A fogorvosok segíthetnek a dohányzásról való leszokásban

A fogorvosoknak világszerte kiemelt szerep juthat a dohányzásról való leszokás elősegítésében. Sok páciens nyitott a leszokásra, ha empatikus, segítő hozzáállással találkozik a fogorvosi rendelőben. Egy újdonsült tanulmány szerint az amerikai fogorvosok 90%-a rendszeresen előhozza a dohányzás kérdését páciensei körében.

A fogászati ellenőrzések kitűnő alkalmat szolgáltatnak a dohányzásról való leszokás elősegítésében, bár egyelőre a fogorvosi praxis kiaknázatlannak tekinthető a függőség kezelésében.

A téma kapcsán a New York-i Egyetem Orvostudományi Karának kutatói azt szerették volna megvizsgálni, hogy a fogorvosi gyakorlatban mennyire általános a páciensek dohányzási szokásainak megismerése, motiválásuk a függőség elhagyásában.

(X) hirdetés

Az Egyesült Államok egész területéről gyűjtött adatok tanúsága szerint a fogászati ellátóhelyek több mint 90 %-a rutinszerűen kikérdezi a betegeket nikotinhasználati szokásaikról. 76% konkrét javaslatot tesz pácienseinek, míg 45% rutinszerűen ajánl leszokást segítő módszereket vagy konkrétan receptet is felír.

Ahogyan az a felmérésből kiderült, főként azok a rendelők foglalkoznak a betegek dohányzási szokásaival, ahol legalább 1 vagy 2 dentálhigiénikus is dolgozik, ahol rendszeresen kérdőívet töltetnek ki a betegekkel vagy ahol a szakemberek elvégeztek valamilyen dohányzásról való leszokást segítő tanfolyamot, így megfelelő felkészültségük van a tanácsadáshoz, illetve pozitív beállítottságúak.

Ahol a függőség kezelése jelenleg nem a gyakorlat része, nagyrészt ott is nyitottak a változásra és szívesen beépítenék az ellátásba a dohányzásról való leszokást.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft