A hepatitis fertőzés megnöveli a szájüregi rák kockázatát

Július 28-a a Hepatitis Világnapja, ebből az alkalomból az Egészségügyi Világszervezet (WHO) minden évben ráirányítja a lakosság figyelmét a vírus súlyos egészségügyi következményeire és a megelőzés fontosságára. Egy friss tanulmány szerint az eddig ismeretes egészségügyi kockázatokon túl a vírusos májgyulladás megnövelheti a szájüregi rák előfordulását is.

hepatitis-c-szajuregi-rak

A májgyulladást okozó hepatitis vírus több formáját ismerjük, melyek közül a legkönnyebben az A vírus terjed (szennyezett élelmiszer, kéz, szabad vizek, stb.), melyet azonban hatékonyan megelőzhetünk védőoltással. A hepatitis B vírus nyálkahártya sérüléseken keresztül (pl. sebek, közös használatú, nem megfelelően sterilizált eszközök, stb.) illetve szexuális úton terjedhet, azonban szintén megelőzhető védőoltással.

Hepatitis C vírussal kb. 150 millió ember fertőzött világszerte, a vírus ezen formája ellen azonban jelenleg még nincs védőoltás. Terjedhet szexuális úton, közös fecskendő használattal, nyálkahártya sérülések útján is. Sajnos a legtöbb hepatitis vírushoz hasonlóan a C-vírus következtében is kialakulhat a májgyulladás, de májzsugorodást, májrákot is okozhat a betegség.

(X) hirdetés

A Journal of the National Cancer Institute szakmai folyóirat augusztusi számában publikált tanulmányban a Texas Egyetem munkatársai azt vizsgálták, vajon van-e összesfüggés a hepatitis C vírus valamint a fej- és nyakrák előfordulása között.

A vizsgálathoz összesen 409 szájgaraton belüli és szájgaraton kívüli fej- és nyakrákkal diagnosztizált beteg kartonját elemezték, míg a kontrollcsoporthoz 694 tüdőrákos, nyelőcsőrákos és hólyagrákos beteget soroltak, akiket 2004 és 2014 között hepatitis C vírusra teszteltek.

Kiderült, hogy a hepatitis C vírus gyakrabban fordult elő a szájgaraton belül (14 százalék) és szájgaraton kívül (20 százalék) kialakult daganatos betegségek mellett, különösen a HPV-pozitív páciensek körében, szemben a kontrollcsoportnál tapasztalt 6,5 százalékos előfordulási aránnyal.

(X) hirdetés

Ezek az eredmények érdekessé teszik a területet a további kutatásokhoz, mondja Dr. Harrys A. Torres professzor, a tanulmány társszerzője. A betegségek közötti feltételezhető kapcsolat miatt Torres és kollégái azt tervezik, hogy további összefüggéseket keresnek más HPV-hez kapcsolható rákos megbetegedések és a hepatitis C vírus között.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte kb. 130-150 millió hepatitis C vírussal fertőzött beteg él; évente pedig 700 000 ember haláláért felelős a vírus okozta májbetegség. A legfertőzöttebb régiók Afrikában valamint Közép-Kelet Ázsiában találhatók.

A WHO 2010-ben vezette be a Hepatitis Világnapját. Ebből az alkalomból minden év július 28-án emberek milliói szólalnak fel prevenciós kampányok, kormányzati megmozdulások keretében, hogy minél többen ismerjék meg a betegség jellemzőit, a megelőzés és kezelés lehetséges módszereit.

Item added to cart.
0 items - Ft