A fogkő kialakulásához elég 48 óra

Ki ne járt volna úgy a fogorvosi székben ülve, hogy meglepetten hallgatja, milyen sok fogköve van, s hogy ezt rendszeresen, félévente el kell távolítani. Sokan talán nem is tulajdonítunk neki akkora jelentőséget, hiszen ez mégsem fogszuvasodás, pedig a helyzet az, hogy a fogkövesedésnek igen komoly fogászati következményei lehetnek. A fogkő kialakulásának megállításához azonban résen kell lennünk, hiszen a lepedék alig 2 nap alatt már elkezd megkeményedni és kezdődik is a fogkövesedés.

A fogainkon érzett érdes lerakódás a felhalmozódott plakk jele, ami fogkövesedéshez vezet. /Kép: WordPress.com/
A fogainkon érzett érdes lerakódás a felhalmozódott plakk jele, ami fogkövesedéshez vezet. /Kép: WordPress.com/

 

A fogkő kialakulásának 1. fázisa: a plakk

Egyre gyakrabban halljuk a reklámokban a plakk szót, ami nem véletlen. A plakk egy vékony, a fogainkat természetes módon borító bakteriális filmréteg, bevonat. Ez a réteg akkor is létrejön, ha nem táplálkozunk, hiszen a szájüregünkben több ezer baktérium él, melyek egy része részt vesz az elfogyasztott ételek lebontásában, másik részük pedig harcol a betegségek, fertőzések ellen.

(X) hirdetés

A baktériumok tehát létfontosságúak és kikerülhetetlenek, a fogazat pedig tökéletes helyszín számukra a letelepedéshez, szaporodáshoz és táplálkozáshoz.

Amikor a nap során étkezünk és italokat fogyasztunk, rengeteg lepedék, cukor és szénhidrát kerül kapcsolatba a fogazatunkkal, amiért a baktériumok nagyon hálásak, hiszen sok típus épp az ilyen lepedékkel táplálkozik.

A szorosan fogzománcra tapadt baktériumok táplálkozásuk során savakat szabadítanak fel, melyek demineralizálják a fogzománcot, azaz ásványi anyagot vonnak el tőle, meggyengítik. Ez a sérült fogzománc azután már többszörösen ki van téve a fogszuvasodás veszélyének.

(X) hirdetés

A szájüregben lévő nyál sajnos nem képes semlegesíteni az ételek lebontása közben képződő savakat és nem tudja megakadályozni a plakk felhalmozódását sem, ezért van szükség a napi kétszeri fogmosásra.

A plakk kezdetben elég puha ahhoz, hogy eltávolítható legyen a fogkefénkkel, de 48 órán belül a fogakra tapadt vékony, puha réteg elkezd megkeményedni, 10 nap múltával pedig már kialakult a végleges fogkő.

 

2. fázis: Plakkból fogkő

A nyál hatására kikristályosodó ásványok a plakkból fogkövet képeznek, melyet már nem tudunk eltávolítani otthoni körülmények között; szakember segítségére és ultrahangos vagy kézi fogkő eltávolító eszközre lesz szükségünk.

Fogkő keletkezhet az íny vonala felett és az alatt is, hiszen a vékony bakteriális réteg beférkőzhet az íny vonala alá is. Utóbbit jóval nehezebb észrevennünk, szakember segítségére van szükségünk. Az íny alatti fogkő ínygyulladást és ún. ínytasak kialakulását eredményezi, ami gyulladást és ínysorvadást okozhat. Az ínysorvadás egyenes következménye fogaink elvesztése.

Ha a fogkő az íny vonala felett helyezkedik el, sokkal könnyebb észrevenni magunknak is: kezdetben sárgás, fehéres lerakódásként jelentkezik, később szürkévé, barnává válik. Sajnos az íny vonala feletti fogkő ugyanúgy irritálja a fogínyt, annak gyulladását, visszahúzódását idézve elő. A fogkő körül a fogíny vörös, duzzadt és gyakran fogínyvérzés, kellemetlen lehelet társul a tünetekhez.

Ha egy minimális mértékű fogkő már lerakódott, a durva, érdes felület a baktériumok könnyebb megtapadását idézik elő, ezért a fogkövesedés mértéke felgyorsulhat. A folyamat megállításához professzionális fogkő eltávolításra illetve polírozásra van szükség, hogy a baktériumoknak nehezebb dolguk legyen az újbóli felhalmozódáskor.

 

A fogkő megelőzése

Szerencsére a plakk felhalmozódása és a fogkőképződés otthoni körülmények között is egyszerűen megelőzhető. Ehhez egy nagyon jó fogkefére, fogselyemre vagy fogköztisztító kefére lesz szükségünk.

Aki hajlamosabb a fogkőképződésre, válasszon nyugodtan médium, azaz közepes keménységű fogkefét vagy elektromos fogkefét, ezek ugyanis hatékonyabban távolítják el a plakkot.

Fogselyem vagy fogközkefe használatára azért van szükségünk, mert a fogközök ideális rejtekhelyet jelentenek a baktériumoknak, itt tisztítás hiányában szabadon élhetnek és táplálkozhatnak, könnyen előidézve a fogszuvasodást, ínygyulladást és fogkőképződést.

Naponta kétszer, minimum 2 percen keresztül mossunk fogat, fogközeinket pedig minimum egyszer, lehetőleg lefekvés előtt tisztítsuk meg, így nem kell aggódnunk a plakk mértéktelen felhalmozódásától és a fogkő kialakulásától sem.

Item added to cart.
0 items - Ft