Gyermekkori fogszuvasodás megelőzése – 8 tipp

A gyermekkorban jelentkező fogszuvasodás nem csak a gyermekek lelki világára van rossz hatással, hanem egészségükre is. Ráadásul a tejfogak helyfenntartó szerepük miatt kiváltképp értékesek, ezért különösen ajánlott őket megóvni a szuvasodástól, hogy a maradófogak pontosan és gond nélkül illeszkedjenek be a fogazatba.

gyermekkori-fogszuvasodas-megelozese

A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS KIALAKULÁSA

A gyermekkori fogszuvasodás kialakulását részben az elfogyasztott savas, cukros élelmiszerek részben pedig a szájüregben élő Streptococcus mutans baktérium okozza. Az S. mutans ugyanis az elfogyasztott cukrokkal táplálkozik, azonban lebontásuk közben savat termel, ami kikezdi a fogzománcot és elindítja a fogszuvasodás folyamatát.

Amennyiben a szájüreg higiéniája nem megfelelő és az S. mutans baktérium mellé a Candida albicans nevű gombafaj is társul, akkor ún. gyorsan terjedő fogszuvasodás alakulhat ki, ami fogról fogra terjedve tönkre teheti gyermekünk tejfogazatát (jellemzően a metszőfogakon indul meg elsőként a szuvasodás).

(X) hirdetés

A tejfogak védelme ugyanakkor elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyermek maradófogai mind helyzetükben mind minőségükben megfelelőek legyenek. Egy idejekorán elveszített tejfog nem képes betölteni helyfenntartó szerepét, így módosíthatja a gyermek maradófogazatának képét. Ráadásul a korai negatív élmények (fogfúrás, fogtömés, foghúzás, stb.) mély nyomot hagyhatnak gyermekünk emlékezetében, így a későbbiekben a fogászathoz negatív élményeket fog kapcsolni.

A GYERMEKKORI FOGSZUVASODÁS MEGELŐZÉSE

1. Cukrok, szénhidrátok kerülése

Mivel a fogszuvasodást okozó S. mutans baktérium fő tápláléka a cukor, a legkézenfekvőbb módszer, mellyel megelőzhetjük a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását az, ha mellőzzük gyermekünk étrendjéből a felesleges cukrokat, szénhidrátokat.

A fogak épsége érdekében jobb, ha eltekintünk a cukros üdítők, cukrozott gyümölcslevek, édesített teák, csokoládék, kemény cukorkák, csipszek és rágcsálnivalók fogyasztásától, melyek nem csak, hogy nem elég táplálóak gyermekünk fejlődő szervezete számára, de teljesen feleslegesen terhelik a szervezetét a töméntelen mennyiségű cukorral.

(X) hirdetés

Szintén nem érdemes az esti fogmosás után tejterméket (pl. meleg tejet vagy kakaót) adni gyermekünknek, a tej ugyanis éjszaka elkezd erjedni a szájüregben, ami elősegítheti a gyorsan terjedő fogszuvasodás kialakulását.

2. Rendszeres étkezések

Legjobb, ha gyermekünket hamar hozzászoktatjuk a rendszeres étkezésekhez. Lehetőleg mindennap közel azonos időpontban kapja meg az étkezéseket, ne hagyjuk, hogy egész nap előtte legyen az étel, mert így nincs ideje a szájüregnek visszaállnia a normál pH értékre. Ha a gyermek szájürege egész nap savas, az elősegíti a zománc erodálódását, meggyengülését és a fogszuvasodás kialakulását.

3. Fogmosás 0 éves kortól

A fogakra tapadt ételmaradékok ugyanúgy fogszuvasodást okozhatnak egy 1 éves gyermeknél, mint egy 25 éves felnőttnél. A frissen előbújó tejfogak ráadásul jóval sérülékenyebbek, mint a maradófogak, ezért fontos, hogy hamar elsajátítsuk a gyermekkori fogmosás praktikáit.

Amíg gyermekünknek nincsenek előbújt tejfogai, addig használhatunk speciális fogtisztító törlőkendőket vagy steril gézlapot, amivel kitörölhetjük gyermekünk szájüregét (csecsemőkorban a szájüreg rendszeres megtisztításával megelőzhetjük a szájgomba vagy szájpenész kialakulását is).

Ha kezdenek előbújni a tejfogak, vásároljunk baba fogkefét, ami méretben általában a 0-3 éves gyermek fogaihoz igazodik, később pedig váltsunk gyermekfogkefékre. A fogkefe feje mindenképp puha legyen, így nem sértjük fel a fogzás során amúgy is érzékeny, duzzadt fogínyt és a sérülékeny, frissen előbújó fogzománcot.

4. Fogorvosi ellenőrzés

Gyermekünket legkésőbb 1 éves koráig vigyük el fogorvoshoz, ahol már a fogszuvasodás kezdeti jeleit észre vehetik és tanácsokkal láthatnak el minket gyermekünk szájhigiéniáját illetően. Előfordulhat, hogy ha gyermekünknél a fogzománc kifehéredését, ún. léziók kialakulását észlelik, fluoridos ecsetelést javasolnak, mellyel megállítható a folyamat és megelőzhető a mély fogszuvasodás kialakulása.

5. Barázdazárás

Szintén fogorvosi beavatkozás a barázdazárás, mellyel akár a tejfogakat, akár a frissen előbújó maradófogakat megóvhatjuk a fogszuvasodástól. Barázdazárást csak őrlőfogakon végezhetünk, a metszőfogaknak és szemfogaknak nincsenek rágófelületi barázdái.

A fájdalommentes beavatkozás során speciális kompozit anyaggal töltik ki a kis- és nagyőrlőfogak barázdáit, így az ételmaradékok és baktériumok nem képesek olyan mértékben megtapadni a fogak rágófelszínén.

6. Nyers élelmiszerek fogyasztása

A nyers zöldségek, gyümölcsök, a rostban gazdag ételek segítik a fogak természetes tisztulását, fokozzák a nyálképződést, így természetes módon védenek a fogszuvasodástól. Az erőteljes rágás ráadásul erősíti az állkapocs ízületét és izmait valamint hozzájárul az egészséges fogazat kifejlődéséhez.

7. Szülők fogazata

Fontos, hogy a szülők fogazata fogszuvasodástól mentes legyen, a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium ugyanis átadható a gyermekeknek. Közös evőeszközökkel, cumivel, cumisüveggel könnyen átadhatók a baktériumok, jóllehet a szülői nyál sok fertőzéstől megóvja a gyermeket. Ha fogaink és fogínyünk egészséges nem kell aggódnunk, ha nyálunk gyermekünk szájüregébe kerül.

8. Cumisüveg mielőbbi elhagyása

A cumisüveg gyakori és hosszan tartó használata nincs jó hatással gyermekünk fogazatára. Hajlamosak rá a gyerekek, hogy a cukros, édesített italok miatt szinte egész nap a szájukban tartsák a cumisüveget, akár azzal aludjanak el lefekvéskor – ezek a szokások azonban elősegíthetik a gyorsan terjedő fogszuvasodás kialakulását. Próbáljunk meg minél hamarabb áttérni a pohárból való ivásra!

Item added to cart.
0 items - Ft