Fejfájás ellen – Hagyj fel a rágózással!

A rágózás bizonyítottan jó hatással van nem csak fogaink és szájüregünk egészségére, de agyi aktivitásunkra is. Most mégis aggasztó összefüggésre bukkantak az izraeli Tel Aviv Egyetem munkatársai, miközben a rágózás és a fiatalkori fejfájás kialakulása közötti összefüggést vizsgálták.

ragozas fejfajas

Fáradtság, alváshiány, stressz, különböző hang- és fényhatások, dohányzás, menstruáció vagy rendszertelen étkezések is okozhatnak fejfájást gyermek- és tinédzserkorban, különösen lányok körében. Sajnos egyre gyakoribb jelenségről van szó, így a szakemberek minél több szempontból igyekeznek megvizsgálni, mi okozhatja a panaszokat.

A Tel Aviv-i Orvosi Egyetem munkatársai összesen harminc, 6-19 éves önkéntest vontak be vizsgálatukba, akik krónikus migréntől vagy tenziós fejfájástól szenvednek, és napi rendszerességgel rágógumiznak. Kísérletükben megkérték a résztvevőket, hogy egy hónapra hagyják abba a rágózást, amit korábban naponta legalább egy órán, maximum hat órán át végeztek.

(X) hirdetés

Egy havi rágómentes időszak után harmincból tizenkilenc résztvevő nyilatkozott úgy, hogy teljesen abbamaradt a fejfájása, heten pedig a fájdalom gyakoriságának és intenzitásának csökkenéséről számoltak be. A teszt eredmények tudatában huszonhatan mégis vállalták, hogy két hét erejéig újból elkezdenek rágózni, azonban panaszaik napokon belül újra jelentkeztek.

Korábbi tanulmányok hozták már összefüggésbe a fejfájást a rágózással, azonban egyelőre többféle magyarázattal is szolgálnak a jelenségre. Az egyik álláspont szerint rágózás közben az állkapocsízület azon részét terheljük, ami közvetlenül a koponyához csatlakozik, így alakulhat ki vagy erősödhet fel a fejfájás rágógumizás közben. Egy másik beszámoló szerint pedig a rágók édesítéséhez használt aszpartám lehet az oka a fájdalmak kialakulásának.

Item added to cart.
0 items - Ft