A gyermekkori antibiotikumos kezelés zománcbetegséghez vezethet

Bizonyos kora gyermekkori antibiotikumos kezelések megnövelhetik az ún. hipomineralizáció kialakulásának esélyét, ami egy, a maradófogakat érintő zománcbetegség – adja hírül egy újdonsült finn tanulmány. 

Kép: illusztráció. /Dental Tribune/
Kép: illusztráció. /Dental Tribune/

A Helsinki Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint az egy éves korig adagolt penicillin vagy makrolid antibiotikumok illetve a három éves korig adagolt amoxicillin megnöveli a zománcbetegségek kialakulásának esélyét.

Az Acta Odontologica Scandinavica szakmai folyóiratban publikált kutatási anyaghoz összesen 287 második és ötödik osztályos tanuló fogazatát vizsgálták. A gyermekek orvosi kartonjainak elemzését követően kiderült, hogy azok a gyerekek, akik az első három évben antibiotikumos kezelésen estek át, jóval nagyobb eséllyel szenvednek ún. moláris-incizális hipomineralizációtól (MIH).

(X) hirdetés

Azok, akik penicillint kaptak egy éves korukig, 2,61-szor, azok pedig, akik amoxicillint kaptak, 2,58-szor többször szenvedtek az említett zománcbetegségtől, mint azok a gyermekek, akik egyáltalán nem részesültek antibiotikumos kezelésben. A legmagasabb arányú előfordulást azon gyermekek körében tapasztalták, akik makrolid típusú antibiotikumos kezelést kaptak (eritromicin, klaritromicin) – ebben az esetben 4,07-szor volt gyakoribb a zománckárosodás.

Figyelembe véve a kora gyermekkori betegségek típusát, a szakértők azt tapasztalták, hogy azoknál, akik legalább egy akut fülgyulladásos időszakot megéltek egy éves korukig, 2,28-szor nagyob eséllyel gyakrabban alakult ki MIH, mint azoknál akik egyáltalán nem szenvedtek fülgyulladástól.

Ráadásul az is kiderült, hogy minél többször kapott a gyermek antibiotikumos kezelést (a gyógyszer típusától függetlenül) annál nagyobb eséllyel fordult elő a későbbiekben zománcbetegség.

(X) hirdetés

A moláris-incizális hipomineralizáció (MIH) olyan fogzománcot érintő fejlődési rendellenesség, ami a maradó őrlőfogak és metszőfogak felületén jelentkezik. Az érintett fogak nem csak érzékenyebbek és hajlamosabbak a szuvasodásra, de a fogzománc is könnyebben megsérül, ráadásul a fogtömések sem olyan tartósak ezekben a fogakban.

Item added to cart.
0 items - Ft