A fogínyproblémák kezeltetésével pénzt spórolhatunk

A fogínygyulladás és az abból kialakuló fogínysorvadás nagyon sokakat érint. Bár kezdetben ártalmatlan fogínyvérzésként jelentkezik a betegség, kezeletlenül hagyva akár fogaink kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet. Amerikai kutatók bebizonyították: nem csak egészségünk, hanem pénztárcánk miatt is fontos a fogínyproblémák azonnali kezelése, főként akkor, ha más betegségek miatt is érintettek vagyunk.

foginygyulladas
Az egészséges fogíny világos rózsaszín, szorosan tapad a fogakra és nem vérzik fogmosáskor.

A Pennsylvania Egyetem kutatócsoportja közel 340 ezer önkéntes adatait vizsgálva megállapította: a fogínygyulladás gyors kezelése kiemelten fontos lehet azoknál a személyeknél, akik valamilyen más, krónikus betegségtől is szenvednek vagy épp gyermeket várnak.

2005 és 2009 között a résztvevők mindegyikének volt valamilyen ínybetegsége, illetve az alább felsorolt krónikus megbetegedések egyikétől is szenvedett: 2-es típusú cukorbetegség, szívkoszorúér betegség, cerebrovaszkuláris betegség, reuma, vagy várandós volt.

(X) hirdetés

A betegeket ezután két csoportra osztották, azokra, akik kaptak fogászati kezelést az ínyproblémájukra és azokra, akik kezeletlenül hagyták a betegséget. A biztosítási adatok visszamenőleges elemzéséből kiderült, hogy az előbbi csoport jóval kevesebbet költött orvosi ellátásra és kevesebbszer volt kórházi beutalója, szemben azokkal, akik nem fordultak orvoshoz az ínyproblémájukkal.

A fogászati kezelésen átesett cukorbeteg páciensek átlag 40,2 százalékkal, a cerebrovaszkuláris betegek 40,9 százalékkal, a szívkoszorúér betegek 10,7 százalékkal, a várandós kismamák pedig 73,7 százalékkal költöttek kevesebbet orvosi beavatkozásokra.

Az Amerikában élő 30 év feletti lakosok 47 százaléka szenved valamilyen fogágybetegségtől, ami a férfiakat gyakrabban érinti (56,4%), mint a hölgyeket (38,4%). A rossz anyagi helyzet, az alacsony iskolázottság és a dohányzás további rizikófaktorai a rossz szájhigiéniának, s az abból kialakuló ínybetegségeknek.

(X) hirdetés

A fogínygyulladás tünetei a duzzadt, vörös, vérző íny és a kellemetlen lehelet. Fogorvosi tisztítással és megfelelő szájhigiéniával a betegség tökéletesen megszüntethető.

Item added to cart.
0 items - Ft