind anyagi mind pedig egészségügyi szempontból. Ha pedig egyszer megszoktuk, hogy a fogmosás a mindennapi rutin része, idővel nem tudunk majd elfeledkezni róla.

Item added to cart.
0 items - Ft