Hogyan ápoljuk a tejfogakat? – Csecsemőkortól fogváltásig tartó feladat

Minél hamarabb kezdjük el kialakítani gyermekünk szájápolási szokásait, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy a tejfogak a fogváltásig tökéletes egészségben maradjanak. Ezzel nem csak a maradandó fogak épségéről gondoskodunk, de gyermekünket is megóvjuk az esetleges negatív fogászati élményektől.

tejfogak apolasa fogaszat

Mikor kezdjük el mosni a gyerek fogát?

Ahogy kibújik a kisgyermek első tejfoga, már nyugodtan elkezdhetjük a napi kétszeri fogmosás szokásának kialakítását. Csecsemőkorban ez még történhet nedves gézlappal – ekkor érdemes az ínyt is áttörölgetnünk -, később áttérhetünk a puha gyermekfogkefékre. Óvodás korig jobb, ha a szülő végzi a fogmosást a gyerek helyett, az oviban már minden lurkó maga mossa a fogait. Azonban innentől sem érdemes hátradőlni a szülőknek, rendszeresen ellenőrizzük és fejlesszük a kicsi technikáját és ne feledkezzünk el a féléves fogorvosi ellenőrzésekről sem.

(X) hirdetés

 

Milyen fogkefét válasszunk?

Kezdetben elég egy steril gézlapot megnedvesítenünk és egy kis gyermekfogkrémet rányomnunk – ezzel töröljük át gyermekünk néhány tejfogát. Amint kezd a fogsor egyre zártabbá válni, szerezzünk be egy puha, lekerekített sörtéjű, apró fejű fogkefét, lehetőleg speciális bébifogkefét, ezzel a fogközöket is jobban megtisztíthatjuk.
Ne felejtsük el háromhavonta lecserélni a gyermek fogkeféjét, de ha előbb látjuk a sörték eldeformálódását, hamarabb is válthatunk.

 

Milyen fogkrémet válasszunk?

(X) hirdetés

Három éves kor alatt vagy fluoridmentes, vagy 1000 ppm alatti fogkrémet válasszunk (ez azt jelenti, hogy egymillió molekulában 1000 fluoridmolekula található). Három éves kor felett használhatunk hagyományos fogkrémet is, de figyeljünk rá oda, hogy a fluoridszint ne legyen magasabb 1300-1500 ppm-nél.
Mindig tartsuk be a fogkrém használati útmutatóján olvasható mennyiségi előírásokat és legalább iskolás korig ellenőrizzük, hogy a gyermek lenyeli-e a fogkrémet, hiszen az árthat az egészségének.
Jobb, ha nem vásárolunk túl finom, gyümölcsös ízű fogkrémeket, így a gyerek nem szokik rá a lenyelésükre és hamar megtanulja, hogy a fogkrém nem étel vagy édesség.

Együtt könnyebb! - Ha több gyermek van a családban, ragaszkodjunk hozzá, hogy közösen mossanak fogat, ez mókásabbá és változatosabbá teszi a rutint.
Együtt könnyebb! – Ha több gyermek van a családban, ragaszkodjunk hozzá, hogy közösen mossanak fogat, ez mókásabbá és változatosabbá teszi a rutint.

 

Milyen egyéb módszerekkel óvhatjuk meg gyerekünk tejfogait a szuvasodástól?

A fogszuvasodás okozója egy Streptococcus mutans nevű baktérium, ami cukorral táplálkozik, s a cukor lebontása közben termelt savak kezdik ki a fogzománcot. Az így meggyengült zománcrészen indul meg a fogszuvasodás. Épp ezért az alábbi dolgokra figyeljünk oda kiemelten:

– Cukros rágcsálnivalók helyett adjunk inkább nyers vagy aszalt gyümölcsöket a gyereknek. Ha két étkezés között valami harapnivalót keresünk, próbáljunk inkább sós élelmiszereket előnyben részesíteni, például sajtot vagy zöldségeket.

– A tejen kívül csak tiszta vizet (forralt) itassunk a gyermekkel, s ha lehet, mielőbb szoktassuk le a cumisüvegről. Éjszakára soha ne hagyjuk a gyermek szájában a cumisüveget, az ugyanis elősegítheti a gyorsan terjedő fogszuvasodás kialakulását.

– Egy éves kor felett már csak tiszta vizet kapjon éjszakára.

– Kerüljük a szénsavas üdítőket, mesterséges gyümölcsleveket és ízesített tejféléket, ezek általában tele vannak cukorral.

– Szoktassuk gyermekünket kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra! Fektessünk nagy hangsúlyt a sós ételekre, hamar ismertessük meg a zöldségekkel és tésztafélékkel.

– Ha üveges bébiételt vásárolunk, keressünk olyat, ami cukormentes, vagy nincsen benne hozzáadott cukor, édesítőszer.

– Ha kanalas orvosságot kell adni a gyereknek, kérjünk az orvostól cukormentes szirupot!

Item added to cart.
0 items - Ft