Február 4: a Rák Világnapja – Figyeljünk oda szájüregünk egészségére!

Ha van olyan betegségtípus, ami a 21. században igazán nagy figyelmet kap, akkor az kétségkívül a rák. Csak Magyarországon évente hetvenötezer új daganatos beteget regisztrálnak, pedig a veszélyes betegség egyik kulcsfontosságú ellenszere a megelőzés. Az idejében észlelt problémák szinte minden típusnál óriási előnyt jelentenek a gyógyulás folyamatában – február 4-én, a Rák Világnapján erre hívjuk fel egymás figyelmét.

rak vilagnapja

 

Ha daganatos megbetegedésekről van szó, nem lehetünk elég elővigyázatosak. Számos típus létezik, melyek eltérő formában és intenzitásban jelentkeznek. A szájüregi rák előfordulási gyakoriságban az összes daganatos betegségtípus között 8. helyen áll hazánkban, ráadásul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Magyarország vezető helyen áll a regisztrált betegek számában.

A betegség megelőzéséhez a megfelelő szájhigiénia, a dohányzás-és az alkoholfogyasztás elhagyása tartozik, kiegészülve a rendszeres, féléves szűrővizsgálattal, melyet bármelyik körzeti fogorvosnál ingyenesen elvégeztethetjük. Ha a legjellemzőbb tüneteket (múlni nem akaró fehér vagy vörös folt, fekély a szájüregben) idejében észleljük, a túlélési esélyek kiugróan magasak: a szájüregi daganatos betegségek 90%-a sikerrel gyógyítható.

(X) hirdetés

Soha nem késő elsajátítani a megfelelő napi szájápolási rutint sem, ami számos betegség kialakulásának megelőzésében kulcsfontosságú lehet:

– Naponta legalább kétszer, 2 percig mossunk fogat!
– Naponta legalább egyszer tisztítsuk meg fogközeinket fogselyemmel vagy interdentális fogkefével!
– Használjunk nyelvkaparót a teljes higiénia érdekében!
– Időnként fertőtlenítsük szájüregünket szájvízzel!

Item added to cart.
0 items - Ft