Gyermekkori horkolás – Figyeljünk rá oda!

Horkolást nem csak felnőttkorban tapasztalhatunk, ritkán a gyermekek is horkolhatnak, ami teljesen ártalmatlan jelenség. Ugyanakkor, ha a horkolás rendszeressé válik, esetleg légzésszünetek (alvási apnoe) is kialakulnak, az zavarhatja a gyermek normál alvási ritmusát, így kialvatlanná válik és nap közben is nehezebben tud koncentrálni. A svéd Sahlgrenska Akadémia legújabb kutatása szerint a szülők gyakran alábecsülik a rendszeres gyermekkori horkolás élettani hatásait.

gyermekkori-horkolas-alvasi-aphnoe

A Journal of Laryngology and Otology fül-orr-gégészeti szaklap hasábjain publikált tanulmányban összesen 754, 11 éves kor alatti gyermek alvási szokásait vizsgálták, különös tekintettel a horkolásra és az alvási apnoe-ra.

Elemzéseikből kiderült, hogy a kisgyermekek 4,8 százalékánál hetente többször is tapasztalható valamilyen alvási ciklust megzavaró rendellenesség. Annak ellenére, hogy a szülők számára egyértelműen azonosítható a horkolás, mindössze 31 százalékuk fordult szakemberhez a gyermek tüneteivel.

(X) hirdetés

„A tanulmány alátámasztja, hogy a gyermekkorban tapasztalható, alvás közbeni légzési zavarok egészségrontó hatása kapcsán milyen csekély tudatosság figyelhető meg, a legtöbb szülő nem gondolja úgy, hogy ez olyasmi, amit ki kellene vizsgáltatni. A kutatás egyértelmű eredményeit figyelembe véve át kell értékelni a szülők tájékoztatását magáról az állapotról és arról, hogy hová fordulhatnak segítségért” – mondta Dr. Gunnhildur Gudnadottir, az akadémia Fül-Orr-Gégészeti részlegének munkatársa.

Azoknál a gyermekeknél, akik rendszeresen horkolnak, romló életminőséget tapasztalhatunk. Ez főként a normál alvási ciklus zavarából adódik, ami nap közben fáradtságot, koncentrációs zavarokat, tanulási nehézségeket, éjszakai vizelést és lassult növekedési ütemet eredményezhet.

Nincs okuk aggodalomra azoknak a szülőknek, akik csak ritkán tapasztalják a gyermek horkolását. Ha viszont erőteljes és rendszeres horkolást vagy alvási apnoe-t (alvás közbeni légzésszünetet) tapasztalnak gyermekeiknél, akkor mielőbb forduljanak szakorvoshoz a problémával.

(X) hirdetés

A gyermekkori horkolás oka lehet anatómiai probléma (kisméretű állcsont, szűk légutak, rosszul integrálódott légzőizom), ám ennél jóval gyakoribb a megnagyobbodott mandula és orrpolip, ami megzavarja a légutakban áramló levegő útját. Utóbbi esetekben a műtéti beavatkozás általában megszünteti az alvás közbeni légzészavarokat.

Item added to cart.
0 items - Ft