Fogmosás, szájápolás betegség idején

Ha valamilyen bakteriális, vírusos megbetegedés dönti le az embert a lábáról, általában nincs olyan hangulatban, hogy különösebb figyelmet fordítson a szájápolási szokásaira. Néhány apró tanács betartásával azonban ilyenkor is profin gondját viselhetjük a szájüregünknek.

szajapolas betegseg idejen

 

1. Kiszáradás

Ha lázas betegségtől szenvedünk, a szervezetünk kiszárad és jóval több folyadékbevitelre lesz szükségünk. Ilyenkor a szájüregünkben szájszárazságot tapasztalhatunk, ami azért káros, mert ilyenkor nincs elég nyálunk, ami lemoshatná a fogainkról az odatapadt baktériumokat, így akár fogszuvasodás, ínygyulladás is hamarabb kialakulhat.
Fogaink szempontjából is fontos tehát a megfelelő folyadékbevitel, ha egyébként teát vagy gyümölcslevet fogyasztunk, naponta kétszer, háromszor igyunk vizet is, amivel ki is öblíthetjük a szánkat.

(X) hirdetés

 

2. Bakteriális lepedék

Biztosan tapasztaltuk már azt is, hogy egy-egy komolyabb bakteriális vagy vírusos megbetegedés idején a nyelvünkön lepedék halmozódik fel. Épp ezért fontos, hogy ilyenkor naponta kétszer nyelvkaparóval tisztítsuk meg a nyelvünket vagy antibakteriális szájvízzel öblögessünk, így szabadulva meg az egész szervezetünkre kártékony bacilusoktól.

 

3. Hányás

(X) hirdetés

Ha olyan betegség döntött le a lábunkról, ami hányással is jár, még fontosabb a megfelelő szájápolás. Hányás során ugyanis gyomorsav kerül a szájüregünkbe, ami savassága miatt hamar kikezdi a fogzománcot. Fontos, hogy hányás után közvetlenül ne mossunk fogat – ezzel tovább koptatnánk az esetlegesen meggyengült fogzománcunkat – inkább öblítsünk egy pohár tiszta vízzel, vagy antibakteriális szájöblögetővel. (Egy óra elteltével természetesen már moshatunk fogat is.)

 

4. Szájápolási eszközeink tisztán tartása

Mivel betegség idején ajánlott – a mindennapokhoz hasonlóan – naponta kétszer fogat mosni, egyszer megtisztítani fogközeinket és tisztán tartani a nyelvünket, fontos, hogy ezeket az eszközöket is higiénikusan tartsuk. Fogkefénk fejéhez, nyelvkaparónkhoz vagy interdentális fogkefénkhez rengeteg baktérium tapad hozzá amúgy is, hát még betegségek idején.
Érdemes minden fogmosás után antibakteriális folyadékba (legkézenfekvőbb: szájvíz) áztatni a fogkefénket, nyelvkaparónkat, interdentális fogkefénket, legalább 10 perc erejéig. Használhatunk otthoni sterilizálót is, ha rendelkezünk ilyennel. Valamilyen elhúzódó betegség után, vagy ha már amúgy is időszerű, nyugodtan vásároljunk minden szájápolási eszközből új darabot.

Item added to cart.
0 items - Ft