Harminckilenc vállalkozás nyert a fogászati turizmus fejlesztésére kiírt pályázaton

Összesen 39 fogászati vállalkozás nyert el egyenként 10 és 30 millió forint közötti támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által a múlt év végén meghirdetett pályázaton.

Kép: Illusztráció/ Freshome.com

„A magyarországi fogászati turizmus területén működő magyar fogászati vállalkozások versenyképességének javítása és hálózati innováció keretében megvalósuló összehangolt piacfejlesztéshez kapcsolódó támogatás” című pályázat döntési listája szerdán jelent meg a kormány honlapján.

A fogászati szolgáltatók között hálózati innovációfejlesztés, illetve hálózati innováció keretében megvalósuló összehangolt piacfejlesztés címén több mint 980 millió forintot osztanak szét. A lista szerint a pályázaton elnyert legmagasabb összeg 30 millió forint. Ezt négy budapesti szolgáltatónak ítélték oda, de a többi szolgáltató is jellemzően 20 millió forint feletti összeget nyert el. Ezeken kívül több mint 18 millió forint jut egy székesfehérvári, mintegy 16 millió forint pedig egy csengeri vállalkozásnak. A legkevesebbet, pontosan 10 millió forintot egy debreceni fogászati szolgáltató kapja.

(X) hirdetés

A pályázat 39 nyertese közül a legtöbb (16) fővárosi fogászati vállalkozás. Hévízen 5, Balatonkenesén és Sopronban 3-3, Székesfehérváron és Egerben 2-2 szolgáltató pályázott sikeresen. Ezek mellett a magyarországi fogászati turizmus fejlesztése érdekében 8 település fogászati vállalkozásainak nyílik most lehetősége innovációs fejlesztésekre.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly áprilisban egy szakmai konferencián kitörési lehetőségnek nevezte a fogászati turizmust. Úgy vélekedett, hogy az egyike azoknak a területeknek, amelyekkel Magyarország jelenlegi versenyelőnyét kihasználva megmutathatja Európának, miképp tud talpra állni. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az állam számára méltó és jó befektetés a fogászati turizmus támogatása azért is, mert az munkahelyeket teremt.

A múlt évi tanácskozáson a kormányfő Szűcs Lászlóval, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával együttműködési megállapodást írt alá, amely szerint a magyar állam támogatja a fogászati ágazat szakmai berkeiben kidolgozott fejlesztési programot. A konferencia sajtóanyaga szerint az európai fogászati turizmus csaknem 40 százaléka Magyarországra irányul, s az évente mintegy 60-70 milliárd forint bevételt hoz.

(X) hirdetés

Pár nappal később a kormány a magyarországi fogászati turizmus fejlesztéséhez szükséges költségvetési forrás biztosítása érdekében egymilliárd forintot csoportosított át a turisztikai célelőirányzatba.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a múlt év végén hirdette meg a fogászati vállalkozások versenyképességének javítását célzó pályázatot. Erre azok a fogászati vállalkozások jelentkezhettek, amelyek előbb csatlakoztak a kormány és az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. között létrejött megállapodással elindult magyar fogászati turizmusfejlesztési programhoz, majd az Innováció a fogászatban című uniós forrású kiírásra nyertes pályázatot adtak be.

Forrás: MTI

Item added to cart.
0 items - Ft