Fogászati implantáció előtt – Mire figyeljünk oda

Noha a fogászati implantáció rutin beavatkozásnak számít, mégis műtéti eljárásról van szó, ezért az optimális eredmény és a minél gyorsabb gyógyulás érdekében előre fel kell készülnünk néhány dologra. Vannak az implantáció előkészítésére vonatkozó orvosi teendők, azonban néhány rutin feladat ránk, páciensekre is hárul.

fogaszati-implantacio-elott

A FOGÁSZATI IMPLANTÁCIÓ ORVOSI ELŐKÉSZÍTÉSE

A fogászati implantáció minősége és tartóssága szempontjából kétségtelenül sok múlik a kezelőorvoson. Az előkészítés precizitása nagyban meghatározza a műgyökér bennmaradási esélyeit és a páciens későbbi panaszait, életminőségét is.

A leggyakoribb fogászati előkészületek implantáció előtt:

(X) hirdetés

– ROSSZ FOGAK ELTÁVOLÍTÁSA

Mielőtt az implantátum beültetésre kerülne, elő kell készíteni a helyét. Természetesen vannak helyzetek, amikor a pótlásra váró fog/fogak már régóta nincsenek meg, vannak viszont előre megtervezett implantációk is.

Az érintett fog/fogak kihúzása után akár azonnal is beültetésre kerülhet a műgyökér, de van olyan szakember, aki legalább néhány hónap gyógyulási időt szeret hagyni az implantátum beültetése előtt.

Természetesen amennyiben látható, esztétikai hiányról van szó, akkor a fog elvesztése után azonnal pótlásra kerül a hiány, hiszen senki sem szeretne hónapokig foghíjasan mosolyogni.

(X) hirdetés

– FOGSZUVASODÁS KEZELÉSE

Amennyiben a beültetésre váró implantátum közvetlen közelében nagyobb terjedelmű szuvasodás észlelhető, mindenképp érdemes kezeltetni az adott fogat, hiszen a műgyökér csontosodását és az íny gyógyulását csak hátráltatja a baktériumoktól hemzsegő szuvasodás.

– ÍNYGYULLADÁS KEZELÉSE

Mivel fogászati implantáció során a műgyökér beültetéséhez szükség van az íny megnyitására, ezért fontos, hogy a kezelendő területen a fogíny egészséges legyen. Gyulladás esetén kezelőorvosunk elvégzi a megfelelő tisztítást és javasolhat antibiotikum kúrát is a lágyszövetek mielőbbi gyógyulása érdekében.

– FOGKŐ-, ÉS LEPEDÉKELTÁVOLÍTÁS

A sikeres implantáció szempontjából kulcsfontosságú, hogy a műtéti terület minél baktérium-mentesebb legyen, éppen ezért a legtöbb fogszakorvos implantáció előtt fogkő eltávolítást és tisztítást is végez a teljes fogsoron, így garantálva a lehető legtisztább műtéti területet.

– RÖNTGENFELVÉTEL, CT KÉSZÍTÉSE

Ahhoz, hogy a fogászati implantátumok méretét és pozícióját pontosan meghatározhassa a fogorvosunk, mindenképp szükséges röntgen és/vagy CT felvételt készítenie az adott területről. A digitális felvételekkel nem csak a csontállomány minősége és kiterjedése, a szomszédos fogak és az arcüreg elhelyezkedése, hanem az idegek pontos pozíciója is meghatározható, melyekkel rengeteg komplikáció védhető ki.

– CSONTPÓTLÁS

Amennyiben a röntgenfelvételek alapján az állapítható meg, hogy nincsen elegendő csontállományunk, ami biztonsággal megtartaná az implantátumokat, akkor szükség lehet csontpótlásra az alsó illetve felső állkapocsban is.

– ALTATÁS ELŐKÉSZÍTÉSE

Ha altatásban kerül beültetésre a műgyökér, úgy szükségünk lesz egy konzultációra az aneszteziológus szakorvossal is, aki az altatásért felelős. Általános egészségügyi állapotunkon túl a testsúlyunk, a betegségeink és az állandó jelleggel szedett gyógyszereink is számításba jönnek az altatás előkészítésekor.

 

SZEMÉLYES FELKÉSZÜLÉS AZ IMPLANTÁCIÓRA

Az orvosi előkészületek megléte mellett a műtét napján részünkről is van néhány nem elhanyagolható rutin előkészület.

– ÉTKEZÉS

Amennyiben altatásos beavatkozáson fogunk átesni, általában a műtét napján már nem szabad étkezni – természetesen erről minden esetben az aneszteziológus szakorvos ad előzetes tájékoztatást. Ha helyi érzéstelenítésben kerül beültetésre a műgyökér, akkor szabad az étkezés, sőt általában javasolt is.

– FOGMOSÁS

Mindenképp alaposan mossunk fogat és tisztítsuk meg fogközeinket is, mielőtt az implantációra sor kerülne. A tiszta fogazat gyorsabb gyógyulást és kevesebb komplikációt eredményez, ezért mindenképp szánjunk rá időt. Antiszeptikus szájvizet vagy öblögetőt is használhatunk.

arc tisztitas– SMINK

Hölgyeknek érdemes smink nélkül érkezni a műtéti beavatkozásra, hogy minél sterilebb legyen a műtéti közeg. A szempillaspirál vagy szemceruza használata még megengedett lehet, de alapozót, púdert, bronzosítót ne viseljünk a műtét alatt.

– BOROTVÁLKOZÁS

Ugyanígy higiéniai szempontból az uraknak érdemes borotváltan érkezni a beavatkozásra, hiszen a borostában megannyi baktérium telepedhet meg, ami veszélyezteti a terület sterilitását.

– NYUGTATÓ BEVÉTELE

Amennyiben szükségesnek tartjuk és egyeztettük az orvosunkkal, úgy a műtét előtt bevehetünk egy szem nyugtatót, ami oldja a műtéttel kapcsolatos szorongásunkat. Fontos, hogy a gyógyszerről mindenképp szóljunk a fogorvosunknak.

– HAZAÚT MEGSZERVEZÉSE

Ha altatás mellett kerül beültetésre az implantátum, vagy ha valamilyen nyugtató hatású gyógyszert vettünk be, mindenképp gondoskodjunk a hazaútról. Hívhatunk taxit vagy vihetünk magunkkal kísérőt, aki hazavezeti az autónkat, miután megtörtént az implantáció vagy felébredtünk az altatásból.

– FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ ELŐKÉSZÍTÉSE

Az első fájdalomcsillapítót már azelőtt érdemes bevennünk, hogy a fogorvosunk által beadott érzéstelenítő kiürülne a szervezetünkből. Általában bármilyen vény nélküli fájdalomcsillapító megfelel, de erről is kérjük ki kezelőorvosunk véleményét, hátha konkrét típust ajánl.

– JEGELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE

Hogy elkerüljük az implantáció után jelentkező arcduzzanatot, készítsünk be előre a fagyasztónkba egy adag zöldborsót vagy jégakkut, amivel hűthetjük a műtéti területet. A jégakkut vagy fagyasztott terméket tekerjük textíliába és már a műtét utáni órában helyezzük kívülről az érintett arcfélre. Az arcjegelés általában csak a műtét napján hasznos és javasolt. Ha az implantációt lakóhelyünktől távol eső helyen végzik, a jegelésről érdemes már a hazaúton gondoskodni.

Item added to cart.
0 items - Ft