Foghúzás fogó és roncsolás nélkül

Magyarországon az egyik leggyakrabban végzett fogászati beavatkozás a foghúzás. Húzásra persze nem csak akkor lehet szükség, ha egy fog annyira elromlott, hogy már nem menthető meg – van, hogy anatómiai elhelyezkedése vagy a jövőbeli panaszok megelőzése indokolja az adott fog eltávolítását. Egy merőben újszerű megközelítésnek köszönhetően a foghúzás soha nem volt ennyire egyszerű, mint a páciens mind pedig az orvos részére. 

foghuzas fogo nelkul

MIÉRT KELL A FOGAKAT ELTÁVOLÍTANI?

A foghúzás szükségességét számos tényező indokolhatja, ezek közül a legjellemzőbbek:

– számfeletti, beékelődött, áttörésben visszamaradt fogak,
– bölcsességfogak,
– fogszabályozás miatt eltávolítandó fogak,
– csontvelőgyulladás miatt érintett fogak,
– daganatos megbetegedések miatt,
– panaszos (lyukas, fájó, gyulladt) fogak,
– gyökérkezelésre, fogtömésre alkalmatlan fogak,
– csonthártyagyulladást, foggyökérhártya gyulladást előidéző fogak,
– fogpótlás miatt eltávolítandó fogak,
– törések, zúzódások miatt sérült fogak.

(X) hirdetés

A FOGHÚZÁS HAGYOMÁNYOS MÓDJA

Hagyományos módon a foghúzást kampókkal, fogókkal végzik. Problémamentes esetben, illetve ha a fog íny feletti része (korona) még annyira ép, hogy fogóval megragadható legyen, a foghúzás igen egyszerű művelet.

Komplikáltabb esetről akkor beszélhetünk, ha a fog eleve sérült, törött, gyökérkezelés miatt gyenge – ilyen esetben foghúzás során komplikációk léphetnek fel. Minél nehezebb egy fog eltávolítása, annál valószínűbb, hogy a környező szövetek megsérülhetnek, extra vérzés vagy duzzadás lép fel.

Amennyiben a foghúzás túlságosan „durva” volt és a környező szövetek megsérültek, könnyebben kialakul az ún. foghúzás utáni fájdalom, melynek hátterében a fog helyéről kieső véralvadék tehet.

(X) hirdetés

A foghúzás utáni fájdalom akár 1-2 hétig is eltarthat, a fájdalom enyhítésében csak a fájdalomcsillapító gyógyszerek vagy a seb orvosi tisztítása segíthet.

FOGHÚZÁS GÉPPEL, FOGÓ NÉLKÜL

A tradicionális fogeltávolító módszerek helyett időről időre feltűnnek olyan újszerű technológiák, melyek megpróbálják hatékonyabbá és stresszmentesebbé tenni a foghúzás folyamatát.

Ilyen nem régiben bevezetett technológia az ultrahangos műszerrel végzett fogeltávolítás vagy a fog kiemelésére kifejlesztett kézi berendezés.

Míg az ultrahangos technológiát jellemzően betört, sérült fogak és gyökerek eltávolítására használják, addig a géppel szinte bármilyen eset megoldható, ráadásul a páciensnek is jóval kisebb kellemetlenséggel jár a művelet.

A kézi berendezés ugyanis egész egyszerűen felfekszik a fogak melletti területre (legyen szó szomszédos fogról vagy fogínyről) míg az eltávolítandó fog óvatosan, károsodás, törés, zúzódás, ropogtatás nélkül szabadul el addigi helyéről.

Ebben az esetben ráadásul a páciensnek sem kell olyan óriásira nyitnia a száját, hiszen az orvos keze akár a szájüregen kívül is elhelyezkedhet.

A foghúzáshoz használható gép jóval gyengédebb fogeltávolítást tesz lehetővé. /Kép: Exomed/
A foghúzáshoz használható gép jóval gyengédebb fogeltávolítást tesz lehetővé. /Kép: Exomed/

Az újszerű technológia ráadásul a kiemelt fog körüli szöveteket egyáltalán nem roncsolja, a fogágy és a csont egészséges marad, vérzés szinte alig keletkezik.

Mivel az adott terület károsodás nélkül megússza a foghúzást, a fog helyére szánt műgyökér vagy implantátum akár azonnal beültethető, nem kell várni hónapokat a lábadozásra. Mindez különösen hasznos lehet olyan fogak esetében, melyek látszanak beszéd vagy mosolygás közben.

Fontos, hogy röntgenfelvétel mindenképp készüljön a foghúzás előtt, hiszen a hátsó fogak területénél futó idegpályák elhelyezkedése nélkülözhetetlen a foghúzás megtervezéséhez és a megfelelő fogeltávolító technika kiválasztásához.

A gépi foghúzás legfőbb előnyei: 

– nincsenek komplikációk,
– bármelyik fog eltávolítható (akár a leghátsó bölcsességfog is),
– letört, sérült fog vagy foggyökér is eltávolítható,
– nincs szükség hosszasan nyitva tartott szájra,
– minimális vérzés,
– az íny és a csontállomány ép marad,
– műgyökérhez, fogpótlás készítéséhez azonnal használható a terület.

Animációs videó a gépi foghúzás folyamatáról:

Item added to cart.
0 items - Ft