Ezüstrészecskékkel a szájgomba ellen

A szájüregi gombás fertőzést okozó Candida albicans és Candida glabrata élesztőgombafajok általában a csecsemőknél, az idősebb embereknél és a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél okoznak panaszokat. Portugál kutatók szerint a probléma megoldásában az egyik leghatékonyabb jövőbeli fegyver az ezüstrészecske lehet.

Ezüst nanorészecskék mikroszkóp alatt. /Kép: gzjiechuang.com/
Ezüst nanorészecskék mikroszkóp alatt. /Kép: gzjiechuang.com/

Mariana Henrique, a portugál Minho Egyetem professzora és csapata végezte azt a kutatást, melynek tudományos eredményeiről a Society for Applied Microbiology szaklapban számoltak be nemrégiben. Megfigyeléseik középpontjában a különböző méretű ezüstrészecskék, s azok gombaölő hatása állt. A szakértők célja az, hogy olyan gombaölő összetevőt találjanak, ami a szájüregi Candida fertőzést (szájgomba, szájpenész) hatékonyan képes kezelni, illetve megelőzni.

A Candida albicans és Candida glabrata élesztőgombák nem csak a szájpenész kialakulásáért, de a műfogsor-viselők egyik leggyakoribb fekélyes panaszáért is felelősek lehetnek. Az efféle, nyálkahártyát érintő betegségek kezelése nehéz, mert a nedves környezetben az érintett mikroorganizmusok biofilmmé állnak össze.

(X) hirdetés

A vizsgálatok során igyekeztek olyan, a nyálhoz hasonló mesterséges közeget létrehozni, melyhez különböző méretű és koncentrációjú ezüstrészecskéket adva hatékonyan elpusztíthatók az élesztőgombák.
Henrique professzor elmondta, a szájüregi Candida fertőzéseket nehéz kezelni, mert a hagyományos gombaölő terápiák sokszor nem elég hatékonyak, így mielőbb valamilyen alternatív módszert kell találnia az orvostudománynak.

Az ezüst nanorészecskék most reményt adhatnak a terület szakértőinek, hiszen úgy tűnik, még folyékony közegben is viszonylag stabilak maradnak, ezért akár szájöblögetők összetevőjeként is viszontláthatnánk azokat. Sőt, az orvosok ezüstrészecskék felhasználásával készült műfogsorokat is el tudnák képzelni, így a protézis viselete miatti fekélyek is megelőzhetővé válnának.

Item added to cart.
0 items - Ft