Az elhízás elősegíti a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulását

Az elhízás világméretű problémát jelent az egészségügyi ellátó rendszereknek, hiszen a túlsúly számos másodlagos megbetegedéssel jár. Sajnos a szájüreg egészségi állapotán is tetten érhetők olyan tünetek, melyek szoros összefüggést mutatnak a súlyfelesleggel, így például az ínybetegségek, melyek egy friss kutatási anyag szerint jóval gyakoribbak 30-as testtömegindex (BMI) felett.

Az indiai K.M. Shah Fogászati Egyetem és Kórház Parodontológiai Tanszékének munkatársai által végzett tanulmányban fontos összefüggésre bukkantak a szakemberek: az ínybetegségekre közvetlen hatással vannak táplálkozási szokásaink. Vizsgálati eredményeikből kiderült, az elhízott kategóriába sorolt résztvevőknél jóval magasabb cukorbeviteli értékeket figyeltek meg, ami elősegíti és súlyosbítja az ínybetegségek kialakulását. 

Sajnos azonban a káros táplálkozási szokások idővel egyre nagyobb hatással vannak ízlésünkre; amennyiben az étrend üres kalóriákat tartalmaz, úgy jóval valószínűbb, hogy a jövőben sem vágyunk majd megfelelő minőségű, mikrotápanyagokban gazdag élelmiszerekre.

(X) hirdetés

Az egészségtelen táplálkozás mérhető változásokat eredményez a szájüreg baktériumállományában is: a vizsgálatban a 27 és 32 közötti BMI értékkel rendelkező hölgyek nyálmintáit vizsgálva kiderült, az alanyok 98,4 százalékánál kimutatható a Selenomas noxia nevű baktérium jelenléte. 

Ezen baktériumfaj kialakulásának és elszaporodásának feltétele a magas glikémiás index-szel rendelkező ételek fogyasztása. Szakemberek szerint az egyik leggyorsabb módja a baktérium visszaszorításának és a túlsúly leküzdésének az, ha kerüljük az olyan ételeket, melyek gyorsan erjednek és egyszerű cukrokká válnak a szájüregben, így például a finomított szénhidrátokat illetve a már eleve cukrozott élelmiszereket. 

Figyelemfelkeltő a kutatás azon megállapítása is, miszerint az elhízás és a szájhigiénia közötti kapcsolat már fiatal korban megfigyelhető. Több klinikai tanulmány talált már összefüggést a gyermekkori túlsúly/elhízás és a fogszuvasodás között, ezért a preventív oktatásnak különös hangsúlyt kellene kapnia. 

(X) hirdetés

Azok számára, akik túlsúllyal küzdenek, érdemes a cukor- és a finomított szénhidrátbevitelt mérsékelni, ami nem csak súlycsökkenést eredményez, de mérsékelheti a nyálban található, ínybetegséget és fogszuvasodást okozó baktériumok jelenlétét is.

 

Item added to cart.
0 items - Ft