A gyerekek negyedének már van szuvas foga, mire elérik az óvodás kort

A gyermekkori fogszuvasodás sajnos igen jelentős méreteket ölt nem csak hazánkban, de világviszonylatban is, ami főként a helytelen táplálkozásnak és a korai szájápolás hiányának a következménye. Emiatt sok gyerek idő előtt kényszerül átesni olyan fogászati beavatkozásokon, melyek kellő odafigyeléssel elkerülhetők lennének.

gyermekkori fogszuvasodas

Az Amerikai Fogászati Társaság (ADA) munkatársai igyekeznek a lehető leghatékonyabb tanácsokkal ellátni a kisgyermekes szülőket, hogy azok minél hosszabb ideig megőrizhessék gyermekeik fogainak egészségét. Legújabb tanulmányuk szerint a lehető leghamarabb el kell kezdeni a fluoridos fogkrémek használatát – természetesen csak csökkentett fluoridtartalmú gyermekfogkrémeket érdemes vásárolni és azokat is elegendő borsónyi mennyiségben adagolni.

Sajnos minderre a statisztikák szerint komoly szükség van: mielőtt elérik az óvodás kort, a gyermekek 25%-nak már van kialakult fogszuvasodása. Ez túlnyomó részt a helytelen táplálkozásnak, a túlságosan cukros és szénhidrát dús ételek és italok fogyasztásának köszönhető, melyek savasságuk okán könnyen kikezdik a tejfog egészséges szerkezetét, előidézve a fogszuvasodás megjelenését.

(X) hirdetés

A szülők az életmódbeli változtatásokon túl megfelelő szájhigiénia kialakításával is sokat tehetnek a kicsik fogainak épségéért – amint kibújt az első tejfog, már oda kell figyelni annak tisztán tartására.

Életmódbeli tanácsok a gyermekkori fogszuvasodás megelőzéséért:

– Kerüljük a túlságosan cukros ételeket, italokat! Részesítsük előnyben a cukormentes teát, gyümölcsleveket vagy a tiszta vizet.

(X) hirdetés

Szorítkozzunk a főétkezésekre! Ne hagyjuk, hogy a gyermek egész nap édességeket, sós kekszeket rágcsáljon, ezzel folyamatosan savassá téve szájüregét. Inkább a főétkezések után adjuk oda az ilyen nyalánkságokat.

Ne hagyjuk a gyermek szájában a cumisüveget! Folyamatos támadásnak tesszük ki a tejfogakat, ha gyermekünk egész nap, lefekvés előtt és felkelés után azonnal a teás/tejes cumisüveg után nyúl.

– Részesítsük előnyben a nyers zöldségeket, gyümölcsöket, ezzel nem csak a fogak természetes tisztulását támogatjuk, de a gyermek állkapcsának, fogaink helyes fejlődését is.

Szájápolási tanácsok a gyermekkori fogszuvasodás megelőzéséért:

– Miután kibújt a gyermek első foga, kezdődhet a munka! Kezdetben nedves gézlappal vagy bébi fogkefével indíthatjuk a fogak tisztán tartását, majd fokozatosan áttérhetünk a gyermekfogkrémekre, melyek csökkentett fluoridtartalommal és a megfelelő mennyiségben történő adagolással támogatják a fogszuvasodás megelőzését.

– Se több, se kevesebb! Nem kell, hogy a gyermek egész nap a fogkefével játsszon és főleg nem szabad hagyni, hogy a fogkrémet édességnek tekintse. Ma már léteznek semleges ízű gyermekfogkrémek, melyek nem támogatják, hogy a gyermek rászokjon az ízére. Ahogy magunknak, nekik is elegendő a napi kétszeri fogmosás.

– Óvodás kortól elkezdhetjük a fogközök tisztán tartásának tanítását. Kezdetben keretes fogselyemmel, fogközkefével indíthatunk, ezeket könnyebb irányítani az apró gyermekkezeknek is. Természetesen ameddig szükség van rá, mi magunk is segítsük a gyermek fogmosását, fogközeinek tisztítását.

– Varázsoljunk családi programot a fogmosásból! A gyermek úgy tanul meg valamit a leggyorsabban, ha szüleitől is ugyanazt a viselkedést látja. Miért ne lehetne közös móka a fogmosás reggel és este, így a gyermek is jobb kedvvel veszi kézbe a fogkeféjét.

Item added to cart.
0 items - Ft