Egyszerű tippek az egészséges, tiszta fogakért

Ne úgy gondoljunk a szájápolásra, mint valami bonyolult, körülményes dologra az életünkben, ami inkább a „szükséges rossz” kategóriába tartozik. Nagyon is egyszerűek azok a módszerek, melyekkel egy életen át megőrizhetjük fogaink egészségét, így nem kell a fogak romlásától, s a drága fogászati kezelésektől tartanunk.

tippek egeszseges fogak

1. Rendszeresen cseréld a fogkefédet!

Egy kopott, elhasználódott fogkefével nem csak hogy nem lehet megfelelően megtisztítani a fogainkat, de még felesleges kárt is tehetünk az ínyben a megkeményedett sörtékkel. Kettő-háromhavonta váltsunk új fogkefére, de ha szükséges, ennél is gyakrabban. Az elektromos fogkefe jó választás lehet, ha biztosra akarunk menni a nyomás erősségét és a fogmosás idejének hosszát illetően.

(X) hirdetés

2. Mindig reggeli előtt mossunk fogat!

Tény, hogy naponta kétszer fogat kell mosnunk, de ezeket az alkalmakat jól kell időzítenünk. Reggel érdemes étkezés előtt fogat mosni, este pedig legalább egy-két órával a vacsora után. Hogy miért? Mert a savas ételek és italok felpuhítják a fogzománcot, amit aztán könnyen elvékonyíthatunk a rendszeres, étkezések utáni fogmosással.
Szájüregünk tisztán tartásakor ne feledkezzünk el a nyelv lepedékmentesítéséről sem!

3. Óvatosan a fogfehérítőkkel!

(X) hirdetés

Sokan vágynak fehér és szép fogakra, ami érthető, ám az értük meghozott áldozatok nagysága korántsem elhanyagolható. Ne legyünk megszállottjai a fehérségnek és ne akarjunk havonta hidrogén-peroxidos fogfehérítést végezni vagy végeztetni, hiszen ezzel nem csak az ínyünket, de a fogainkat is károsítjuk. Próbálkozzunk inkább fizikai fehérítőkkel: fogporral, szódabikarbónával, vagy speciális fogkrémekkel.

4. Ne fogyasszunk sok cukrot!

Sajnos a fogszuvasodás kialakulásáért a túl sok cukros étel és ital fogyasztása a bűnös. Bár megfelelő szájhigiénés szokásokkal kompenzálhatjuk édesség utáni vágyunkat, mégsem érdemes egész nap cukros üdítőket kortyolni és szénhidrátdús ételeket fogyasztani.

5. Felejtsük el a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást!

Nem csak olyan esztétikai problémákat okozhat a dohányzás, mint a fogak elsárgulása, hanem komoly ínygyulladást és daganatos betegségek kialakulását is eredményezheti, ezért jobb, ha lemondunk róla. Ugyanígy a szeszes italok sem tesznek jót szájüregünk egészségének, hiszen savas kémhatásuk erodálja a fogzománcot.

6. Kerüljük a túlzott savasságot!

Szénsavas üdítők, energiaitalok, sportitalok, citrusfélék – ezek mind igen savas kémhatásúak, ezért a fogzománc legfőbb ellenségei. Ha mindenképp úgy döntünk, hogy fogyasztunk belőlük, egy pohár tiszta vízzel öblítsük ki a szánkat vagy rágózzunk egyet – de soha ne mossunk fogat egy-két órán keresztül!

7. Figyeljünk oda a figyelmeztető jelekre!

Nem, egyáltalán nem normális, ha vérzik az ínyünk fogmosáskor, ha fáj a fogunk vagy ha fogkő halmozódott fel a fogaink felszínén. Ezek mind kezelendő problémák, amikről ha nem veszünk idejében tudomást, csak tetézzük a bajt és eljuthatunk akár fogaink elvesztéséig is. Anyagi és egészségügyi szempontból is jobb idejében kezelni az ilyen állapotokat, mint várni, hogy nagyobb baj legyen.

Item added to cart.
0 items - Ft