A cukorbetegség tünetei, következményei a szájüregben

A cukorbetegség számos tünetet produkálhat a szervezetünkben, melyekre talán fel sem figyelünk idejében. Szájüregünkben, fogazatunkon és ínyünkön sokféle módon jelentkezhetnek  a diabétesz szövődményei, ezért odafigyelésre van szükségünk a mindennapos szájhigiénia során.

Ha valaki cukorbetegségtől szenved, sokkal nagyobb eséllyel lesz érintett valamilyen fogászati problémában, a diabétesz következményében ugyanis csökken az ellenálló képesség a szájüregi baktériumokkal szemben.

 

Ínybetegségek

(X) hirdetés

A magas vércukorszint elősegíti a baktériumok elszaporodását, ami kedvez az ínybetegségek kialakulásának.

Az ínygyulladás legjellemzőbb tünetei:

– vérző, duzzadt fogíny,
– krónikus szájszag,
– vörös fogíny,
– idővel a fogak kilazulása,
– ínysorvadás.

(X) hirdetés

A megfelelően ellenőrzött vércukorszint támogatja a szájüregi egészséget, így nem csak az ínygyulladást, hanem a szájszárazságot és a szájgomba kialakulását is megelőzhetjük, ha rendszeres kontroll alatt tartjuk vércukorszintünket.

Ráadásul ez a típusú kölcsönhatás fordítva is igaz: a szervezetben kialakult gyulladások megemelhetik a vércukorszintet, ezért a szájüregi betegségek megelőzése támogatja az egészséges vércukorszint fenntartását is.

 

Féléves ellenőrzések

Ha cukorbetegségtől szenvedünk, a féléves fogászati ellenőrzések szinte kötelezőek, hiszen az ínybetegségek és szájüregi gyulladások korai felismerése létfontosságú. Mindenképp tájékoztassuk fogorvosunkat, hogy cukorbetegek vagyunk és bátran kérjünk szájápolási tanácsokat a rendelőben!

 

Plakk, fogkő

Étkezéseink során az ételmaradékokból, nyálból és baktériumokból egy vékony bakteriális filmréteg, ún. plakk rakódik le a fogaink felszínén és az ínyünkön. Az íny vonalánál, a fogközökben és a fog mély barázdáiban még jobban felgyülemlik ez a lerakódás.

Ha nem távolítjuk el kellő alapossággal a plakkot a fogainkról, fogközeinkből és ínyünkről, akkor a lerakódás fogkővé alakul, melynek eltávolítását már szakemberre kell bíznunk.

Az eltávolítatlan fogkő az íny visszahúzódását és ínygyulladást eredményez, ami negatívan befolyásolhatja a szájüregi egészségünket és a vércukorszintünket is.

 

Megfelelő szájápolási szokások

Az alapos napi szájápolási rutin elengedhetetlen része:

– napi kétszeri, legalább 2 perces fogmosás,
– napi egyszeri fogköztisztítás,
– a nyelv rendszeres tisztán tartása,
– ha szükséges, öblögetők, szájvizek használata.

Amennyiben koronával, műfogsorral rendelkezünk, ugyanilyen figyelmet kell szentelnünk a fogpótlások mindennapos tisztán tartására is, hiszen irritáció, gyulladások és fertőzések ilyenkor is könnyedén kialakulhatnak.

 

Dohányzás

A dohányzás mindannyiunk szervezetére negatív hatással van, de cukorbetegség mellett jelentősen megnöveli az ínygyulladás kialakulásának esélyét. A dohányzás roncsolja az ínyszöveteket és elősegíti a fogíny visszahúzódását, ezért kérjünk segítséget a káros szenvedélyünk mérsékléséhez, elhagyásához.

Item added to cart.
0 items - Ft