Fogszabályzó mellett nem hatékony a xilit

A rögzített fogszabályzóval rendelkezők jóval hajlamosabbak a szájüregi megbetegedésekre, így a fogszuvasodásra és az ínygyulladásra is. Mivel a xilit, más néven nyírfacukor több kutatás szerint is segíthet a fogszuvasodás megelőzésében, a fogszabályzót viselőknek gyakran xilitet tartalmazó rágógumi vagy cukorka fogyasztását javasolják. Egy amerikai tanulmány azonban arra a megállapításra jutott, hogy a nyírfacukornak ilyen esetben nincsen klinikailag is igazolható eredményessége a fogszuvasodás megelőzésében.

A rögzített fogszabályzó környezetében erősebb a plakk felhalmozódás. /Kép: Dental-tribune.com/
A rögzített fogszabályzó környezetében erősebb a plakk felhalmozódás. /Kép: Dental-tribune.com/

A Progress in Orthodontics fogszabályozási folyóiratban publikált tanulmányban a xilit hosszú távú hatását vizsgálták a plakkra és a nyálban élő Streptococcus mutans baktériumra, ami központi szerepet játszik a fogszuvasodás kialakulásában.

Összesen 41 főt, férfiakat és nőket vegyesen vizsgáltak, 12-30 éves korosztályban, akik 2009 januárja és decembere között kaptak rögzített fogszabályzó készüléket.

(X) hirdetés

A résztvevőket három csoportra osztották. Az első csoport tagjainak 6 db xilitet is tartalmazó rágógumit kellett fogyasztania mindennap, három hónapon keresztül, étkezéseket követően. Ezzel naponta összesen 6 g xilitet juttattak a szájüregükbe.

A második csoport 12 db xilites cukorkát fogyasztott naponta, ugyanazokkal a feltételekkel, szintén 6 g xilitet fogyasztva naponta, míg a harmadik csoport önkéntesei tartoztak a kontrollcsoporthoz, akik egyáltalán nem fogyasztottak xilitet.

A kutatásban résztvevők mindegyikét szájápolási tanácsokkal látták el, rendszeres tisztításon vettek részt és helyi fluoridos ecsetelővel is kezelték a fogaikat.

(X) hirdetés

Három, hat és tizenkét hónap elteltével az önkéntesek klinikai vizsgálatokon estek át, ami alátámasztotta, hogy mindhárom csoportnál csökkent a plakk-index, azaz a fogazaton felhalmozódó, baktériumokból és ételmaradékokból álló vékony biofilm; jelentős eltéréseket azonban nem vettek észre a csoportok között.

Ugyanakkor a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktériumszintjét vizsgálva a xilites cukorkát fogyasztók körében sokkal erőteljesebb csökkenés volt tapasztalható, mégis három hónap elteltével a kontrollcsoportnál voltak regisztrálhatók a legalacsonyabb értékek.

Nem találtak továbbá jelentős eltéréseket sem a DMFT-indexben*, sem pedig a brekettek állapotában, így feltételezhető, hogy a xilit nem növeli meg a fogszuvasodás kialakulásának esélyét és nem rontja a fogszabályzó stabilitását sem.

Mivel a legtöbb szájüregi baktérium képtelen a xilitből fogszuvasodást okozó végterméket előállítani, így a nyírfacukor meggátolja a batkeriális szaporulatot. Éppen ezért sok szakmai szervezet támogatja a xilit fogyasztását a fogszuvasodás megelőzése érdekében.

A Kaliforniai Fogászati Egyesület például napi 5 g xilit fogyasztását javasolja rágógumi vagy cukorka formájában, napi három-öt alkalommal.

Ugyanakkor jelen tanulmány szerzői addig nem tudják teljes meggyőződéssel ajánlani a xilitet, amíg annak nincsenek mérhető eredményei. Összefoglalójuk szerint a megfelelő szájápolási instrukciók és a fluoridos ecsetelés hatékonynak bizonyultak a résztvevőknél, függetlenül attól, hogy fogyasztottak-e xilitet vagy sem.

DMFT-index*: szuvas, hiányzó és tömött fogak száma a szájüregben.

Item added to cart.
0 items - Ft