Fogápolási tanácsok Halloween idejére

Bár felmérések szerint a fogorvos jelmez az egyik legnépszerűbb halloween-i kosztüm az Államokban, vélhetően pont a fogorvosok nem kedvelik ezt a kellemes mulatsággá szelídült ünnepet. Mivel hazánkban is egyre többen ünneplik a mindenszentek előestéjét, ilyenkor érdemes nagyobb figyelmet szentelni fogaink tisztán tartására.

 

A legkellemetlenebb édességek

Fogaink szempontjából a kemény cukrok és a nyúlós-ragadós édességek jelentik a legnagyobb veszélyt. A kemény állagú cukorkákra, nyalókákra harapva akár a fogzománcot is megsérthetjük, a ragadós, pl. karamellás édességek pedig odatapadva fogaink felszínére vagy fogközeinkbe, erős plakk képződést eredményeznek.

(X) hirdetés

Próbáljunk minőségi édességeket, például magas kakaótartalmú csokoládékat, csokoládéval bevont aszalt gyümölcsöket vásárolni, melyek szervezetünk számára egészségesek lehetnek. Természetesen a fogápolásról ez esetben sem szabad elfeledkezni.

 

Étkezések vagy fogmosás?

Nem csak Halloween idején, a hétköznapokban sem szabad étkezések után 1-2 óráig fogat mosni. Ilyenkor az elfogyasztott savas ételek következtében a fogzománc felpuhul és sérülékennyé válik, amit az azonnali fogmosással maradandóan károsíthatunk.

(X) hirdetés

Ha nap közben úgy érezzük, túl sok édességet fogyasztottunk, ám kerülni szeretnénk az azonnali fogmosást, akkor öblítsük ki szájüregünket egy pohár tiszta vízzel, esetleg fluoridos szájvízzel vagy rágózzunk egy kicsit, ami segít visszaállítani a száj pH értékét.

Természetesen az ünnepek idején is tartsuk be a napi kétszeri fogmosást, egyet reggel, egyet pedig este közvetlenül lefekvés előtt, utána már semmilyen édességet vagy élelmiszert ne fogyasszunk.

 

Egész napos rágcsálás

Mindenszentek idején sokan édességeket készítenek ki a lakás egy-egy pontjára, hogy a vendégek vagy az otthon sürgölődő gyerekek kedvükre fogyaszthassanak belőle. Ez azonban a fogak egészségének egyáltalán nem használ.

Ha egész nap megállás nélkül nassolunk, akkor szájüregünk pH értéke nem képes visszaállni a normál értékekre, fogaink pedig egész nap savas környezetben vannak, ami kedvez a fogszuvasodás kialakulásának.

Tovább rontja a helyzetet, ha gyermekeink az édességeket szénsavas üdítőkkel vagy cukrozott gyümölcslevekkel öblítik le, ilyenkor célszerűbb vízzel kínálni a kicsiket.

 

Fogköztisztítás kötelezően

Aki rendszeresen használ fogköztisztítókat (fogselyem vagy fogközkefe), az el sem tudja képzelni a napi szájápolást ezen kiegészítők nélkül.

Mindegy, hogy fogselymet vagy fogközkefét használunk, a lényeg, hogy naponta legalább egyszer, lehetőleg este, lefekvés előtt alaposan tisztítsuk meg minden fogközünket (ne csak a front fogakat), mert az édességek fogyasztása után fogközeinkben felhalmozódnak a cukor- és csokoládédarabok, melyeket fogmosással képtelenség eltávolítani.

Viszont ha a lerakódások ott maradnak a fogak közötti területeken, a lebomláshoz szükséges hosszú órák alatt erősen károsítják, kikezdik a fogzománcot, ami egyenes út a fogszuvasodáshoz.

Gyermekek részére léteznek speciális fogköztisztítók (pl. keretes fogselyem), amivel könnyedén gondoskodhatunk az ovis korú gyermekek megfelelő szájhigiéniájáról.

Item added to cart.
0 items - Ft