A gyermekfogászok fluoridos fogkrém használatát javasolják

A gyermekek ép fogazatának megőrzése kiemelten fontos feladat, mind a szülők mind pedig a fogorvosok számára. Az elsőként kibújó tejfogak, majd a sérülékeny maradó fogak ugyanolyan, sőt fokozottabb odafigyelést igényelnek, főként a gyermekek étkezési és szájhigiénés szokásai miatt. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a megelőzés egyik sarkalatos pontja továbbra is a megfelelő mennyiségű fluoridbevitel.

fluorid gyermekek

Az egyre súlyosabb méreteket öltő, gyermekeket érintő fogászati panaszok miatt az Amerikai Gyemekgyógyászati Akadémia (AAP) 2014 augusztusában újabb közleményben szögezte le álláspontját, miszerint a gyermeknek már az első tejfog kibújásának pillanatától olyan fogkrémet érdemes használni, ami tartalmaz fluoridot.

A Pediatrics gyermekgyógyászati szaklap hasábjain publikált felhívás szerint 3 éves korig rizsszemnyi méretű, 3 éves kor felett pedig borsóméretű fogkrémet kell kiadagolni gyermekünk fogkeféjére, ez a mennyiség már elegendő a fogzománc megerősítéséhez és a fogszuvasodás megelőzéséhez.

(X) hirdetés

A szüléknek természetesen mindig felügyelni kell gyermekük szájápolási rutinját, ami nem csak az alaposság miatt fontos, hanem mert a lurkók szülői felügyelet nélkül hajlamosak lenyelni a fogkrémet.

Szintén biztonsági szempontból fontos, hogy 6 éves kor alatt szájvíz használatát se engedélyezzük gyermekünknek, a kicsik ugyanis eddig az életkorig inkább lenyelik, nem pedig kiköpik az öblögetőt.

Világszerte, így az Egyesült Államokban is általános az egyre komolyabb méreteket öltő fogszuvasodás, mely az USA-ban a gyermekeket érintő leggyakoribb krónikus betegséggé nőtte ki magát.

(X) hirdetés

Ennek oka főként a cukros, szénhidrátokban gazdag étkezés, ami a gyermekek tejfogazatát nagyon korán kikezdheti. A cukros üdítők, gyümölcslevek, teák fogyasztása szintén károsítja a fogakat, a fogszuvasodást okozó S. mutans baktérium ugyanis épp az elfogyasztott cukorral táplálkozik.

A közleményt összeállító szakértők szerint a fluoridos fogkrém továbbra is az egyik leghatékonyabb fogszuvasodást gátló módszer, ám a fluorózis megelőzése érdekében fontos a jól megválasztott mennyiség (a legtöbb gyermekfogkrém csökkentett fluoridtartalmú) és az odafigyelés.

Ha ugyanis a gyermek pl. fluortabletta formájában amúgy is visz be fluoridot, akkor érdemes egyeztetni háziorvosunkkal vagy fogorvosunkkal a javasolt mennyiségeket illetően, nehogy túlzottan sok fluorid kerüljön gyermekünk szervezetébe.

 

Item added to cart.
0 items - Ft