Fogínyvérzés fogszabályozás idején

Fogszabályozással csodálatos eredményeket érhetünk el, fogazatunk valósággal újjászületik, mindössze azáltal, hogy fogaink a helyes pozícióba rendeződnek. Vannak azonban dolgok, melyekhez hozzá kell szoknunk, ha fogszabályzót viselünk. Gyakori, ám könnyen kezelhető probléma például a rendszeres fogínyvérzés, amit néhány egyszerű praktikával egyszerűen megakadályozhatunk.

fogmosas fogszabalyzo

Fogszabályozás alatt, főként, ha rögzített fogszabályzóról van szó, megemelkedik a szájüregi betegségek kialakulásának esélye. Ha nem fektetünk kellő hangsúlyt a szájhigiéniánkra, könnyen áldozatává válhatunk a fogszabályozás során jelentkező leggyakoribb problémáknak: ínygyulladás, fogkő-képződés, fogszuvasodás vagy a fogak elszíneződése.

Ezen panaszok közül elsőként a fogíny vérzésére lehetünk figyelmesek, hiszen ez az, amit fogmosáskor a legkönnyebben észreveszünk. Fontos, hogy a hétköznapinak tűnő ínyvérzést figyelmeztető jelként értelmezzük és elkezdjünk odafigyelni szervezetünk üzeneteire.

(X) hirdetés

FOGSZABÁLYOZÁS ALATTI FOGÍNYVÉRZÉS – OKOK

Rögzített fogszabályzó készülék mellett az alábbi okok húzódhatnak meg a fogínyvérzés hátterében:

– felgyülemlett plakk, fogkő,
– hormonális problémák,
– hyperplasia,
– fogszabályzó által okozott sérülés.

PLAKK, FOGKŐ MIATTI ÍNYVÉRZÉS

A fogszabályozás során jelentkező fogínyvérzés hátterében az esetek többségében a nem megfelelő szájhigiénia áll. Mivel a fogszabályzó készülék valósággal vonzza a lepedéket, ráadásul megnehezíti a mindennapos szájápolást is, sokaknál rengeteg el nem távolított lerakódás, plakk marad a fogazaton még fogmosás után is.

(X) hirdetés

Az el nem távolított, baktériumokból és ételmaradékokból álló plakk 24-48 óra alatt képes megkeményedni, ami csakhamar fogkővé válik, melyet kizárólag fogszakorvos tud eltávolítani.

A plakk és a fogkő nem csak a fogszabályzó alkatrészein vagy az íny vonalánál rakódhat le, hanem könnyen beférkőzhet az íny alá is. Ilyenkor az ínyszövet megduzzad, begyullad, és gyakran kezd el vérezni (ezt általában fogmosáskor, fogselyem használatakor vesszük észre).

Kezelés nélkül az ínygyulladás krónikussá válhat, a fogíny szövetei nem tapadnak olyan szorosan a fogakra, ami nagyban nehezíti és lassítja a fogszabályozás folyamatát.

A gyulladt fogíny nem csak esztétikailag lehet zavaró, hiszen a baktériumok elszaporodása kellemetlen lehelet kialakulását eredményezi, amit csak az ínygyulladás kezeltetésével szüntethetünk meg.

HORMONÁLIS PROBLÉMÁK MIATTI ÍNYGYULLADÁS

Bizonyos hormonális változások, belső szervi panaszok is elősegíthetik az ínygyulladás kialakulását.

Hölgyeknél a várandósság, a fogamzásgátló tabletták szedése vagy a pubertás is hormonális változásokat indít be, melyek elősegíthetik az ínygyulladást, de a cukorbetegség is gyakori kiváltója az íny megbetegedésének.

Ilyen speciális esetekben érdemes konzultálni fogorvosunkkal, vagy ha még a fogszabályozás előtt állunk, ajánlott megfontolni a láthatatlan, sínes fogszabályzó rendszereket, melyek kivehetők a szájból, így mindennap két alakalommal lehetőségünk van a zavartalan szájápolásra.

HYPERPLASIA – SZÖVETSZAPORODÁS

Hyperplasia-nak vagy szövetszaporodásnak nevezzük az ínyszövetek gyarapodását, ami gyakran jelentkezik fogszabályozás során.

Alkati kérdésről van szó, előfordulhat ugyanis, hogy az ínyszövetek nem reagálnak jól a fogszabályzó drótjainak, brekettjeinek közelségére és megduzzadnak, kissé elszaporodnak.

Fogszabályozás miatt kialakuló szövetszaporodás, hyperplasia.
Fogszabályozás miatt kialakuló szövetszaporodás, hyperplasia a felső fogíven.

A hyperplasia tünetei nagyban hasonlítanak az ínygyulladás tüneteire – az íny nem csak kivörösödik és megduzzad, hanem észrevehetően nagyobb kiterjedésű lesz, ami a fog egyre nagyobb területét takarja ki; innen tudható, hogy nem egyszerű gyulladásról, hanem szövetszaporodásról van szó.

Előfordul, hogy a hyperplasia a kezelések és a megfelelő szájhigiénia ellenére sem múlik el magától, csak ha vége a fogszabályozásnak.

Kontrollált körülmények között, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett a hyperplasia mindössze esztétikai problémát jelent, de mindenképp törekednünk kell a minél alaposabb szájhigiéniára, hogy az íny szövetei ne gyulladjanak be, ekkor ugyanis egyre nehezebben lesz megakadályozható az ínybetegség kialakulása.

FOGSZABÁLYZÓ ÁLTAL OKOZOTT SÉRÜLÉS

Amennyiben a fogínyvérzést éles fájdalom is kíséri, előfordulhat, hogy a fogszabályzó egy alkatrésze, pl. egy kiálló drót okozza panaszainkat.

Ha valakinek túlságosan érzékenyek a szövetei, nem csak a fogínyt, de a száj és az arc belső felét is kikezdhetik a fogszabályzó alkatrészei.

Mivel a sérült íny és a szövetek jóval hajlamosabbak a gyulladásokra, fertőzésekre, mindenképp konzultáljunk fogorvosunkkal a tünetek enyhítéséről.

ÍNYGYULLADÁS MEGELŐZÉSE

MEGFELELŐ SZÁJHIGIÉNIA

A legfontosabb lépés, amit az ínygyulladás megelőzése érdekében tehetünk az, hogy elsajátítjuk a fogszabályozás idején életbe lépő szájápolási teendőket.

A napi kétszeri, lehetőleg elektromos fogkefével végzett fogmosáshoz használjunk fluoridos, lehetőleg ínyvédő és antibakteriális hatóanyagokat tartalmazó fogkrémet (léteznek speciálisan fogszabályzóhoz kifejlesztett fogkrémek).

Fogmosás után töröljük át a brekettek és a drótok környékét egycsomós fogkefével!

Fogköztisztító kefével vagy speciális fogselyemmel tisztítsuk meg a fogközök területét is.

Aki hajlamosabb az ínygyulladásra és nem biztos a helyes fogselyem vagy fogközkefe használatban, kiegészítheti mindennapos szájápolási rutinját egyszeri szájzuhany használattal is.

A szájzuhany nem csak igazodik a fogszabályzóhoz és a fogközökhöz, de tartályába vegyíthetünk terápiás szájöblögetőt is, így az ínygyulladást okozó baktériumokat a legelrejtettebb területeken is elpusztíthatjuk. (A szájzuhany vízsugara az íny alá is bejut, így jóval hatékonyabbak lehetünk, ha mély gyulladásról van szó.)

Amennyiben a drótok, brekettek irritálják a szájnyálkahártya szöveteit, használjunk viaszt a panaszok enyhítése érdekében!

RENDSZERES ELLENŐRZÉS

Mivel fogorvosunkhoz amúgy is visszajárunk a fogszabályzó állítása miatt, ilyenkor nyugodtan szóljunk neki a gyakori ínyvérzésről, így ő is segíthet a tisztításban, illetve javasolhat szájápolási módszereket.

Hyperplasia esetén, amennyiben fogorvosunk úgy ítéli, bevonhatja parodontológus szakorvos segítségét is, aki a fogínyt és fogágyat érintő panaszok specialistája.

Item added to cart.
0 items - Ft