A fogakra is káros energiaital különadót kapott Franciaországban

A magas koffein- és taurintartalmú szénsavas energiaital népszerűsége ellenére számos egészségügyi kockázatot rejt magában, többek között savassága roncsolja a fogzománcot, melynek következtében fogérzékenység és fogszuvasodás is kialakulhat – utóbbit ráadásul a magas cukortartalom is támogatja.

Franciaországban 2014. január elsejétől literenként egy eurós különadót vezetnek be azokra az energiaitalokra, melyek literenként minimum 0,22 gramm koffeint és 0,3 gramm taurint tartalmaznak.

A társadalombiztosítás finanszírozására fordítandó, várhatóan évi 60 millió eurós bevétel nem csak az állam kasszáját kívánja gyarapítani, de így szeretnék felhívni az emberek figyelmét az energiaitalok egészségkárosító hatásaira.

(X) hirdetés

A kávéban, kólában és az energiaitalokban egyaránt megtalálható koffein többek között a szívre, a vesére, s egyes izomtípusokra is hatással van. Bár javítja a szellemi funkciókat, az izmok teljesítőképességét és csökkenti a fáradtságot, akár izgatottságot, ingerlékenységet is okozhat, súlyosbíthatja a pszichés, depressziós tüneteket. Tartós, nagy mennyiségű fogyasztás esetén magas vérnyomást, ritmuszavart, szorongást idézhet elő, ráadásul a gyomrot sem kíméli: sokaknál savasságot, gyomorégést indukál.

A taurint bár kevésbé ismerjük, egy olyan aminosavról van szó, ami az emberi szervezetben, sőt, még az anyatejben is megtalálható. Antioxidáns hatású, természetes forrása lehet a hal és a húsok, ám nagy mennyiségben függőséget okozhat, ráadásul hashajtó hatású.

 

Az energiaitalok fogakra gyakorolt hatása

(X) hirdetés

A szénsavas üdítőkhöz hasonlóan az energiaitalokkal is az a legnagyobb probléma, hogy savas kémhatásúak. Ha ez a savasság meggyengíti a fogzománcot, s a dentin szabaddá válik, fogérzékenység alakulhat ki, de hosszú távon a fogat védelmező zománc kopását, elvékonyodását is tapasztalhatjuk.

Sajnos azonban, ha a fogzománc megsérül és védekezőképessége gyengül, sokkal könnyebben alakul ki fogszuvasodás. Ráadásul az energiaitalokban található cukor jelenti a fő táplálékot a fogszuvasodást okozó S. mutans nevű baktérium számára, így nem csak táplálékot biztosítunk neki, de a meggyengült fogzománcot könnyebben kikezdi a baktérium által termelt sav.

Ha mindenképp úgy döntünk, hogy szükségünk van a kávéra, energiaitalokra, szénsavas üdítőkre, akkor mindig gyorsan fogyasszuk, ne pedig lassan elszürcsölgetve. Utána nehogy azonnal fogkefét ragadjunk, ezzel ugyanis a meggyengült fogzománcot tovább koptatnánk, inkább öblögessünk egy pohár tiszta vízzel vagy rágjunk el egy rágógumit.

Item added to cart.
0 items - Ft