A dohányosok kevésbé érzik a kávét keserűnek

Bár a kávéfogyasztás és a dohányzás az évtizedek során szinte elválaszthatatlan párossá vált, egy újdonsült kutatás szerint a dohányzás miatt károsodott ízlelőbimbók nem teszik lehetővé, hogy a dohányos megfelelően érezze a kávé keserű ízét. 

Kép: lifeline.de.
Kép: lifeline.de.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a dohányban található vegyi anyagok csökkentik az ízérzékelési képességeket és szerkezeti változásokat is okozhatnak a nyelv ízlelőbimbókkal fedett területén, azt  ugyanakkor eddig senki nem tudta, hogy vajon mennyire kell komoly dohányosnak lenni ahhoz, hogy az ízérzékelés tompulása bekövetkezzen, vagy hogy a dohányzás felhagyásával az ízlelési képesség visszatér-e, s ha igen, mennyi idő alatt.

Nelly Jacob, a francia Pitié-Salpêtriére Kórház vezető kutatója és csapata három csoportra osztotta az önkénteseket: dohányosokra, nem dohányzókra és egykori dohányosokra. A kutatási eredmények szerint a dohányzás nem befolyásolja a sós, édes és savanyú ízek érzékelését, ugyanakkor a keserű ízeknél eltérések figyelhetők meg.

(X) hirdetés

Bár a nyelven található keserű receptorok már igen alacsony koncentráció mellett azonosítják a keserű ízt, az aktív dohányosok csoportjának közel 20 százaléka mégsem volt képes megfelelően érzékelni azt. Az egykori dohányosok körében ez az arány magasabb (26,5%), míg a nemdohányzók mindössze 13,4 százaléka nem érezte megfelelően a keserűt.

A Chemosensory Perception szaklapban publikált kutatási eredményeikhez kapcsolódóan Jacab elmondta, most azt fontolgatják, hogy a keserű ízérzékelést még közelebbről megvizsgálják, a dohányzásról való leszokás és a dohányzásra való rászokás viszonylatában is. Érdemes lehet a kemoszenzoros érzékelések szerepének vizsgálata a dohányzásra való hajlam megítélésében is.

A csapat szerint egyes dohánytermékek felhalmozódása a szervezetben meggátolja az ízlelőbimbók regenerációját, ami a dohányzásról való leszokás után is hatással lehet bizonyos ízek érzékelésére.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft