A gyermekek nem részesülnek idejében fogászati ellátásban

Az egészséges szájüreg fenntartása kulcsfontosságú a megfelelően funkcionáló szájüreghez épp úgy, mint az általános egészséghez és jóléthez. Március 20-a a Szájápolás Világnapja – ez alkalomból a Fogászati Világszövetség (FDI) többezer szülőt keresett meg elektronikus kérdőívével, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szájápolás és a fogászati betegségek megelőzésének fontosságára.

A Fogászati Világszervezet (FDI) tíz országban végzett online felmérésben összesen 11 522 felnőttet kérdeztek meg többek között arról, hogy mikor vittél el gyermeküket először a fogorvoshoz.

Az adatok elemzéséből kiderült, mindössze a szülők tizenhárom százaléka kereste fel a fogászatot a gyermek egy éves koráig, mely életkort a fogászati szervezetek világszerte az első fogászati látogatás legkésőbbi időpontjaként jelölnek meg.

(X) hirdetés

Mint az a megkérdezettek válaszadásából kiderült, 24 százalékuk 1-3 éves kor között, 22 százalékuk 4-6 éves kor között vitte el gyermekét a fogorvoshoz, míg 20 százalékuk még soha nem járt fogászaton gyermekével.

„Aggasztó volt látni, hogy a legtöbb gyermek nem esik át fogászati ellenőrzésen az ajánlott életkorig”– mondta az kérdőív eredményeinek kapcsán az FDI elnöke, Dr. Kathryn Kell.

„A jó szájápolási szokások korán kezdődnek.  A gyermek első fogának áttörésekor a szülőknek fel kellene keresniük a fogorvost egyfajta megelőző intézkedésként, hogy elkerüljék a gyermekkori fogszuvasodás kialakulását.”

(X) hirdetés

„A szájüregi betegségek az élet minden területére hatással vannak és összefüggésbe hozhatók számos általános egészségügyi problémával. A Szájápolás Világnapján szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a szájüregi és általános egészség közötti kapcsolatra és megértetni velük, hogy egyik hatással van a másikra. A szájüreg és a szervezet védelmének ismerete hozzájárul a jobb életminőséghez”– foglalja össze álláspontját Dr. Kell.

A fogászatot felkereső szülők fele rutin ellenőrzés miatt vitte el gyermeként a fogorvoshoz. Jóllehet, ez volt a megkérdezettek leggyakoribb válasza az Egyesült Királyságban (82 százalék), Svédországban (77 százalék), Argentínában (65 százalék), Franciaországban (63 százalék), az Egyesült Államokban (63 százalék), Ausztráliában (56 százalék) és Kínában (34 százalék), addig az alábbi országban már fájdalom vagy egyéb panaszok miatt keresték fel először a fogorvost: Egyiptom (56 százalék), Fülöp-szigetek (43 százalék), Marokkó (38 százalék).

A szülők 43 százaléka nyilatkozott úgy, hogy lefekvés előtt személyesen ellenőrzi, a gyermek mosott-e fogat. Az FDI szerint mindez kulcsfontosságú a szájüregi betegségek megelőzésében.

Az is kiderült, hogy a gondviselők 40 százaléka rendszeresen felügyeli a gyermek napi kétszeri fogmosását, 38 százalékuk pedig arról számolt be, hogy igyekszik korlátozni a cukros élelmiszerek és üdítők fogyasztását a gyermek étrendjében.

Sajnos azonban mindössze 26 százalék kezdte el a mindennapos szájápolást a gyermek első fogának megjelenésétől és csak 8 százalék figyel rá oda, hogy gyermeke fogvédőt viseljen sportolás közben.

A Fogászati Világszervezet munkatársai szerint a jó szájhigiénia fenntartása és az olyan kockázati tényezők kerülése, mint az egészségtelen táplálkozás, valamint a rendszeres fogászati ellenőrzés mind hozzájárulnak a szájüregi- és az általános egészség fenntartásához.

Az első tejfog előbújásától kezdve a szülőknek el kellene kezdeniük a lefekvés előtti fogtisztítást, az első éves születésnap előtt pedig mindenképp fel kellene keresniük fogorvosukat egy rutin ellenőrzésre és meg kellene szerettetniük gyermekükkel a napi kétszeri fogmosás rutinját is.

Item added to cart.
0 items - Ft