A fogínygyulladás növeli a terhességi mérgezés kialakulásának kockázatát

Egy nemrég készült tanulmány szerint a hosszan tartó, krónikus ínygyulladás hatással lehet a várandós anyukák szervezetére, így hamarabb kialakulhat például terhességi mérgezés, sőt, a szakértők szerint ezek az anyukák gyakran alacsonyabb testsúlyú babákat hoznak a világra, mint azok, akiknél nem jelentkeznek a toxikózis tünetei.

„Megállapítottuk, hogy a terhességi mérgezéses nők 64 százalékánálvélhetőek fel az ínygyulladás tünetei, míg azoknál a nőknél, akiknél nem alakult ki toxikózis, csak 36 százaléknál találtak gyulladásos tüneteket” – mondja Dr. Adolfo Contreras, a tanulmány vezetője.

[stextbox id=”info” defcaption=”true” collapsing=”true” mode=”js” float=”true” align=”right” width=”250″] A fogínygyulladás leggyakoribb tünetei:

(X) hirdetés

– nem múló, rossz lehelet;
– duzzadt, vérző íny;
– vörös íny;
– fájdalmas rágás;
– kilazuló fogak;
– érzékeny fogak;
– visszahúzódó fogíny.

[/stextbox]

„A mérgezéses halmazba tartozó hölgyekre jellemzőbb volt az is, hogy az íny nem tapadt kellő mértékben a fogak felszínéhez (tapadásveszteség alakult ki), sőt a lágyrész szerkezete is megsérült.”

(X) hirdetés

Sajnos három olyan baktérium is létezik (P.gingivalis, E.corrodens és T.forsythia), melyek alapvetően a fogínygyulladás miatt szaporodnak el, s növelik a terhességi mérgezés kialakulásának kockázatát.

Viszont azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a terhesség ideje alatt kialakuló fogínygyulladás – s általa a toxikózis – megelőzhető és könnyen kezelhető, feltéve, ha a betegséget időben felismerjük. Fontos a napi kétszeri fogmosás, a fogközök tisztítása, az öblögetés antiszeptikus szájvízzel, illetve a két- háromhavi fogászati ellenőrzés. Ezek mind igen apró áldozatok gyermekünk és saját magunk egészségéért.

Item added to cart.
0 items - Ft