Gyermekkori tapasztalataink határozzák meg a felnőttkori szájhigiéniánkat

Habár a svéd fiatalok átlagos szájüregi egészsége jónak mondható, szájhigiéniájuk az elmúlt évtizedben némi hanyatlásnak indult, ráadásul a szájüreg vonatkozásában általában keveset tudunk a személyes nézőpontokról és prioritásokról. Hogy valamiféle változás indulhasson el, egy svéd tanulmány fiatal felnőtteket kérdezett szájüregi egészségük jövőjéről és az ahhoz kapcsolódó, életminőségbeli elvárásaikról.

gyermekkori szajhigienia

Gyermekkori tapasztalatok, szájüregi egészség, jövőbeli elvárások – hogy a szakértők megtudják, ezek közül vajon mi befolyásolja a fiatal felnőttek szájüregi egészséggel kapcsolatos életminőségét (OHRQoL), a Halmstadi és a Göteborgi Egyetem munkatársai tizenhat svéd, 21 és 29 év közötti fiatalnak tettek fel speciális kérdéseket. A kutatók az interjúk során összegyűjtött adatokból tartalomelemzéssel szűrték le következtetéseiket.

Az interjú ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tartalmazott:

(X) hirdetés

„- Mi a véleményed a szájüregedről és a fogaidról?
– Hogyan jellemeznéd az életminőséged?
– Le tudnád írni, miként befolyásolja a szájüreged és a fogaid az életminőségedet?
– Milyen jövőbeli érzéseid vannak a szájüregeddel és a fogaiddal kapcsolatosan?”

Az eredmények kimutatták, hogy a fiatal felnőttek tisztában vannak vele, hogy a jó szájhigiénia hosszú távon is hozzájárul az egészséges szájüreghez.

Habár a résztvevők tisztában voltak a szájhigiénia, a cukorfogyasztás és a fogszuvasodás hármas kapcsolatával, mindennapos szinten mégsem gondoskodtak a megfelelő szájhigiéniáról.

(X) hirdetés

A múltbeli tapasztalatokat elemezve kiderült, a fogászati szakemberek és a szülők képesek a leginkább befolyásolni a jelenbeli szájhigiéniai szokásokat.

Egy támogató beállítottságú fogászati csapat nagyon fontos szerepet játszik a tinédzserkori és a felnőttkori szájápolási szokások formálódásánál. Természetesen, a fiatalkori szájüregi panaszok ugyanúgy hatással lehetnek a szájüreg jelenkori egészségére – állapítja meg a tanulmány.

Ahogyan azt a szakemberek is várták, a fiatal felnőttek életében komoly szerepet kap az esztétika és a külső megjelenés. A lehelet frissességét, a tiszta beszédet és a szép fogakat mind fontosnak tartják a fiatalok, ami hatással van közösségi életükre is. Ráadásul a kellemetlen szájszag vagy az attól való félelem gyakran bizonytalanságot és a közösségi helyzetekben való akadályozottságot eredményezhet.

Sikerült tehát megállapítani, hogy a fiatal felnőttek szájüregi egészséggel kapcsolatos életminősége függ a gyermekkori tapasztalataiktól, az akkoriban kapott fogászati kezelésektől, de hatással van rá a mostani szájhigiéniájuk, közösségi életük és jövőbeli elvárásaik is.

A fiatalok szájüregi tudatossága és jövőbeli elvárásaik további kutatásokat érdemelnének – írják a svéd szakértők az International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being szaklap június 9-i online hasábjain.

Item added to cart.
0 items - Ft