Fogmosás és fogkrém fóbia – Küzdd le egyszerűen!

Bár a napi kétszeri fogmosás minden szakember szerint kulcsfontosságú az egészséges és tiszta fogazathoz, van, akinek gondot okoz a napi rendszerességgel végzett fogtisztítás. Ennek hátterében nem csak a lustaság állhat, előfordulhat, hogy valaki fél vagy egyenesen irtózik a fogkrémtől esetleg a fogmosástól magától.

Többféle oka is lehet annak, hogy valaki nem szeret vagy egyszerűen utál fogat mosni. Lehet, hogy egyáltalán nem motivált, így nem érzi szükségét, hogy minden reggel és este fogkefét valamint fogkrémet ragadjon.

Az is előfordulhat, hogy valakinek kényelmetlenséget okoz a szájüregbe való „nyúlkálás”, esetleg a fogkrém íze vagy állaga vált ki önkéntelenül is negatív ingereket, érzéseket. Ritkán, a fogmosástól való ódzkodás egészen odáig fokozódhat, hogy valaki retteg a fogmosástól vagy annak gondolatától is.

(X) hirdetés

Szerencsére némi gyakorlással és a megfelelő szájápolási termékek megválasztásával a legtöbb ilyen félelem és fóbia leküzdhető, így nem kell lemondanunk a tiszta és egészséges szájüregről.

Nincs kedvem fogat mosni!

Sokan, ha arra gondolnak, hogy valami „kötelező”, a rájuk nehezedő kötelességtudat miatt leblokkolnak és azért sem képesek vagy azért sem akarják elvégezni az adott feladatot.

Ebben az esetben fontos kihangsúlyozni, hogy semmi sem kötelező. Az egyénnek mindig is joga volt hozzá, hogy úgy ápolja a testét, ahogyan az neki jól esik, természetesen senki nem kényszeríthet rá semmit a beleegyezése nélkül.

(X) hirdetés

A napi kétszeri fogmosás ajánlása sem azért született meg évtizedekkel ezelőtt, hogy legyen még egy „kötelező rossz” az életünkben.

Egyszerűen rájöttek a fogorvosok, egyetemi kutatók és egészségügyi szervezetek, hogy a legtöbb szájüregi betegség (pl. fogkőképződés, ínygyulladás, fogszuvasodás, szájszag) megfelelő szájhigiénés szokásokkal megelőzhető, ezt a felfedezést pedig meg kellett osztani az emberekkel, hiszen az ő érdekük, hogy a kellemetlen érzéseket vagy fájdalmat okozó fogászati panaszokat elkerülhessék.

Ugyanolyan közérdekű óvintézkedés ez, mint az, amikor felhívják rá a figyelmünket, hogy nyáron fogyasszunk elegendő folyadékot a kiszáradás elkerülése érdekében vagy télen öltözzünk fel rétegesen a megfázás ellen.

Feltételezhető, hogy ha az emberek tudják, hogy a fogmosással megelőzhetik a fogaik megbetegedését vagy elvesztését, akkor az ő érdekük az is, hogy tudjanak róla, mi a megelőzés pontos módja.

Íme, néhány mindennapos tanács szájápolási kedvünk fokozásáért:

– Pörögj fel! Amennyiben unalmasnak tartjuk a fogmosást, pörgessük fel a kedvünket a kedvenc zenénkkel vagy nézzünk fogmosás közben valami vicces műsort a tévében. Lehet, hogy néha a nappali padlójára fog cseppenni egy kis fogkrém, de ezzel még mindig jobban járunk, mintha tisztítás nélkül hagytuk volna a szájüregünket.

– Moss fogat a zuhany alatt! Ha a reggeli rohanás vagy az esti fáradtság miatt odázzuk el a fogmosást, próbáljuk meg a zuhanyzással összekötni a szájápolást. Kézi fogkefével nem is kérdés, hogy moshatunk-e fogat a zuhany alatt, ha azonban elektromos fogkefét használunk, mindig olvassuk el a gyártó utasításait (sok típust alakítanak teljesen vízállóra).

– Mindig tarts magadnál fogkefét! Ha a változatosság tényleg gyönyörködtet, miért ne dobhatnánk fel azzal a fogmosási rutint, hogy a munkahelyen vagy az edzőteremben mosunk fogat?

– Szerezz be elektromos fogkefét! Amikor esténként fáradtak, reggelente pedig álmosak vagyunk a fogmosáshoz, sokszor nincs hangulatunk 2 percen keresztül körkörös mozdulatokkal megtisztítani a fogainkat. Ha azonban elektromos fogkefére váltunk, nem csak a munkát végzi el helyettünk az elektromos berendezés, de jóval alaposabb tisztításra képes, mint a kézi fogkefék.

– Emlékeztesd magad a fogmosás fontosságára! Nézegessünk motiváló képeket a sztárok fogairól vagy csak gondoljunk bele, mennyit nyerhetünk vele, ha napi 4 perc odafigyeléssel megkíméljük magunkat a fogorvosnál töltött kellemetlen percekről, ráadásul pénzt spórolunk, szervezetünk egészségéről már nem is beszélve. A napi 2×2 perc fogmosás hosszú távon az egyik legkifizetődőbb befektetés.

UTÁLOM A FOGKRÉMEKET!

Van, aki a fogkrémekkel nincs kibékülve és ezért kerüli a fogmosást. Valóban, a több évtizeddel ezelőtt gyártott, erős habképző anyagokkal telepumpált, túlságosan intenzív aromájú, mentolos, szájszárító fogkrémek hagyhatnak az emberben némi negatív érzést a fogmosás kapcsán.

Ugyanakkor fogkrémek használatával tisztíthatjuk meg igazán alaposan a fogainkat, a felületi elszíneződések eltávolításával pedig nem csak fehérebbek lesznek a fogaink, hanem tisztább, egészségesebb látványt nyújt az egész fogazatunk.

Szerencsére ma már a fogkrémek nem csak tisztítanak – egyedi összetételük révén fluoriddal erősítik a fogakat, amitől bizonyítottan ellenállóbbá válik a fogzománc a fogszuvasodással szemben, antibakteriális hatóanyagokkal pedig útját állhatjuk a baktériumok elszaporodásának, az ínygyulladásnak vagy a kellemetlen szájszagnak.

Amennyiben az erősen habosodó fogkrémekkel nem vagyunk kibékülve, válthatunk SLS-mentes szájápolási termékekre. Az SLS (sodium lauryl sulfate vagy nátrium-lauril-szulfát) egy olyan erős habosító anyag, amit egyébként samponokba, ipari tisztítószerekbe is adagolnak a megfelelő habzás elérése érdekében.

Sajnos azonban az SLS-től nem csak a fogkrémünk lesz habosabb, de irritálhatja a nyálkahártyát is, amin így hamarabb megjelenhetnek a hámsérülések, afták.

Végső esetben pedig, ha utáljuk a fogkrémeket, egyszerűen mossunk fogat bevizesített fogkefével. Ebben az esetben ugyan le kell mondanunk a fogkrémek fehérítő, frissítő, nyugtató hatásáról, de a sima vizes fogkefével végzett fogmosás után használhatunk szájvizet, ami szintén tartalmazhat fluoridot és antiszeptikus összetevőket. (Ha hajlamos a szájüregünk a kiszáradásra, kerüljük az erős ízű, alkoholtartalmú szájvizeket.)

ÖKLENDEZEK FOGMOSÁS KÖZBEN!

Szintén kellemetlen érzést okozhat, ezáltal a fogmosás kerülését idézheti elő a túlságosan intenzív öklendezési reflex. Az öklendezés egy olyan velünk született reflex, amit évmilliók óta hordozunk magunkkal – számos állatfajjal egyetemben. Ez a reflex mentheti meg az életünket, ha valami a torkunkon akad, így vagyunk képesek megszabadulni tőle.

Öklendezési reflexet kiválthatnak erős szagok, vagy egy intenzív köhögő-roham is, így nem is kell csodálkozni rajta, hogy a szájüreg fizikai érintése is előidézhet öklendezést.

Öklendezési reflex általában a hátsó fogak tájának tisztításakor, a szájpad vagy a nyelv érintésekor jelentkezik. Néhány egyszerűen alkalmazható praktikával csökkenthetjük az ingert és kellemesebbé tehetjük a fogmosási rutinunkat.

– Lélegezz orron keresztül! Megfigyelések szerint az öklendezési reflexet fokozhatja, ha nem kapunk orrjáratainkon keresztül levegőt vagy fogmosás közben szájon át lélegzünk. Próbáljunk meg figyelni a légzésünkre fogmosás közben, mindig az orrunkon keresztül szívjuk be és fújjuk ki a levegőt.

– Válts elektromos fogkefére! Az elektromos fogkefe ez esetben is hasznos lehet. Mivel általában a fej kisebb, mint egy normál fogkefe esetében, és nekünk csak rajta kell tartani a fogfelszínen, de nem kell vele megérintenünk a felső szájpadunkhoz közel eső lágyszöveteket, így sokkal kevésbé irritáló a használata, mint egy kézi fogkefének. Sokaknak az alacsonyabb sebességi fokozatok is segítenek az ingerek csökkentésében.
Amennyiben mégis a manuális fogkefe mellett döntünk, mindenképp kis fejjel rendelkező típust válasszunk, az szintén segít az öklendezési reflex mérsékletében.

– Kerüld a kora reggeli fogmosást! Az emberek túlnyomó részének általában kora reggel, ébredés után a legérzékenyebb a szájürege. Ha mi is ide tartozunk, a fogmosást halasszuk reggeli utánra vagy délelőttre.

– Alakíts ki megfelelő fogmosási technikát! Megfigyelések szerint, ha zárt szájjal mossuk meg a fogainkat, ritkábban alakul ki öklendezési reflex. Mivel általában a hátsó fogak belső felszíneinek környéke a legérzékenyebb, kezdjünk inkább a külső felszínek megtisztításával és szép óvatos mozdulatokkal apránként szokassuk hozzá magunkat a hátsó-belső területek megtisztítására. Ha nagyon érzékenynek ítéljük a hátsó területeket, szerezzünk be egycsomós fogkefét, amivel sokkal precízebben, a lágyszövetek (íny, nyálkahártya, nyelv) érintése nélkül is képesek vagyunk megtisztítani a hátsó fogainkat.

– Tisztázd a múltat! Sokaknál valamilyen múltbeli rossz élmény (pl. fulladás-közeli állapot, gyakori hányás, stb.) pszichésen idéz elő érzékenységet, ezeket a tapasztalatokat terapeutával, hipnózissal könnyedén kezelhetjük, ezért ha úgy érezzük, lelki okokra vezethető vissza a hányinger és az öklendezés, keressünk fel egy jól képzett, empatikus szakembert!

FÉLEK A FOGMOSÁSTÓL!

A fogmosás egészétől való félelem is többféle okra vezethető vissza. Előfordulhat, hogy valaki attól tart, kárt tehet a fogaiban fogmosás közben. Ennek valójában csak akkor van valóság-alapja, ha túl erősen mosunk fogat, ebben az esetben elképzelhető, hogy fogzománcunk kopottá válik vagy fogínyünk visszahúzódik.

Ha a fogkefénk sörtéi 2-3 hónap használat után teljesen elvesztik formájukat, lelapulnak vagy szétállnak, akkor valóban túl erős a fogmosási technikánk, amin érdemes változtatni.

Kézi fogkeféből válasszunk puha sörtéjűt, amivel nem teszünk kárt a fogainkban, a fogkefét pedig tartsuk úgy, mintha egy tollat fognánk – ezzel mérsékeljük a fogkefével kifejtett erőt.

Amennyiben elektromos fogkefét használunk, sajátítsuk el a megfelelő szájápolási technikát és ha tehetjük, válasszunk olyan típust, amiben nyomásérzékelő figyelmeztet minket a túl erős fogmosásra, így biztosan nem teszünk kárt a fogazatunkban.

Mások azért kerülik a fogmosást, mert az valamilyen múltbeli rossz élményre, tapasztalatra emlékezteti őket a fogászattal kapcsolatosan, esetleg csak minden nap eszükbe jut, hogy ideje lenne felkeresni a fogorvost.

Amennyiben ilyen negatív tapasztalatot éltünk át a múltban, keressünk fel egy pszichoterapeutát vagy egy olyan fogorvos-csapatot, akik empatikusak és segítséget nyújtanak félelmeink leküzdésében.

Ha mindennapos szinten félelmet, szorongást élünk át a fogorvossal, fogászattal kapcsolatosan, akkor itt az ideje, hogy keressünk magunknak egy megfelelő szakértő csapatot. Emlékeztessük rá magunkat, hogy a fogorvosnál átélt percek soha nem lehetnek olyan kellemetlenek, mint a hónapokig, évekig fennálló, gyötrő érzések, melyeket magunknak okozunk.

 

Item added to cart.
0 items - Ft