Hogyan függ össze a szájhigiénia és a szív egészsége?

Habár nagyon fontos, szájüregünk épségéhez nem csak a fogszuvasodás megelőzése és kezelése tartozik. Legalább ilyen lényeges az is, hogy megpróbáljuk a lehető legegészségesebben és legtisztábban tartani a fogazatunkat, az ínyünket és a nyelvünket, az elszaporodott baktériumok ugyanis a szívünknek és a vérereinknek is árthatnak, melyek akár életveszélyes állapotok kialakulását is előidézhetik.

Egy nemrég készült új-zélandi tanulmány fényt derített rá, hogy a véráramba kerülő szájüregi baktériumok olyan válaszreakciót idézhetnek elő, mely során a fehérvérsejtek támadást indítanak az érintett baktériumok ellen.
Bár alapvetően védekező mechanizmusról van szó, ez mégsem annyira jó hír a szervezetnek, hiszen a fehérvérsejtek a baktériumokhoz tapadva további lerakódásokat indukálhatnak az artériákban, érszűkületet okozva, ami megnöveli az agyvérzés, a trombózis és a szívinfarktus veszélyét.

Ínysorvadástól szenvedő betegeket kiemelten érinthet a fenti jelenség, nekik ugyanis egy speciális, a csontállomány leépülését előidéző baktérium is megtalálható a szervezetükben.

(X) hirdetés

Sajnos a nem megfelelő szájhigiénia, az ínygyulladás vagy az ínysorvadás mind olyan állapotok, amikor a baktériumok túlságosan elszaporodnak a szájüregben, ezzel növelve az érfalon belüli lerakódások előfordulását.

Mit tehetünk szájüregünk és szívünk egészségéért?

– napi kétszeri fogmosás,
– mindennapos fogköz-tisztítás,
– antiszeptikus szájvizek használata,
– nyelvkaparó használata,
ínygyulladás kezelése,
– rendszeres fogkőszedés, fogorvosi tisztítás,
– féléves fogászati ellenőrzés,
– idősebb korban: rendszeres vérnyomásmérés, kardiológiai vizsgálat,
– rendszeres testmozgás,
– kiegyensúlyozott táplálkozás,
– megfelelő vitaminok, ásványi anyagok bevitele.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft