Házi praktikák bölcsességfog fájdalom ellen

A bölcsességfog jellemzően 18-25 éves kor körül bújik elő. Harmadik nagyőrlő fogunk fontos szerepet tölt be táplálkozásunk szempontjából, azonban előbújása gyakran okoz kínzó panaszokat. Amennyiben a fog megtartása indokolt, türelemmel kell lennünk annak előbújása során. A gyakran fájdalmas várakozás napjait néhány bevált házi praktikával tehetjük könnyebbé.

bolcsessegfog-fajdalom-ellen

MIÉRT FÁJ A BÖLCSESSÉGFOG ELŐTÖRÉSE?

A bölcsességfog a felnőttkor kezdetén bújik elő állcsontunkból. Szerepe szerint teljes értékű rágófog, ami segíti az elfogyasztott táplálék megrágását, ezzel segítve emésztésünket.

Az idők során az emberi állkapocs sajnos egyre veszít a méretéből, így a bölcsességfog előtörése egyre nehezebbé vált. Általában gyakrabban jelentkeznek komplikációk az alsó állkapocsnál, de felső bölcsességfogak is tudnak meglepetést okozni.

(X) hirdetés

Helyhiány következtében a csírákból fejlődő bölcsességfogak esetenként nem tudnak szabályos, függőleges elhelyezkedésben előtörni, ehelyett megdőlt vagy teljesen vízszintes, fekvő pozíciót vesznek fel, ami lehetetlenné teszi a fog előbújását.

Impaktált, azaz előtörni nem képes bölcsességfogak elhelyezkedési formái.
Impaktált, azaz előtörni nem képes bölcsességfogak elhelyezkedési formái.

Ha röntgenfelvétellel kizárható a bölcsességfog normál előbújása, fogorvosunk a nagyőrlő eltávolítását javasolja. Előfordulhat az is, hogy a bölcsességfogak teljesen előbújtak, azonban fogszabályozás miatt szakorvosunk mégis az eltávolításukat javasolja.

Sok esetben semmi akadálya a bölcsességfogak normál előtörésének, mégis fájdalmat tapasztalhatunk az előtörés ideje alatt. Ennek oka egyszerűen az, hogy a fognak át kell jutnia az ínyszöveten, ami kellemetlen érzést okozhat.

(X) hirdetés

Gyakran előfordul, hogy egy részben előbújt bölcsességfog körül a felhalmozódott baktériumok és lepedék hatására az íny begyullad, ún. tasak alakul ki. Ilyen esetben erős fájdalmat, kellemetlen leheletet, akár szájzárat is tapasztalhatunk. Az ínytasakok kezelését érdemes szakemberre bízni, de fontos, hogy otthon se feledkezzünk meg a bölcsességfog körüli íny tisztán tartásáról.

BÖLCSESSÉGFOG FÁDJALMÁNAK ENYHÍTÉSE HÁZILAG

Amennyiben fogorvosunk véleménye szerint van esély a bölcsességfog előtörésére, érdemes várnunk és néhány házi praktikával enyhítenünk a kellemetlen tüneteken. Gyakran akkor is szükség lehet a gyulladás megszüntetésére, ha végül mégis a fog eltávolítása mellett döntünk.

1. Hialuronsav

Hialuronsav tartalmú gélekkel felgyorsítható a szövetek regenerálódása. Amennyiben az íny duzzadt, vörös, esetleg az ínyt fogorvosunk megnyitotta a bölcsességfog előtörését elősegítendő, nyugodtan használhatunk vény nélkül kapható, hialuronsav tartalmú szájápolási szereket a gyorsabb gyógyulás érdekében.

2. Fájdalomcsillapítás

Ibuprofen vagy paracetamol tartalmú, vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekkel hatékonyan kezelhetjük a bölcsességfog előtörése miatt jelentkező fájdalmat. FONTOS! Mindig tartsuk be a betegtájékoztató utasításait, soha ne szedjünk be a fájdalomcsillapítóból az ajánlott mennyiségnél többet!

3. Klór-hexidin

A klór-hexidin tartalmú szájápolási szerek a baktériumok elleni küzdelemben lehetnek segítségünkre. Erős antibakteriális jellemzője miatt a klór-hexidin segít mérsékelni a plakk-képződést. Ha a fogmosás nehezünkre esik, használjunk szájöblítőket vagy spray-ket, melyeket könnyen eljuttathatunk az érzékeny területre. Megfelelő szájápolással megakadályozhatjuk a lágyszövetek gyulladását és a komolyabb komplikációk kialakulását.

4. Jegelés

A jegelés külsőleg nyújthat némi enyhülést a fog előtörése idején. Gyulladáscsökkentő és enyhe érzéstelenítő hatását akkor tudjuk kihasználni a legoptimálisabban, ha egy csomag fagyasztott zöldséget konyharuhába tekerünk és 15 percre arcunk érintett oldalára helyezünk. Fontos, hogy 15 perc jegelés után mindig tartsunk 15 perc szünetet, így a hideg nem károsítja a szöveteket.

5. Teafilter

Egyes kutatások szerint a teában található tanninok antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak. Áztassunk ki egy teafiltert egy csésze teában, majd tegyük a teát filterrel együtt a hűtőbe. Ha teljesen lehűlt, vegyük ki a teából a filtert és helyezzük az érintett bölcsességfog területére.

6. Szájhigiénia

Sajnos sokszor éppen az okozza a panaszok erősödését, hogy a fájdalom miatt kerüljük az érintett fog tisztán tartását. Pedig a gyulladás kialakulásáért a felhalmozódott lepedék és baktériumok a felelősek, tehát azok külsőleges eltávolítása kulcsfontosságú a mielőbbi gyógyulás szempontjából. Mivel a bölcsességfog területe nehezen elérhető, szerezzünk be egycsomós fogkefét, amivel könnyedén hátra nyúlhatunk a szájüregbe és hatékonyan megtisztíthatjuk az érintett fogat és az azt körülvevő ínyt.

FONTOS! Amennyiben panaszaink néhány napon belül nem múlnak és fájdalmunk egyre fokozódik, esetleg duzzanat, láz is kialakul, mindenképp forduljunk fogorvoshoz!

Item added to cart.
0 items - Ft