A gyermekkori fogszuvasodást baktérium és gomba együttese okozhatja

A kora gyermekkorban, általában iskoláskor előtt jelentkező, igen agresszív, gyorsan terjedő fogszuvasodás okozója nem csak egyetlen baktérium, hanem egy bacilus és egy gomba kapcsolatának eredménye lehet, állítja egy immunulógiai szaklapban megjelent tanulmány.

gyermekkori fogszuvasodas

Az elhanyagolt gyermekkori fogszuvasodás nem csak fájdalmat és negatív érzelmeket, de szükségtelen fogászati beavatkozásokat is vonhat maga után – súlyos esetben a fogak tömésére, eltávolítására is szükség lehet.

A Pennsylvania Egyetem munkatársa, Hyun Michel Koo és csapata elsősorban azért vágott bele kutatásába, hogy megértse a gyorsan terjedő fogszuvasodás jelenségét, megtalálva a legmegfelelőbb megelőző módszereket, hogy minél kevesebb gyermek szenvedjen hasonló panaszoktól.

(X) hirdetés

Kutatásaik szerint a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium a Candida albicans gombafajtával együtt megduplázza a kialakult fogszuvasodások számát, patkányokon végzett kutatások szerint pedig a fogszuvasodás komolyságát is jelentősen felerősíti.

Idáig a fogszuvasodás okozójának egyedül a S.mutans baktériumot tekintettük, ám Koo és munkatársai felfedezték, hogy a rossz fogú gyermekeknél majdnem mindig a Candida gomba is jelen van a fogakra tapadó plakkban. Bár a Candida jellemzően az arc belső felén és a nyelv területén szaporodik el, időnként a fogakat borító plakkban is felfedezhető.

A megfigyeléseket végző csapat szerint a S.mutans baktérium által termelt exoenzim, ami a cukorral való reakciót segíti elő, segít a Candida gombának, hogy egy ragasztószerű polimert állítson elő, ami ezáltal könnyen odatapadhat a fogakra, ahol az S.mutans baktériummal kiegészülve drámaian felgyorsítja a fertőzés szintjét, ezzel a szuvasodás tovább terjedését.

(X) hirdetés

Ez a különös fizikai interakció alátámasztani látszik a gyanút, hogy a gyorsan terjedő gyermekkori fogszuvasodás két organizmus együttes fertőzése okozza, amit főként a túlzott cukorfogyasztás és a helytelen cumisüveg használat idézhet elő.

Item added to cart.
0 items - Ft