Elkezdődött a világbajnokság! – Így vigyázz a fogaidra a VB alatt

Mostantól egészen július közepéig a foci lesz a többség életének középpontjában. Ilyenkor hajlandóak vagyunk tovább fennmaradni, a gyerekek is velünk drukkolhatnak esténként, na meg jó sok üdítőt, sört és ropogtatnivalót fogyasztunk a Világbajnokság idején. Egy valamiről azonban ilyenkor sem érdemes lemondani: fogaink és ínyünk épségéről.

vilagbajnoksag szajapolas
Kép: illusztráció. /wallhamdu.com/

1. Szénsavas üdítők fogyasztása

A meccsek alatt a nagy melegben sokan döntünk a hideg frissítők fogyasztása mellett. Ezek nagy része azonban savas kémhatású és ráadásul tele van cukrokkal.

(X) hirdetés

A cukor lebontása már a szájüregben megkezdődik, ám miközben a baktériumok szorgosan végzik a munkájukat, savakat termelnek, melyek meggyengítik a fogzománcot. Ezen a területen később nagyobb eséllyel alakulhat ki fogszuvasodás.

Ideális az lenne, ha a legtöbb ilyen üdítő helyett tiszta vizet fogyasztanánk, de már az is jó irány, ha szívószállal isszuk őket, vagy ha egy pohár tiszta vízzel kiöblítjük a szánkat, miután befejeztük az üdítőzést.

 

2. Alkoholok savassága

(X) hirdetés

Meccsnézés közben sok felnőtt dönt az alkoholok fogyasztása mellett, azok közül is kétségtelenül a sör a legkelendőbb ilyenkor.

A sörrel azonban ugyanaz a probléma, mint a szénsavas üdítőkkel – savas kémhatása révén károsítja a fogzománcot.

Ha nem akarunk lemondani a frissítő alkohol fogyasztásáról, akkor – bármilyen furcsán hangzik is – azzal használunk a legtöbbet fogainknak, ha nem mosunk fogat.

A szájüreg pH értékének helyreállásához több órára van szükség, ezért sörfogyasztás után 1-2 órán keresztül még semmiképp ne ragadjunk fogkefét, ilyenkor ugyanis a meggyengült fogzománcot tovább koptathatjuk.

 

3. Ropogtatnivalók mérséklete

Meccsnézés közben a többség inkább sós ropogtatnivalókat választ, ami természetesen jobb döntés, mint a cukros, édes finomságok.

Fogaink és ínyünk egészsége szempontjából a rágcsálnivalók közül nem csak a chipsek, hanem a pattogatott kukorica is felkerülhet a kerülendő ropogtatnivalók listájára.

Míg a chipsek összetételük miatt nagyon könnyen odaragadnak a fogainkhoz, addig a pop corn a fogaink közé és az ínyünk alá szúródó darabkái miatt nem túl hasznos.

 

4. Fogmosás, de mikor?

Mivel a legtöbb meccs késő délután vagy este kezdődik, ezért sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi legyen az esti fogmosással?

Mivel a meccs közben elfogyasztott ételek és italok után néhány óráig nem érdemes fogkefét ragadnunk, ezért várhatnánk éjfélig vagy hajnalig a fogmosással, ami a többség számára nem kivitelezhető.

Éppen ezért az lehet a jó megoldás, ha az esti fogmosást előre hozzuk és a meccs előtt intézzük el a kétperces fogmosást, a fogköztisztítást (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével) és a nyelv alapos megtisztítását.

 

5. Alternatív módszerek fogmosás helyett   

Ha aggódunk fogaink épségéért és nem fekszünk le nyugodt szívvel, amíg nem tisztítottuk meg szájüregünket, akkor alternatív módszerekhez is folyamodhatunk, melyekkel valamelyest javíthatunk a helyzeten.

Az egyik legegyszerűbb trükk a tiszta vízzel való öblögetés, ami nem csak segít helyreállítani a szájüreg normál pH értékét, hanem egy kis zubogtatással a fogainkra tapadt lepedék eltávolítását is segíthetjük. Víz helyett dönthetünk semleges, alkoholmentes szájvíz mellett is.

Ugyanígy a savak semlegesítését támogatja a rágógumizás is, ami fokozva nyáltermelésünket segít megszabadítani szájüregünket a lepedéktől és ételmaradékoktól. Elalvás előtt azonban mindenképp köpjük ki a rágót!

Főleg rágcsálnivalók fogyasztása után lehet hasznos, ha fogközeinket még lefekvés előtt megtisztítjuk. Mindenki tudja, milyen idegesítő lehet a két fog vagy az íny alá beszúródó pop corn darab, amit interdentális fogkefe használatával egyszerűen és hatékonyan eltávolíthatunk, ráadásul nem fogjuk egész este a nyelvünkkel üldözni az ott ragadt darabokat.

Item added to cart.
0 items - Ft